بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۵

بحران ناترازی ناشی از قیمت‌گذاری دستوری در ایران

بحران ناترازی ناشی از قیمت‌گذاری دستوری در ایران
کارشناس بازارهای مالی گفت: با توجه به نرخ بهره بالا و نیز عدم دسترسی صنایع بزرگ و تولیدی به منابع مالی جهت رشد و توسعه خود، طبیعتاً پول نمی‌تواند به تولید تزریق گردد.
کد خبر : ۲۹۱۰۵۵
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، محمد رحمانی، کارشناس و مشاور سرمایه‌گذاری در کارگزاری تأمین سرمایه نوین، درباره دلایل وضعیت کنونی بازار سرمایه توضیحاتی ارائه داد. وی بیان کرد: در سالی که به نام جهش تولید نامگذاری شده، انتظار می‌رود که همکاری بهتری با شرکت‌های بزرگ صورت گیرد؛ زیرا بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدی کشور، شرکت‌های سهامی موجود در بازار سرمایه هستند که مسئولیت رشد تولید را بر عهده دارند.

رحمانی افزود: از زمان آغاز به کار دولت جدید، ارزش دلاری بازار سرمایه ۲۴ درصد کاهش یافته است و در حالی که صحبت‌ها و تلاش‌های زیادی انجام شده، نتیجه آن متأسفانه رشد بیشتر بازارهای موازی نسبت به بازار سرمایه بوده است که یک بازار مولد و در خدمت تولید است.

این کارشناس بازارهای مالی به دلایل رخدادهای اخیر اشاره کرده و گفت: در سه روز کاری گذشته، شاهد خروج ۶ همت پول از بخش سهامی بازار بودیم و همچنین بیش از ۲.۵ همت خروج پول از صندوق‌های درآمد ثابت را تجربه کردیم. زمانی که بازار سرمایه در وضعیت مناسبی نباشد، این سرمایه‌ها خارج شده و ممکن است به سمت بازارهای نامولد حرکت کنند. یکی از دلایل این وضعیت، قیمت‌گذاری‌های دستوری است که به زیان تولید و صنایع تمام می‌شود.

رحمانی تأکید کرد: اثرات قیمت‌گذاری دستوری را در بخش ارزی کشور مشاهده می‌کنیم؛ به رغم وعده‌ها و صحبت‌های خوب، همچنان اختلاف بین ارز توافقی و دلار آزاد بیش از ۳۵ درصد است که به نوعی سوبسید از جیب بزرگ‌ترین صادرکنندگان (شرکت‌های تولیدی بورسی) به جیب واردکنندگان منتقل می‌شود.

وی چالش بعدی در ایجاد شرایط فعلی بازار سرمایه را نرخ بهره بسیار بالا دانست و اظهار داشت: با توجه به نرخ‌های بهره بالا و عدم دسترسی صنایع بزرگ و تولیدی به منابع مالی برای رشد و توسعه، طبیعتاً پول نمی‌تواند به تولید تزریق شود و وضعیت نامناسب تولید، خود را در تابلوهای بازار سرمایه و خروج پول نشان می‌دهد.

این پژوهشگر اقتصادی همچنین به مشکلات ناترازی و تاثیر قطعی گاز و برق بر تولید اشاره کرد و گفت: مشکل دیگری که در حال تشدید است، ناترازی است؛ به‌طوری که در فصل زمستان به دلیل قطعی برق، شرکت‌های تولیدی در حال تعطیلی هستند.

 

رحمانی در پایان به فرمول‌های غیرمنطقی حاکم بر نرخ گاز و خوراک صنایع و صنعت پالایشی پرداخت و بیان کرد: فرمول‌های ناعادلانه‌ای در تعامل دولت با شرکت‌ها و صنایع تولیدی وجود دارد. اگر بخواهیم به دو مورد خاص اشاره کنیم، می‌توان به شرکت‌های پالایشی و اصلاح نرخ فرمول خوراک و گاز صنایع اشاره کرد. در حال حاضر، گاز به صنایع به قیمت حدود ۱۹ سنت ارائه می‌شود، در حالی که قطر که همسایه ماست و از همان منبع گاز استخراج می‌کند، این قیمت ۹ سنت است؛ به عبارتی بیش از دو برابر قیمت گاز به صنایع ما تحمیل می‌شود.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر