نوسانات قیمت لوبیا چیتی؛ آغاز تغییرات بازار در سال ۱۴۰۴

به گزارش بورسنیوز، لوبیا چیتی مانند سایر حبوبات عمدتاً از طریق واردات به ایران تامین میشود و تنها ۳۰ درصد از نیاز کشور از طریق تولید در استانهای غربی فراهم میگردد.
نوسانات نرخ ارز که به واردکنندگان تعلق دارد، تأثیر مستقیمی بر قیمت حبوبات میگذارد و برخی از واردکنندگان اعلام کردهاند که سال گذشته به ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی دسترسی نداشتند. افزایش قیمت حبوبات هرچه که دلیلش باشد، منجر به افزایش ۱۶۶ درصدی بهای لوبیا چیتی در فاصله فروردین ۱۴۰۳ تا فروردین ۱۴۰۴ شده است. در روزهای اخیر، رسانهها از قیمتهای نیممیلیونی لوبیا چیتی خبر دادهاند و بررسیها نشان میدهد که قیمت لوبیا چیتی درجه یک در حال حاضر ممکن است به بیش از نیممیلیون تومان برای هر کیلو برسد.
آیا قیمت لوبیا چیتی به نیممیلیون تومان رسیده است؟
قیمت لوبیا چیتی در بازار از حدود ۲۰۰ هزار تومان آغاز میشود. برخی از خردهفروشان این محصول را تحت عنوان لوبیا چیتی اقتصادی با قیمتی نزدیک به ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان میفروشند، اما در صورت برخورد با نمونههای درجه یک، احتمال مشاهده قیمتهای بالای ۵۰۰ هزار تومان وجود دارد.
لوبیا چیتی دستچینشده یکی از نمونههای پرتقاضا است که در برخی از مغازههای لوکس تهران با قیمتی معادل نیممیلیون تومان به فروش میرسد. نمونه دیگری که تحت عنوان نمونههای شرکتی با وزن ۹۰۰ گرم به بازار عرضه میشود، به قیمت ۵۰۰ هزار تومان فروخته میشود و این بدان معناست که هر کیلو از این لوبیا چیتی به حدود ۵۵۵ هزار تومان میرسد.
عبارت لوبیا چیتی نیممیلیونی در روزهای اخیر در اخبار اقتصادی به چشم میخورد و بهنظر میرسد که اشاره به همین نمونههای شرکتی و درجه یک دارد. در کنار بلایای اخیر قیمت لوبیا چیتی، مرکز آمار ایران از افزایش ۱۶۶ درصدی قیمت این محصول در یک سال گذشته خبر داده است.
افزایش ۱۶۶ درصدی قیمت لوبیا چیتی در یک سال اخیر
قیمت لوبیا چیتی در فروردین امسال بهطور متوسط به ۲۶۵ هزار و ۵۶۲ تومان رسیده است. استفاده از واژه متوسط به این خاطر است که مرکز آمار اطلاعات دقیقتری از دامنه قیمتها دارد. این عدد ۲۶۵ هزار تومانی به معنای افزایش ۱۶۶.۸ درصدی در مقایسه با سال گذشته است.
در فروردین سال قبل، متوسط قیمت لوبیا چیتی کمتر از ۱۰۰ هزار تومان بوده و طبق گزارش مرکز آمار، دقیقاً ۹۹ هزار و ۵۴۸ تومان ثبت شده است. روند افزایش قیمت لوبیا چیتی از فروردین سال گذشته تا کنون صعودی بوده و شدت این افزایش از زمستان گذشته بیشتر شده است.
افزایش قیمت لوبیا چیتی در کنار سایر حبوبات، به ویژه لپه و لوبیا قرمز، نشاندهنده تغییرات جدید در بازار حبوبات است و واکنش اعضای اتحادیه بنکداران را به همراه داشته است.
علت افزایش قیمت حبوبات چیست؟
حبوبات در ایران شرایطی مشابه روغن دارند و عمده مصرف کشور از طریق واردات انجام میشود. اطلاعات غیررسمی نشان میدهد که تنها حدود ۳۰ درصد از حبوبات مورد نیاز کشور در استانهای غربی همچون آذربایجان، کرمانشاه، اردبیل و زنجان تولید میشود و مابقی نیاز از کشورهایی مانند ترکمنستان، ازبکستان، هند و استرالیا تأمین میگردد.
افزایش قیمت ارز مورد نیاز برای واردکنندگان یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت حبوبات به شمار میآید. برخی از واردکنندگان معتقدند که در سال ۱۴۰۳ نتوانستهاند ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی مخصوص اقلام اساسی را دریافت کنند و ناچار به استفاده از نرخ دلار نیمایی برای واردات شدهاند. این موضوع و همچنین موانع داخلی به کاهش عرضه حبوبات داخلی دامن زده است. رئیس اتحادیه برنج و خواربار اصفهان نیز اخیراً اعلام کرده است که تولید حبوبات در این استان به دلیل کمآبی سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه است.
انتهای پیام/