پنج سناریوی شگفتانگیز برای آینده اقتصاد جهانی

به گزارش بورسنیوز، تعرفه ها، عدم قطعیت و کُندی رشد اقتصاد ایالات متحده باعث شده است تحلیلگران به سوی کاهش پیشبینی رشد سالانه ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ خود برای اقتصاد جهانی روی آورند. بیشتر آنها انتظار نداشتند که بازگشت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به کاخ سفید از همان روزهای اولیه اینقدر مخرب باشد.
با این حال، بورسنیوز با نگاهی متفاوت به پنج سناریوی احتمالی پرداخته است که میتوانند به معنای غافلگیری پیشبینیهای اقتصادی جهانی در کوتاهمدت باشند.
سناریوی اول: ترامپ برنامههای تعرفهای خود را کمرنگ میکند
سقوط اخیر ارزش سهام S&P ۵۰۰ (فهرستی از ۵۰۰ سهم برتر در بازار بورس نیویورک و نزدک) برای منصرف کردن ترامپ از دستور کار خود برای افزایش تعرفهها کافی نبوده است. با این حال، همانطور که دوره ریاستجمهوری بایدن نشان داد، بازار سهام و رتبهبندی محبوبیت همیشه همراستا نیستند. دومی تمایل به ردیابی اعتماد مصرفکننده دارد که اخیراً با افزایش انتظارات تورمی کاهش یافته است. در حالی که تأثیرات منفی تعرفهها بر واردات کالا بر روی خانوارهای آمریکایی نمایان میشود، اعتماد آنها به دولت ترامپ و تأیید عملکرد آن نیز ممکن است بیش از پیش کاهش یابد. با توجه به تجربه جهش ۲۰ درصدی پس از پاندمی کووید در سطح قیمتها، آستانه تحمل درد آنها محدودتر شده است. این وضعیت میتواند فشار را بر جمهوریخواهان برای کاهش دستورکار افزایش دهد، به ویژه با توجه به انتخابات میاندورهای ۲۰۲۶ در پیش رو.
کاهش حمایت جمهوریخواهان میتواند بهعنوان عاملی در کنترل دستور کار ترامپ عمل کند. اکثر تحلیلگران وقوع این سناریو را بعید میدانند، اما ترامپ در کاهش تعرفهها و تسهیل ضربالاجلها مهارت خاصی دارد. حتی یک عقبنشینی جزئی از سوی او در مورد تعرفههای متقابل، مثلاً به تأخیر انداختن اجرای آن، میتواند پیشبینیهای رشد جهانی را بهبود بخشد.
سناریوی دوم: رشد اروپا شگفتانگیز خواهد بود
بسیاری از پیشبینیکنندگان انتظار دارند که برنامههای آلمان برای هزینههای سرمایهگذاری بیشتر و اشتیاق به افزایش هزینههای دفاعی در سراسر اروپا، رشد منطقه یورو را تقویت کند. علاوه بر این، سه مزیت بالقوه دیگر نیز وجود دارد که باید در نظر گرفت.
نخست آنکه تعدادی از تحولات مثبت در اتحادیه اروپا همگرا هستند. افزایش هزینههای دولتی، رشد بازارهای سهام داخلی و اثر صفآرایی زیر یک پرچم در واکنش به تعرفههای ترامپ، میتواند اعتماد مصرفکننده و کسبوکار را افزایش دهد و تأثیر اقتصادی واقعی بالاتری ایجاد کند. برای مثال، با توجه به اینکه نسبت پسانداز خانوارها هنوز نزدیک به ۳ واحد درصد بالاتر از دوره پیش از پاندمی کووید است، مصرفکنندگان محتاط میتوانند به رشد منطقه یورو کمک کنند.
آتشبس در اوکراین نیز میتواند به رشد اقتصاد اروپا کمک کند. با این حال، برخی اقتصاددانان مانند "اندرو کنینگهام" به این موضوع خوشبین نیستند و معتقدند که تنها تعداد کمی از کشورها با افزایش کسری بودجه آلمان همخوانی خواهند داشت.
سناریوی سوم: چین میتواند به رشد جهانی کمک کند
نقاط مثبت در چین، بزرگترین صادرکننده و تولیدکننده جهان، نیز پیشبینیهای جهانی را تقویت میکند. افزایش اعتماد بخش خصوصی میتواند استخدام و فعالیت سرمایهگذاری را بالاتر از انتظارات افزایش دهد. پیشرفتهای اخیر در فناوری هوش مصنوعی و تلاشهای چین برای بازسازی روابط با غولهای تجاری این کشور میتواند به جذب سرمایهگذاران جهانی کمک کند.
سناریوی چهارم: رشد ایالات متحده غافلگیرکننده خواهد بود
حتی اگر ترامپ تعرفهها را دنبال کند، تحولات داخلی دیگر ممکن است تأثیر آن را کاهش دهد. کاهش مالیات و مقرراتزدایی همیشه در دسترس کاخ سفید است و تمدید مفاد قانون کاهش مالیات و مشاغل ترامپ میتواند تأثیر مثبتی بر مصرف و سرمایهگذاری داشته باشد.
سناریوی پنجم: نرخ بهره پایینتر
نرخهای بهره تعیینشده از سوی بانکهای مرکزی میتواند سریعتر و فراتر از انتظارات کاهش یابد و باعث تقویت مصرف و فعالیتهای تجاری شود. این سناریوها نشان میدهند که تغییرات در سیاستهای اقتصادی کاخ سفید میتواند تأثیرات چشمگیری بر پیشبینیهای رشد جهانی داشته باشد.
انتهای پیام/



