بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۲ - ۰۶:۴۹

نگاه‌‌های خریدارانه به بازار سرمایه

کد خبر : ۱۱۰۳۲۶
محبوبه مغاني: از هجدهم تا بیست و پنجم آبان در میان بازارهای سرمایه‌گذاری، تنها این بازار سرمایه بود که نسبت به رشد کند و توام با احتیاط ساير بازارهای سرمایه‌گذاری، توانست بازدهی 4/2 درصدی را عاید سرمایه‌گذاران خود کند.

شنبه گذشته مذاكرات هسته‌اي ايران با گروه 1+5 كه با وجود تمام بدگماني‌هاي گسترده در كنگره آمريكا، سرانجام بدون انتشار بيانيه‌اي به پايان رسيد تا توافق نهايي آن به دور سوم يعني (29 آبان) موكول شود. اما در پايان هفته‌ای که گذشت، در آستانه برگزاري مراسم سوگواري‌هاي محرم، بیانیه مشترک همکاری‌‌های آینده ايران و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي براي حل و فصل مسائل باقيمانده، امضا شد كه در اين بین می توان به بازدید از معدن گچين و راكتور آب سنگين اراك به عنوان یکی از توافقات اشاره کرد.
اما در عرصه اقتصادی، پس از پيش‌بيني نرخ 3/44 درصدي تورم متوسط صندوق بين‌المللي پول براي ايران در سال ميلادي جاري و پیش‌بینی نرخ 29 درصدي براي سال ميلادي جديد، بانك جهاني نيز نرخ تورم كشورمان را در فصل تابستان (سال 92) 39 درصد اعلام كرد. 
اين رقم 7 برابر متوسط نرخ تورم كشورهاي در حال توسعه و 14 برابر متوسط تورم جهاني طي مدت 3 ماهه سوم سال 2013 بوده است. مساله‌ای که درنهایت شورای پول و اعتبار را از افزایش نرخ سود سپرده‌‌ها و تسهیلات بانکی به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل کنترل تورم در نظر گرفته شده منصرف كرد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که راضي‌كردن سرمايه‌گذاران در بخش سپرده‌هاي بانكي و اوراق مشاركت با توجه به نرخ تورم گزارش شده 40 درصدي نيازمند افزايش نرخ بهره حداقل 25 درصدي و بالا بردن نرخ‌ها به حدود 45 درصد است كه با توجه به شرايط فعلي كسب‌و‌كار در ركود تورمي مساله‌اي غيرممكن است.
بر این اساس این كارشناسان عنوان مي‌كنند كه شايد در حال حاضر پايين بودن نرخ اسمي سود اوراق مشارکت موجب منفي بودن نرخ واقعي اوراق نسبت به تورم باشد، وليكن با توجه به كاهش سهم آن در بازارهاي سرمايه‌گذاري به واسطه عرضه و تقاضاي پول در بازار آزاد و كاهش نوسان در بازارهاي مختلف و همچنين افزايش اطمينان سرمايه‌گذاران در بازار سرمايه طي مدت اخير، بالا بردن سهم اين متغير استراتژيك و مهم اقتصادي موجب برهم زدن تعادل بازارها خواهد شد؛ در این میان نخستين بازار تاثيرپذير از اين موضوع بازار ارز و مسكن و به تبع آن بخش واقعي اقتصاد و بازار سرمايه خواهد بود.
در صورتي كه افزايش نرخ بهره اوراق نيز بهانه‌اي براي ترميم كسري بودجه دولت باشد، انتشار اسناد خزانه و خريد و فروش آن به كسر، شايد مناسب‌تر از اين حركت خطير اقتصادي باشد.
در اين راستا ايجاد بازار ثانويه اين اوراق نيز با استفاده از امكانات بازار سرمايه به ویژه شركت‌هاي تامين سرمايه اولا موجب تسهيل در بازپرداخت بدهي‌هاي دولت به بخش خصوصي و تامين كسري 70 هزار ميليارد توماني بودجه دولت و رونق اقتصادي شده و ثانيا خريد و فروش اين اوراق دولتي بدون ريسك به كسر، موجب تعيين غيرمستقيم و غيردستوري نرخ تامين مالي از سوي بازار و شفافيت قيمت‌گذاري نرخ اوراق بدهي خواهد شد.
به گزارش روزنامه «دنیای اقتصاد» اما در ادامه نامه وزير صنعت به معاون اول رييس‌جمهور مبني بر متوقف شدن روند واگذاري‌هاي سهام شركت‌هاي تحت پوشش ايميدرو و تقاضاي وام 5 ميليارد دلاري از صندوق توسعه ملي از سوي ايميدرو براي تامين مالي طرح‌هاي معدني از جمله رويدادهاي مهم در هفته گذشته بود. در اين ميان هيات دولت درجلسه خود ضمن رفع ابهامات معافيت مالياتي صادركنندگان، مقرر کرد تا مصوبه پيمان‌سپاري نيز لغو شود.  
همچنين در هفته گذشته در مركز مبادلات ارزي از 18 تا 25 آبان‌ماه هر دلار آمريكا از 24 هزار و 919 ريال به 24 هزار و 799 ريال کاهش و هر يورو از 33 هزار و 312 ريال به 33 هزار و 472 ريال افزایش يافت. در بازار آزاد اما در بازه زمانی مزبور هر دلار آمريكا و هر يورو به ترتيب از افزايش 39/0 و 74/0 درصدي بهره‌مند شدند. 
از سوي ديگر در بازار آزاد در ميان رشد 07/0 درصدي هر اونس طلا در بازارهاي جهاني، هر گرم طلاي 18 عيار از كاهش 31/0 درصدي برخوردار شد. اما در بازار مسكن روند عرضه مسكن در تهران و برخي ديگر از شهرها متناسب با ميزان تقاضاي جديد در حال ورود به بازار در حال افزايش است. 
طبق گزارش رسمي مركز آمار در سال گذشته؛ بيش از 700 هزار واحد مسكوني جديد در كشور ساخته و براي آنها پروانه ساختماني صادر شده است. اين در حالي است كه ميزان ازدواج‌هاي سالانه در كشور نيز بين 700 هزار تا 800 هزار مورد برآورد مي‌شود كه به اين ترتيب هم‌اكنون در بازار مسكن به تناسب تقاضاي جديد- ناشي از ازدواج- عرضه جديد از محل ساخت واحدهاي مسكوني در حال تزريق است. با اين حال مردم و عوامل بازار مسكن، اين برابري نسبي بين عرضه و تقاضا را احساس نمي‌كنند و نبود فايل فروش يا اجاره در بنگاه‌هاي املاك به اندازه‌اي كه بتواند در مقابل تقاضا پاسخگو بوده و قيمت‌ها را تعديل كند، وجود ندارد. 
تحليلگران اقتصادي، ناآرامي‌ در قيمت مسكن به‌رغم برابري حجم عرضه و تقاضا را در سوداگري مالكان خلاصه مي‌كنند و معتقدند: اگرچه در سال حجم قابل توجهي سرمايه‌گذاري ساختماني و ساخت و ساز صورت مي‌گيرد اما بخشي از واحدهاي مسكوني يا به صورت خالي نگهداري مي‌شوند يا با قيمت‌هايي بيشتر از سطح معمول منطقه، براي فروش و اجاره به بنگاه‌ها عرضه مي‌شود كه در هر دو صورت متقاضيان امكان استفاده و بهره‌برداري از اين واحدها را ندارند.
در بازار سرمايه كشور، به‌رغم آنكه در فعاليت 4 روز كاري بورس تهران در پايان هفته منتهي به 21 آبان‌ماه تمام شاخص‌هاي مربوط به حجم و ارزش كل معاملات سهام و حق‌تقدم، دفعات معاملات و تعداد خريداران، حجم و ارزش معاملات خرد و بلوك تماما منفي بود، اما شاخص اين بازار بازدهي 40/1 درصدي را در پايان هفته ثبت كرد تا در ابتداي هفته (یعنی روز گذشته) نیز فعاليت‌هاي خود را با رشد 09/740 واحدي آغاز كند.
ممانعت مجلس شوراي اسلامي از افزايش نرخ خوراك پتروشيمي‌ها و منوط كردن هرگونه افزايش قيمتي در خوراك شركت‌هاي پتروشيمي در قالب طرح هدفمندي يارانه‌ها، اعلام زيان در سود هر سهم ايران خودرو به عنوان نمادي از صنعت خودرو كشور و تلاش‌ها براي اعمال تخفيف در خوراك مايع نفتا، افزايش قيمت جهاني اوره و متانول از جمله اخبار اقتصادي تاثيرگذار در صنايع و گروه‌هاي بورسي بود.

اشتراک گذاری :
ارسال نظر