67 درصد فرابورسی ها سهام شناور پایین دارند
به گزارش بورس نیوز، در این جدول که شامل نماد 49 شرکت است، شرکت سیمان لار سبزوار با دارا بودن سهام شناور آزاد نزدیک به 90 درصدی در بالاترین جایگاه قرار گرفته است. یادآور می شود نماد "سبزوا" از تاریخ 24 آذر ماه سال جاری به دلیل وجود ابهام در وضعیت مالی و عملیاتی شرکت متوقف شده و هنوز خبری از بازگشایی آن به گوش نمی رسد.
پس از آن نیز درصد سهام شناور آزاد شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان و نیز صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود به ترتیب نزدیک به 89 و 80 درصد اعلام شده است.
همچنین طبق این آمار، پایین ترین میزان سهام شناور آزاد شرکت های فرابورسی مربوط به بانک ایران زمین است که نماد معاملاتی آن هم اکنون متوقف بوده و مقرر گردیده تا پایان سال جاری پس از تغییر ماهیت فعالیت شرکت به تابلوی معاملات فرابورس بازگردد.
اما نکته قابل توجه در این جدول این است که در میان 49 شرکت فرابورسی، تنها 16 شرکت بالای 20 درصد سهام شناور آزاد دارند که 33 درصد از مجموع کل نمادهای فرابورسی حاضر در این فهرست را شامل می شود و در مقابل سهام شناور آزاد 33 شرکت زیر 20 درصد است که بخش عمده یعنی 67 درصد از کل نمادهای این فهرست را شامل می شود.
اما با نگاهی دقیق تر به این 33 شرکت می توان مشاهده کرد که در حالی حدود 15 نماد، زیر 10 درصد سهام شناور آزاد دارند که اسامی بزرگ ترین شرکت های فرابورسی در میان آنها وجود دارد. بطوریکه پتروشیمی مارون، پالایش نفت لاوان، نفت پاسارگاد، پالایش نفت شیراز، پتروشیمی زاگرس و بسیاری دیگر از نمادهای فرابورسی در حالی در پایین ترین خانه های این جدول جای گرفته اند که هر یک بخش عمده ای از بازار فرابورس را تشکیل می دهند.
افزون بر اینکه شرکت هایی در این فهرست بیشترین میزان سهام شناور آزاد را دارا هستند که به طور معمول از طریق پذیره نویسی سهام خود وارد بازار شده اند. یعنی از ابتدای ورود به فرابورس شناوری سهام آنها به خودی خود بالا بوده است.
بدین ترتیب، لازم به نظر می رسد تا در شرکت ها حداقل های استاندارد برای میزان سهام شناور آزاد رعایت شود؛ چراکه عدم عرضه جهت افزایش میزان شناوری آزاد سهم از سوی سهامداران عمده شرکت ها، می تواند در دوره رونق معاملات در حالی موجب شکل گیری حباب قیمتی شود که ممکن است بسیاری از آنها طی این مدت بازدهی های قابل توجهی را محقق کرده باشند.
افزون برآنکه بیشترین تعداد شرکت های حاضر در این فهرست در حالی پایین ترین میزان سهام شناوری آزاد را در اختیار دارند که معلوم نیست چرا سهامداران عمده آنها در شرایط رونق بازار اقدام به عرضه سهم نمی کنند؛ چراکه به طور قطع در زمان حاکمیت رکود بر روند معاملات، خریدار پرقدرتی برای سهام آنها وجود نخواهد داشت.
در پایان این گزارش می افزاید، به نظر می رسد مدیران بازار سرمایه با مداخله و نظارت بیشتر برای رعایت میزان سهام شناور آزاد شرکت ها، می توانند از بروز روند های حباب گونه در قیمت سهام به ویژه در زمان رونق معاملاتی جلوگیری کرده و بدین وسیله در افزایش نقدشوندگی سهام کمک بسزایی داشته باشند.