بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۴

هشدار یک اقتصاددان: خطر تدارکچی شدن روحانی؟!

کد خبر : ۱۲۱۳۷۶

محسن رنانی که چندی پیش از دولت خواسته بود تا با دقت بیشتری به موضوع اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه‌ها بپردازد، طی تحلیلی در صفحه شخصی‌اش از دولت خواسته تا مراقب اثرات تخریبی اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه‌ها باشد.

محسن رنانی در این تحلیل نوشته است: ارزیابی من این است که جامعه ایران تا اواخر بهار ۹۳ تصمیم خود را می‌گیرد و فرصت زیادی نیست و همه - شامل حکومت و دولت و نیروهای خیرخواه بیرون حکومت - باید در این دوره همت و فضا را به گونه‌ای متحول کنند که جامعه به یک ارزیابی امیدبخش و مثبت برسد. اکنون سوال این است که اصلاح‌طلبان در وضع موجود چه باید بکنند؟ دولت آقای روحانی ظاهرا مصمم است که فاز دوم هدفمندی را اجرا کند. یعنی یک خطای فاحشی که در این دولت رخ داده این است که مشاوران اقتصادی ایشان ۳ مساله را آن‌قدر برجسته کردند که دولت را به فلج فکری و انفعال دچار کردند. آن ۳ مساله، کسری منابع در مساله یارانه‌هایی که باید داده شود، مساله کسری مالی برای مسکن مهر و مساله نقدینگی است. امیدوارم اگر قرار است اجرا شود با یک سری ملاحظات که به برخی اشاره می‌کنم اجرا شود.

وی بیان داشت: مثلا در همان روزهای اول قیمت حمل و نقل به همان نسبت بنزین بالا می‌رود. بنابراین باید بین بنزین و سایر کالاها تفاوت قایل شوند و به نظرم تا زمانی که از رکود خارج نشده‌ایم، بهتر است قیمت سوخت را بالا نبرند.

او اشاره می‌کند که دولت در فاز دوم تن به خطر می‌دهد و می‌نویسد: آقای روحانی به‌نظر می‌رسد که در ورود به فاز دوم هدفمندسازی خیلی دارد خطر می‌کند که می‌تواند به کل حیثیت ایشان ضربه بزند. چه خواهد شد اگر موفق نشود؟ اگر در فاز دوم هدفمندی موتور تورم روشن شود و این سیاست موفق نشود، نخست این که نیروهای مخالف و معارض شروع می‌کنند به تخریب دولت. دوم این‌که جامعه به فاز کنش منفی می‌رود و وقتی حمایت مردمی را کاملا از دست بدهد، از طرف سایر قوا هم کاملا تحت کنترل است، به قول آقای خاتمی تبدیل به یک تدارکچی می‌شود. این خطر جدی است.
خطر دیگر آن است که در تئوری دارون عجم اوغلو، اقتصاددان شهیر ترک بیان شده است. اگر موج تورم تازه‌ای در ایران رخ دهد، موجب تخریب شدیدتر طبقه متوسط می‌شود.

رنانی با تاکید بر این‌که کنترل پذیری و انعطاف‌پذیری در نظام اقتصادی ایران رو به کاهش است از شرایط موجود به «تکینگی» تعبیر می‌کند که بر اساس آن یک سیستم به وضعیتی برگشت‌ناپذیر می‌رسد یعنی وارد فرآیندی می‌شود که دیگر امکان برگشت آن به وضع قبل نیست.

رنانی ادامه داد: نمی‌دانم چرا همچنان مشاوران اقتصادی دولت، تلاش دارند که از طریق ابزارهای مرسوم اقتصادی، وضع رکود کنونی را مدیریت کنند یا خارج کنند.

او گفت: نمی‌دانم چرا مقامات اقتصادی کشور گمان می‌کنند با اجراي فاز دوم هدفمندی، به روش‌های مرسوم مثلا با جمع کردن نقدینگی می‌توانند تورم را کنترل کنند.

او گفت: اگر مصمم هستید فاز دوم را اجرا کنید، اشکالی ندارد اجرا کنید اما یک شرط دارد. زمان اجرا را همزمان به بروز نشانه‌های خروج اقتصاد ایران از رکود موکول كنيد.

منبع: شهروند

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
saedd
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۶
بیچاره ملت شدن موش ازمایشگاهی که روش ازمایش می کنن!خدا به داد برسه
ali
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۷
آقاي رناني به نظرم دولت تمام برنامه هايش را بر اساس افزايش فروش نفت و دريافت وجوه بلوكه شده و فروش هاي جاري دوخته اگر در اين حيطه دچار مشكل شود فرمايشات جنابعالي رخ خواهد داد
ابراهیم
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۶
آقای دکتر رنانی متخصص فرهیخته و با تجربه ای هستند در اندیشه های اقتصادی ایشان باید تامل کرد.
مهدی
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۴
بیشترین تبلیغات روحانی در انتخابات روش غلط احمدینژاد بود . در حالیکه بر همه مشخص شده از ایشان تند رو تر است از ندانمکاری
کرم
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۵
حسن اقاباتمام قدرت برنامه ات راجلوببرومردم دراین کارشماررایاری خواهندکردچون مردم دیگرچیزی برای ازدست دادن ندارندچراکه نتنهانفت به سرسفره نیامدبلکه سیب زمینی که کالافقرابوددیگران هم رخت بسته ودوسه روزه نان هم ازصفره رخت می بنددویادشعرپروین اعتصمای خواهیم افتاد
علی
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۰
پول یارانها که مردم نمی گیرند بعدش می رود توی جیب 500 پیمانکار و تولید کنند که فقط به اسم تولید واردات جنس چینی انجام می دهند و بعد از ان سونامی تورم در طلا دلار و مسکن شروع خواهد شد........
@
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۳
این الگوی برای هدفنمد نمودن یارانه می باشد:"خروج اقتصاد از رکود"آیا بدینگونه بوده ومی باشد؟!!!!!!
ali
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۶
آقاي رناني به نظرم دولت تمام برنامه هايش را بر اساس افزايش فروش نفت و دريافت وجوه بلوكه شده و فروش هاي جاري دوخته اگر در اين حيطه دچار مشكل شود فرمايشات جنابعالي رخ خواهد داد
مهدی
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۸
روحانی در تبلیغاتش به سیاست اقتصادی دولت قبلی میخندید و مسخره میکرد ولی خودش همانرا با ولع دارد اجرا میکند
محمد
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۷
روحانی برای حفظ قدرت بدترین اشتباه را کرد، یعنی با کسی ساخت که با تمام قوا مردم را به این فلاکت انداخته برای شعارهای های خود از جون مردم مایه می گذارد!
نیروه های نظامی الان بالای 50% از اقتصاد را چنگ خود دارند ولی حاضر نیستند لااقل یک سال جو این یارانه ها را بکشند تا مردم به فلاکت نیافتند.
روحانی می توانست با تکیه به نیروی مردم با سیاست درست مردم را نجات دهد ولی برای حفظ قدرت مردم را دور زد و به دشمن ملت دست دوستی داد، این دولت دوام نخواهد آورد، آینده کشور را میلیتاریستی می دانم.
رضا
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۹
سلام : اگر اینکشور در این 35 سال روبه جلو حرکتی داشته الان هم می تواند .کشوری که خود خواسته منزوی شده چاره ای ندارد جز شکست
کیارش
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۹
کاملا درسته ... شغل باشه ... سرمایه گذاری خارجی باشه ... درامد هم باشه ... حالا بنزین قیمتش بالاتر باشه ... اصن حداقل درامد همون ماهی 1600 دلار باشه اصن بنزین باشه لیتری 60 سنت ... چه عیبی داره خیلی هم خوبه ...
مازیار
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۳
خلاصه هرکی میخواد بیاد قدرت رو دستش بگیره یه دروغهایی رو باید به مردم بگه.و الا ملت فهیم که گول نمی خورند.حالا ببینیم که درآمد حاصل از فاز دوم رو به صنعت و تولید تخصیص میدن و یا مثل .... میزنه زیرش.
فهیم
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۰
متاسفم واسه خودم ک تو این کشورم
رضا
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۵
تازیرساختهای اقتصاد کلان کشور بازسازی نشوند ونقدینگی درمسیرصحیح تولید وارزش افزوده قرارنگیرد اجرای فازدوم جز ایجاد فاصله طبقاتی وخالی کردن بیشتر سفره مردم ورونق بازار دلالی وفرورفتن بیشتر دررکودتورمی فعلی با چشم اندازی نامشخص ازبرون رفت ازآن نتیجه ای دیگرببارنخواهد آورد. اگر کفه عرضه از کفه تقاضا سنگینترشود مطمئناریزشی بزرگ دراقتصاد وفرهنگ مصرف بوجود می آید که بسادگی و باهزارترفند هم فابل جبران وبازسازی نخواهدبود . اقتصاددستوری دردل خود هزاران عیب پنهان دارد که میتواند مثل دملهای چرکین بدنه اقتصاد یک کشور را به فساد وتباهی سوق دهد . اگر اجرای فاز دوم بتواند از این مقوله اقتصاددستوری با درایت مسئولین دوری گزیند میتواند در میان مدت امیدوار به بازسازی تنشهای اولیه اجرای هدفمندی باشدوالا .........
بلبی
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۸
ما را به چوب شبانی فریفته اند این................ خدایا ما می خواهیم زیر بار ن نیرنگ و دروغ ودزدی وتزویر نرویم کمکمان کن با نیرنگ ودروغ تبلیغ در اوایل حکومتشان در بور س تمام پول ما را به اتش کشیدند
pasyar
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۳
ما در کشورمان قبل اجرای پرداخت یارانه موردی بعنوان مالیات یر ارزش افزوده نداشتیم که امسال برای هر فعالیت اقتصادی هشت درصد به جیب دولت می رود که این خود می تواند بیش دو برابر رایانه پرداختی برای دولت درامد داشته باشد. مشکل ما به احتمال زیاد پرداخت یا عدم پرداخت یارانه نیست بلکه هزینه های تحمیلی برای دولت خیلی سنگین است. مثلا بودجه اختصاص یافته برای سر پا نگه داشتن فلان نهاد وابسته به.............که هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد تا چه میزان است. اگر این هزینه های تحمیلی را بتوانیم از بودجه کشور حذف کنیم وضعیت دولت نیز خیلی بهتر خواهد شد. در یک کلام میتوان گفت که ما در کشورمان مفت خور زیاد داریم. اگر بخواهیم عاقلانه عمل کنیم باید در اقتصاد کشور دست مفت خورها برید والسلام. والا وضعمان بهتر که نخواهد شد بلکه بدتر هم می‌شود.
خبرنامه
برای دریافت خبرنامه بورس نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: