کاهش نرخ سود سپرده های بلندمدت، لازمه بازگشت دوباره نقدینگی به بورس
بدین ترتیب بانک مرکزی در این بخشنامه به کلیه بانک ها و مؤسسات اعتباری تحت نظارت خود اعلام کرد تا از اول شهریور ماه جاری نرخ سود سپرده های کوتاه مدت روز شمار را در تمامی شرایط 10 درصد پرداخت کنند.
در همین ارتباط، مدرس موسسه علوم بانکداری ایران در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: نرخ سود سپرده های بانکی روز شمار در حالی حدود هشت درصد بود که برخی از بانک ها به سپرده های با حجم بالا حتی سود با نرخ بیش از 10 درصد را پرداخت می کردند و این روند علیرغم هشدار بانک مرکزی به بانک ها همچنان از ماه های پایانی سال گذشته تاکنون تداوم داشت. برهمین اساس، به نظر می رسد این بخشنامه در پی الزام بانک های متخلف به پرداخت نرخ سود روزشمار 10 درصد اعلام شده و آثار با اهمیتی بر وضعیت سودآوری بانک ها در پی نخواهد داشت.
شعبانی به لزوم کاهش نرخ سود سپرده های یکساله اشاره کرد و گفت: در راستای ایجاد رونق در فضای کسب و کار و تولید، کاهش نرخ سود سپرده های یکساله نیز به وضوح احساس می شود؛ چراکه در شرایط فعلی به دلیل هزینه های مالی قابل توجه صنایع مختلف بهبود وضعیت تولید آنها چندان محتمل نیست. از این رو، با توجه به برنامه های دولت برای کاهش نرخ تورم و نیز خروج از رکود فعلی حاکم بر اقتصاد کشور می بایست نرخ بهره سپرده های بلندمدت بانکی نیز کاهش یابد تا تولید در صنایع مختلف رونق یابد.
شعبانی در خصوص آثار کاهش نرخ سود بانکی بر وضعیت سودآوری بانک ها نیز گفت: این امر آثار منفی بر درآمدهای بانک ها در پی نخواهد داشت، چراکه با توجه به برنامه های دولت در بسته خروج غیر تورمی از رکود و اجرای برنامه افزایش سرمایه بانک ها در کنار تسویه مطالبات آنها از سوی دولت، لطمه ای به وضعیت نقدینگی بانک ها و توان وام دهی آنها به شرکت های تولیدی وارد نخواهد شد. برهمین اساس به نظر می رسد دولت ناگزیر برای خروج از رکود فعلی می بایست نرخ سود بانکی را نیز کاهش دهد که این امر به نفع بانک ها و بازار سرمایه خواهد بود.
وی افزود: این امر با اجرای دستورالعمل های موجود در بسته خروج غیر تورمی از رکود طی نیمه دوم امسال اجرایی خواهد شد و تحقق آن چندان دور از انتظار نیست.
این مدرس علوم بانکی به آثار ناشی از کاهش نرخ سود سپرده های یکساله بانکی بر وضعیت بازار سرمایه اشاره کرد و اظهار داشت: در حالی بخشی از نقدینگی موجود در جامعه به سمت بانک ها سرازیر شد و اغلب فعالان بازار سرمایه دریافت بازدهی بدون ریسک را بر سرمایه گذاری در بورس ترجیح داده اند که به نظر می رسد با مشخص شدن نتایج اقدامات دولت برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور و تلاش برای ایجاد رونق در صنایع مختلف، به تدریج سرمایه گذاران نسبت به تزریق دوباره نقدینگی به بازار سهام ترغیب شوند.
اشتباه بیشتر افراد در همین ارتباط بین نرخ تورم و نرخ تسهیلات است
اگر بخواهيم نرخ بهره را با تورم مطابقت بديم دچار دور باطل ميشويم و مدام بأيد نرخ بهره را بالا ببريم
همواره منتقدين نرخ بهره پايين ادعا ميكنند كه چرا بأيد سرما يه سپرده گذار بواسطه تورم در بانك كم شود
جواب اين است؛
نرخ سود بانكي همواره بأيد از نرخ تورم كمتر باشد تا سپرده گذار از طريق تفاوت نرخ سپرده و تورم
جريمه عدم بكارگيري سرما يه
در مسير توليد و نيز دارايي هاي مولد و ريسكي را پرداخت كند
با توجه به تورم نقطه به نقطه 15 درصد و نيز شيب كاهشي تورم متوسط سالانه
لزوم بازنگری در نرخ تسهیلات قطعی است و بزودی دولت مجبور به این کار خواهد شد
خیلی جالب است آقایان از هر کشوری تکه ای از مدیریت شان را اقتباس می کنند به عنوان نمونه سیستم مالیاتی سوئد -قیمت بنزین در انگلیس و... آیا سطح زندگی ورفاه و قدرت خرید پول ایشان با ما قابل مقایسه است؟؟؟؟