ورود زنان به روی «سِن» ممنوع!
حلقه حضور بانوان نوازنده در شهرستانها هر روز تنگتر میشود و بر اساس یکقانون نانوشته، اجازه حضور روی سن را ندارند و بر این اساس تنها باید تماشاگر کنسرت باشند و اجازه نوازندگی یا همخوانی در کنسرتهای عمومی شهرستانها را ندارند.
روزنامه شرق در گزارش امروز خود نوشت:زنان نوازنده پشت چراغ قرمز ایستادهاند؛ معلوم نیست چه زمانی قرار است چراغ سبز برای آنها روشن شود. حلقه حضور بانوان نوازنده در شهرستانها هر روز تنگتر میشود و بر اساس یکقانون نانوشته آنها اجازه حضور روی سن را ندارند. بر اساس این قانون زنها تنها باید تماشاگر کنسرت باشند و اجازهای برای نوازندگی یا همخوانی در کنسرتهای عمومی شهرستانها به آنها داده نمیشود.
خرداد سال جاری گزارشی از ممانعت حضور زنان نوازنده در اصفهان منتشر شد. بر اساس این گزارش بیش از یکدهه است که طبق یکقانون نانوشته حضور زنان نوازنده در اجراهای زنده موسیقی در این شهر ممنوع است و گروه موسیقی در صورتی میتواند مجوز برگزاری کنسرت دریافت کند که هیچ نوازنده زن یا همخوان زنی در گروه حضور نداشته باشد.
این موضوع البته از دید چهرههای موسیقی بهدور نمانده و آنها به صورت فردی اعتراض خود را به این مسأله ابراز کردهاند. علیرضا قربانی، خواننده ارکستر ملی قبل از اجرای کنسرت خیریه که در بهار سال جاری برگزار کرد، در اعتراض به حذف شش نوازنده زن گروهش گفته بود: «همه آنها خواهران خودمان هستند. این خانمها در عرصههای زندگی کار میکنند و در اداره، کارخانه و در صحنههای اجتماعی مشارکت صددرصد جدی دارند. اینکه چطور میتوانیم آنها را از موسیقی حذف کنیم، به نظر من یکمقدار برخورنده است و جای تفکر و اعتماد بیشتری دارد.»
سال گذشته نیز سالار عقیلی، سرپرست گروه «قمر» در اولین اجرایش در اصفهان اظهار کرد: «اولینبار است که ما در اصفهان کنسرت برگزار میکنیم چراکه تلاشهای گذشته ما به هدف نرسید، اما یکاتفاق نادر هنوز من را در شوک نگه داشته است چون من نتوانستم گروهم را کامل در اختیار داشته باشم. به من گفته شد که بانوان در اصفهان نمیتوانند روی سن، بنوازند.»
محمد قطبی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان در واکنش به ممنوعیت حضور زنان عنوان کرده بود: «وقتی از یک خواننده برای برگزاری کنسرت در اصفهان دعوت میشود، باید خودش را با شرایط اصفهان هماهنگ کند. تاکنون نیز این موضوع سبب بروز مشکلی نشده است، چراکه طبق آمار سال گذشته 212 کنسرت در اصفهان مجوز اجرا دریافت کردند که از این تعداد، تنها بین 10 الی 12 کنسرت مربوط به گروههای خارج از استان و بقیه مجوزها متعلق به گروههای استانی بوده است.»
اما بعد از انتشار این مطلب گزارشهای دیگری از جلوگیری از حضور نوازندگان زن در شهرستانها انتشار یافت. هرچند جرقه اولیه آن از اصفهان زده شد اما ایسکانیوز به نقل از حسین علیزاده - نوازنده تار و آهنگساز - از شیوع این مسأله در بسیاری از شهرستانها خبر داد: «در گذشته تنها در چند شهر، خانمها اجازه حضور روی صحنه نداشتند اما در حال حاضر تقریباً در بسیاری از شهرها گفته شده در گروه، نوازنده خانم نباشد. اخیراً در کنسرتی که با گروه همآوایان در گرگان اجرا کردیم نیز این مسأله مطرح شد و این رویکرد در طول زمان، منجر به حذف بانوان از عرصه موسیقی میشود. همه اعضای گروه، با موسیقی زندگی میکنند و از این راه امرار معاش میکنند. در این شرایط، هم مسأله اقتصادی مطرح است و هم مسأله معنوی.»
این خبرگزاری همچنین از ادامه این روند در 13استان کشور خبر داده است: «برخی از تهیهکنندگان موسیقی و موسیقیدانان گفتند که چندوقتی است
بر اساس یک قانون نانوشته حضور زنان نوازنده در اجرای زنده موسیقی در بعضی شهرها از قبیل اصفهان، تبریز، ارومیه، زنجان، گرگان، تمامی شهرهای استان خراسان، برخی از شهرهای خوزستان و ... ممنوع است و گروههای موسیقی اجازه استفاده از هیچ نوازنده زن یا همخوان زنی را در گروه ندارند.»
با اینحال حذف زنان از گروههای موسیقی موضوعی نیست که مورد قبول دفتر موسیقی وزارت ارشاد باشد. پیروز ارجمند، مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد در نخستین نشست مطبوعاتی خود به پیگیری این موضوع اشاره کرده و گفته بود اقداماتی در حال انجام است.
او در مورد تازهترین پیگیریهایی که تاکنون انجام شده، گفت: «وقتی بانوان با حجاب و رعایت موازین شرعی و عرفی در یک فضای سالم که مردان هم در همان فضا فعالیت میکنند، حضور دارند، ممانعتی برای حضور آنها روی سن وجود ندارد. ما محدودیت شرعی در این زمینه نداریم. بر اساس کدام قانون شرعی زنانی که تمام شئونات اسلامی را رعایت میکنند، برای نوازندگی و اجرای موسیقی مشکل دارند؟»
او با بیان اینکه "اینها زنان، مادران و دختران سرزمینمان هستند"، افزود: «این نوع تفکیک جنسیتی و مستثناکردن زنان، با سیاستهای وزارت ارشاد منافات دارد و اگر در شهرستانها زنان برای حضور روی سن مشکل دارند، مربوط به دیدگاه وزارت ارشاد نیست بلکه در ارتباط با نهادهای دیگر است. به همین دلیل ما بهدنبال شنیدن سخنان آنها هستیم و میخواهیم بدانیم بر اساس کدام مستندات جلوی شرکت زنان در گروههای موسیقی گرفته میشود.»
ارجمند در ادامه به طور مشخص به اصفهان اشاره کرد: «اصفهان از جمله استانهایی است که بهصورت مستقیم و علنی بیان کرده که از حضور زنان روی سن جلوگیری میکند. من در سفری که روز سهشنبه، 11 شهریور (امروز) به این استان انجام میدهم به دیدار مسئولان فرهنگی و هنرمندان این شهر میروم و یکی از موضوعهایی که قرار است درباره آن گفتوگو کنیم، حضور زنان روی سن است.»
او ادامه داد: «در برخی از شهرستانها بهصورت علنی عنوان نمیشود که چنین موضوعی صحت دارد و ما هم تا قبل از گزارش روزنامه «شرق» از اجرای چنین قانون نانوشتهای به صورت گسترده در جریان نبودیم اما حالا در حال پیگیری آن با مسئولان شهرستانها هستیم و توافقاتی هم در برخی از شهرستانها صورت گرفته است.»
به گفته ارجمند، حضور بانوان در عرصه موسیقی دو جنبه دارد؛ جنبه اول به اجرای کنسرت بانوان برای بانوان برمیگردد و سالنهایی که از این لحاظ مشکل نداشته باشند، برای برگزاری کنسرت بانوان در نظر گرفته میشوند همچنانکه این سالنها در حال حاضر در تهران به پنج سالن افزایش پیدا کرده است.
او در ادامه، جنبه دوم حضور زنان در موسیقی را فعالیت در گروهها و در کنسرتهای عمومی دانست: «اگر جلوی حضور زنان نوازنده را بگیریم، بخشی از عنصر خلاقه بانوان را نادیده گرفتهایم. شک نداریم اقوام ایرانی در مورد مباحث مذهبی و دینی حساس هستند اما همین اقوام در فعالیتهای آیینی خود حضور زنان و مردان را در کنار هم دارند. این آیینها از سالیان دراز در فرهنگ ما ریشه دارند و حالا میتوانند در شهرها هم با رعایت ضوابط و عرف جامعه اجرا شوند. ما نیز در مورد محتوا و شکل اجرایی این فعالیتها نظارت کافی را داریم.»
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه