بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۵
اقدامات مخرب بانک مرکزی؛

آسیب جدی بانک مرکزی به صرافی ها و صنعت فینتک

آسیب جدی بانک مرکزی به صرافی ها و صنعت فینتک
مسئولیت ضرر و زیان صرافی‌ها را چه کسی گردن میگیرد؟ بانک مرکزی به عنوان یک نهاد تاثیرگذار و الگو باید از کسب و کار‌های اقتصاد دیجیتال حمایت کند، نه اینکه جلوی فعالیت آن‌ها را بگیرد!
کد خبر : ۲۹۲۹۸۵

به گزارش بورس نیوز، در روز پنج‌شنبه ۶ دی ماه ۱۴۰۳ صرافی‌های رمزارزی بار دیگر اعلام کردند که حساب‌های آنها مسدود شده و امکان واریز ریالی ندارند. بانک مرکزی به بهانه کنترل نرخ ارز و پولشویی صرافی‌ها با اقدامی خودسرانه و مخرب، ارائه خدمات واریز ریالی و درگاه‌های پرداختی را محدود کرده است. اینکه دلیل واقعی افزایش نرخ دلار چیست، در ادامه مقاله به آن خواهیم پرداخت و زیان سنگین این اقدامات را به طور کامل شرح خواهیم داد. بیش از ۵۰ کسب و کار فعال در حوزه رمزدارایی کشور در خصوص اقدامات مخرب، غیرکارشناسی و خودسرانه بانک مرکزی در روز ۷ دی ماه ۱۴۰۳ بیانیه‌ای صادر کردند و با ابراز نهایت نارضایتی از سوی صرافی‌ها و سرمایه گذاران که مردم میشود، خواستار رفع این مشکل شدند!

در این دوران رقابتی، کشور‌ها به فکر توسعه صنعت DEFI هستند و با ایجاد زیرساخت‌های اساسی قصد دارند شرایط فعالیت مردم را گسترده‌تر و راحت‌تر کنند، آن وقت بانک مرکزی کشور ما میلیون‌ها کاربر ایرانی را از بدیهی‌ترین حق خود یعنی استفاده از پلتفرم داخلی و سرمایه‌گذاری محروم کرده است! کشوری مثل امارات، ابوظبی را مرکز تکنولوژی مالی جهان بعد از آمریکا و سنگاپور کرده است، در حال تقویت زیرساخت‌های امور مالی غیرمتمرکز میباشد و دغدغه گسترش پلتفرم‌های غیرمتمرکز و DAPP‌ها را دارد، آن وقت بانک مرکزی ایران سعی می کند جلوی فعالیت صرافی‌ها را بگیرد؛ صرافی‌هایی که قصد دارند راهی برای سرمایه گذاری مردم و نجات از تورم افسارگسیخته کشور پیدا کنند! در جریان باشید که پیچیدگی صرافی‌های غیرمتمرکز بیشتر است و ما ایرانی‌ها حتی زیرساخت‌های درست برای استفاده بهینه از صرافی‌های معمولی و متمرکز که واسطه هم هستند را نداریم!

 

مسدودی درگاه پرداختی صرافی ها، منطقی نیست!


مگر بانک مرکزی به دلیل کنترل نرخ دلار درگاه‌های پرداختی صرافی‌ها را محدود نکرد؟ جالب است بدانید نرخ تتر پس از محدودیت خدمات واریز ریالی به میزان ۱۷ درصد افزایش یافت و از ۸۰ هزار تومان به ۹۴ هزار تومان رسید! چرا بانک مرکزی می‌تواند با دلار زیر ۵۰ هزار تومانی ۶۰ تن شمش طلا وارد کند و با دلار ۹۲ هزار تومانی به مردم تمام سکه بفروشد؟ اما وقتی به صرافی‌ها می‌رسد، می‌گویند تقاضای دلار دیجیتال باعث افزایش نرخ می‌شود! سوال این است؛ آیا گرانی و تورم هم تقصیر کسب و کار‌های رمزارزی است؟ منطق و نمودار‌ها به ما می‌گوید که مسدودی درگاه پرداختی صرافی‌ها هیچ تاثیر مثبتی بر کنترل نرخ دلار نداشته و فقط در حال پاک کردن صورت مسئله هستند.

اگر یادتان باشد، نات کوین (توکن بازی کلیکی تلگرام) فقط در سه صرافی بزرگ ایرانی بیش از ۲ همت ارزش معاملات روزانه داشت که از ارزش معاملات کل صنعت پتروشیمی و فولاد بورس بیشتر بود! حالا متوجه شدید که چرا مردم به سمت کسب و کار‌های اقتصاد دیجیتال روی می‌آورند؟ چون رمزارز‌ها و صرافی‌ها با وجود تمام مشکلات و ریسک‌ها نسبت به نهاد‌های پولی و مالی ایران شفافیت، تخصص و سلامت فنی بیشتری دارند. این مردم به اندازه کافی مشکل اقتصادی دارند، دیگر کار را از این هم خراب‌تر نکنید و اجازه دهید گزینه‌های سرمایه گذاری تنوع بیشتری داشته باشد و رقابت سالم بین نهاد‌ها و بازار‌ها شکل بگیرد!

 

 

آسیب جدی بانک مرکزی به صرافی ها و صنعت فینتک/هادی بهرامی

 

بانک مرکزی یا نابودگر کسب و کارها؟


درست است که مقایسه کشوری مانند آمریکا با ایران صحیح نیست، اما فعالیت صرافی‌ها و رفتار دولت‌ها که دیگر ربطی به شرایط تورمی ندارد! بزرگ‌ترین صرافی آمریکایی ارز دیجیتال (CoinBase) با تعداد کاربر ۱۰۵ میلیون نفر معادل ۳۱ درصد از کل جمعیت کشور، با ۶.۲ میلیارد دلار درآمد و ۲۲۰ میلیارد دلار دارایی تحت مدیریت (AuM) در بورس آمریکا پذیرش شده و ۵۴ میلیارد دلار ارزش بازار دارد. دولت و کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا با آن همه قانون گذاری‌های سخت گیرانه، از شرکت‌های فعال در حوزه رمزارز حمایت میکنند. جالب است بدانید سهام مایکرواستراتژی با ۴۹۹ هزار بیت کوین به ارزش روز ۴۷ میلیارد دلار که ریسک خالص است، در بورس آمریکا معامله میشود و به صورت رسمی فعالیت میکند!

چرا صرافی‌های بزرگ و معتبر ما نباید مانند نهاد‌ها بورسی تسهیلات حمایتی از سوی دولت دریافت کنند؟ چرا صرافی‌های ایرانی نباید به مبادلات و معاملات نزدیک شوند؟ بانک مرکزی باید آن قدر درک عمیقی از صنعت CEFI داشته باشد که به جای سنگ اندازی، زیرساخت‌ها را تقویت کند و با گسترش خدمات رمزارزی از طریق پلتفرم‌های وام‌دهی، صرافی‌های متمرکز و دپ‌ها باعث شود تا ارزآوری و گردش نقدینگی در اقتصاد کشور صورت بگیرد. هزاران نفر در صنعت رمزدارایی ایران مشغول به کار هستند که مسدودی درگاه پرداختی صرافی‌ها و محدود کردن فعالیت‌ها منجر به افزایش نرخ بیکاری و ضعیف شدن منابع انسانی خواهد شد.

 

پسرفت ایران در صنعت امور مالی متمرکز!


آیا میدانید رشد و توسعه صنعت CEFI یا همان امور مالی متمرکز چه قدر اهمیت دارد؟ صنعت CEFI یا همان Centralized Finance به معنای امور مالی متمرکز می‌باشد که صرافی‌ها و شرکت‌های مدیریت دارایی را عمدتا شامل می‌شود و بستر سرمایه‌گذاری در بازار‌های مختلف را فراهم می‌کند. در این صنعت، تراکنش‌ها رصد می‌شود، نهاد‌ها نظارت می‌کنند و هزینه‌ها بالاتر است و به همین دلیل پیچیدگی کمتری نسبت به حوزه DEFI دارد؛ اما ایران در زمینه متمرکز هم توسعه پیدا نکرده و فقط با اقدامات مخرب جلوی رشد پلتفرم‌ها و کسب و کار‌های سودآور، ارزآور و سالم را گرفته است!

دوستان، ما انتظار توسعه پلتفرم‌های دائو، دکس‌ها و گسترش DAPP‌ها را نداریم؛ همان که اجازه بدهند مردم از صرافی‌های معمولی استفاده کنند، به خودی خود یک شاهکار است! کشور ایران همین الان هم از در صنعت امور مالی متمرکز بسیار عقب است و جالب اینجاست که بانک مرکزی به جای حمایت و تقدیر و تشکر از نهاد‌های مالی و بخصوص صرافی ها، سنگ جلوی پا میشود و به هر بهانه‌ای می‌خواهد شرکت‌های خصوصی را ضعیف‌تر کند. همانطور که در متن بیانیه آمده است، بسیاری از جوانان این کشور با استفاده از ابزار‌های نوین مالی، فرصتی برای سرمایه‌گذاری و ساخت آینده‌ای بهتر پیدا کرده بودند، چرا باید با تصمیمات عجولانه، این فرصت‌ها از میان برود؟ فرصت‌های سرمایه گذاری مردم را لااقل در این شرایط تورمی بیش از این محدود نکنیم.

 

 

هادی بهرامی_ پژوهشگر بازار سرمایه

اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
کیش و مات دولت در سال ۱۴۰۴
تحریم‌ها، تورم و بی‌ثباتی ۳ مانع بزرگ بر سر راه تحقق شعار سال ۱۴۰۴،
کیش و مات دولت در سال ۱۴۰۴
سیاست‌های غلط، بورس را به مرز فروپاشی برد
سال ۱۴۰۳، سال ریسک، سقوط و سردرگمی در بورس تهران؛
سیاست‌های غلط، بورس را به مرز فروپاشی برد
ارسال نظر