گزارش از روند تولید، مصرف و واردات گازوییل کشور + نمودار
اگرچه در پی اجرای گام اول قانون هدفمندسازی یارانهها، قیمت گازوییل 800 درصد افزایش یافت و به کمتر از 30 درصد قیمت جهانی رسید اما اکنون با افزایش نرخ ارز، قیمت گازوییل کمتر از 10 درصد قیمت جهانی است و رشد قیمت نتوانسته مانع افزایش مصرف این فراورده نفتی شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، مشابه بنزین در مورد نفتگاز نیز فاصله بین قیمتهای داخلی و خارجی زیاد است با این تفاوت که این فاصله در مورد نفتگاز بیشتر است به طوری که قیمت بنزین در سال 1392 حدود 30 درصد قیمتهای بین المللی بوده است اما قیمت نفتگاز دراین سال کمتر از 10 درصد قیمتهای جهانی بوده است.
این تفاوت قیمتی باعث شده که انگیزه قاچاق این فرآورده بیش از انگیزه قاچاق بنزین باشد و در نتیجه از آنجا که تنها حدود نیمی از صد میلیون لیتر مصرف روزانه نفتگاز در کشور به وسیله کارتهای هوشمند سوخت عرضه میشود امکان قاچاق این فرآورده نیز بیش از بنزین است.
بررسی روند تولید و مصرف نفتگاز طی سالهای 1368 تا 1392 نشان میدهد مصرف نفت گاز در 21 سال از 24 سال مورد بررسی رشد مثبت داشته است و مصرف این فرآورده با متوسط رشد سالانه 3.2 درصد، از کمتر از 50 میلیون لیتر در روز در 1368 به بیش از صد میلیون لیتر در روز طی سال 1392 رسیده است.
رشد 800 درصدی قیمت نفتگاز مانع مصرف نشد
بر این اساس مصرف نفت گاز تنها در سالهای 1374، 1377 و 1378 رشد منفی داشته است و حتی افزایش 800 درصدی قیمت در سال 1389 نتوانست رشد مصرف این حامل را مهار کند. زیرا نفت گاز برای مصرف داخلی به قدری پایین قیمت گذاری شده است که رشد 800 درصدی سال 1389 قیمت این محصول را به کمتر از 30 درصد قیمت جهانی رسانده و در حال حاضر نیز با افزایش نرخ ارز، قیمت نفت گاز کمتر از 10 درصد قیمت جهانی است.
تولید نفتگاز همتراز با مصرف
بر اساس این گزارش تولید نفتگاز درایران همواره هم تراز با مصرف آن و در برخی از سالها بیش از مصرف بوده است با توجه به میزان تولید نفت گاز در کشور، افزایش بهره وری مصرف از طریق ایجاد امکان نوسازی ناوگان حمل و نقل خودروهای سنگین و همچنین کاهش خروج این فرآورده به خارج از کشور از طریق اصلاح قیمت آن منجر به صادرات نفت گاز می شود.
این درحالی است که هم اکنون واردات نفت گاز به حدود 6.5 میلیون لیتر در روز رسیده است.
انتهای پیام