ایران دارو چقدر سود دارد؟
تاریخچه
شرکت ایران دارو در سال 1343 به صورت سهامی خاص تاسیس شد و در سال 1379 ضمن تبدیل شدن به سهامی عام شرایط حضور در بازار بورس را فراهم کرد. این شرکت جزء واحدهای فرعی گروه دارویی سبحان است و مرکز اصلی شرکت و کارخانه در شهر تهران واقع شده است.
ترکیب سهامداران
ترازنامه : شرکت ایران دارو به تازگی سرمایه خود را از 90
به 110 میلیارد ريال افزایش داده و آنرا به ثبت رسانده است. سال مالی شرکت منتهی
به اسفند ماه است و بر اساس آخرین تراز مقایسه ای منتهی به 30 آذر1393، شرکت در
مقابل 507 میلیارد ريال دارایی جاری ، 316 میلیارد ريال بدهی جاری دارد ضمنا"
با توجه به موجودی مواد و کالای 118 میلیارد ريالی ، نسبت آنی هم در این شرکت بیش
از یک واحد است با این اوصاف شرکت ایران دارو با تهدیدی در زمینه عدم ایفای تعهدات
کوتاه مدتی مواجه نیست.
مشاهده می گردد که حساب های دریافتنی بخش مهمی از دارایی های شرکت را ایجاد می کند. نیمی از مطالبات مزبور از شرکت پخش البرز است که از شرکت های گروه البرز است و سهامدار اصلی دارو ایران محسوب میشود. سایر مطالبات نیز عمدتا" از سایر شرکت های پخش همچون قاسم ، رازی ، فردوش و. .. است. در مجموع ریسک عدم وصول مطالبات در این شرکت بسیار ناچیز است اما دوره وصول مطالبات بالا است.
در بخش دارایی های ثابت ، با توجه به اینکه زمین شرکت در دهه 40 خریداری شده تنها 27 میلیون ريال بهای تمام شده دارد ! با توجه به نبود جزییات نمی توان ارزش آنرا برآورد کرد و شرکت نیز در مورد بحث تجدید ارزیابی زمین اطلاعاتی ارایه ننموده است.
در بخش بدهی های جاری ، در حساب های پرداختنی ، بخش اعظم بدهی به گروه سبحان به عنوان سهامدار عمده است. تسهیلات مالی اخذ شده ، ريالی ، کوتاه مدت و با نرخ 23 تا 28 درصد است. شرکت از اواسط سال 1390 با افزایش نرخ دلار میزان وام دریافتی از بانک ها را حدود دوبرابر نمود و به بیش از 20 میلیارد تومان رساند با این حال ضمن 2 سال گذشته توانسته آنرا در سطح کمتر از 20 میلیارد تومان حفظ نماید. روند مانده بدهی بانکی و جمع حساب های دریافتنی و موجودی کالا طی سنوات اخیر به شرح نمودار زیر است :
مشاهده می گردد که علی رغم رشد جمع مطالبات و موجودی کالا ، میزان تسهیلات بانکی طی 3 سال اخیر ثابت مانده که این مورد مدیریت صحیح منابع را نشان می دهد ، این در حالی است که به گواه آمار دوره وصول مطالبات به شدت در حال افزایش است که در ادامه به آن اشاره می کنیم :
مهمترین موضوعی که بررسی ترازنامه در گروه دارو برای ما روشن میکند این است که شرکت به خاطر سرمایه در گردش مجبور به اخذ وام نشود ، عدم روند صعودی در بدهی بانکی که در گراف فوق دیده شد و کاهش دوره گردش عملیات نشان می دهد علی رغم وضعیت نامطلوب شرکت های پخش به دلیل وضعیت خاص صنعت دارو ، این شرکت توانسته منابع خود را به شکل مناسبی مدیریت کند که بر اساس صورت جریان وجوه نقد این شرکت بر خلاف سنوات 91 به قبل که ورودی نقدینگی عملیاتی نداشته طی سال 92 و 93 بیش از 10 میلیارد تومان ورودی داشته و توانسته بدهی بانکی خود را زیر 20 میلیارد تومان حفظ کند بنابراین مادامی که ورودی نقدینگی حاصل از عملیات تداوم یابد ، افزایش هزینه مالی این شرکت را تهدید نخواهد کرد و بهبود شرایط سیاسی و فرضا" برداشته شدن تحریم های بانکی ، می تواند منجر به تسویه بدهی های بانکی شرکت و رشد سود شود.
دیران برای سال مالی 1393 سود 120 میلیارد ريالی گزارش کرده بود که تاکنون هیچ تغییری نداشته و 74 درصد ازان طی 9 ماهه پوشش یافته است. برای سال مالی 94 سود هر سهم با افزایش 23 درصدی به 1339 ريال رسیده و اصلی ترین علت این افزایش را باید در پیشبینی دریافت افزایش نرخ 7 تا 8 درصد قرص و کپسول از سازمان غذا و دارو دنبال کرد.
برای بررسی این گزارش می توان نرخ ها را که اصلی ترین عامل تغییر سود بوده اند بدون تغییر نسبت به سال جاری فرض نمود و در واقع هیچ افزایش نرخی در نظر نگرفت ، در این صورت ، مبلغ فروش ، هزینه خرید مواد اولیه و نهایتا" صورت سود و زیان به شرح 3 تصویر زیر تغییر خواهد کرد :
مشاهده می گردد که در صورت عدم دریافت افزایش نرخ سود اعلامی 1339 ريالی سال 94 به 1066 ريال کاهش می یابد که حدود 3 درصد کمتر از سود سال جاری خواهد بود. سایر مفروضات همچون هزینه انرژی ، حقوق و دستمزد ، استهلاک ، مالیات و هزینه بهره بانکی به شکل معقولی تهیه شده است.
دیران تصمیم دارد در مجمع تقسیم سود خود 900 ريال DPS پیشنهاد کند بنابراین نسبت قیمت به درآمد آن به حوالی 3 واحد تنزل می یابد نتیجتا" در صورت عدم تعدیل منفی این سهم جای رشد خواهد داشت و در صورت تعدیل منفی برای رشد قیمتی برای آن قابل تصور نخواهد بود. فلذا با توجه به P.e مناسب اثبات عدم تعدیل منفی نشان از جذاب بودن سهم خواهد داشت نتیجتا" جهت بررسی دقیق تر سود اعلامی سال 1394 حاشیه سود 2 محصول سود ساز این شرکت یعنی قرص و کپسول را از سال 1390 که دلار ارزان بوده تا پیشبینی سال 1394 مقایسه می کنیم :
مشاهده می گردد که روند حاشیه سود واقعی تا نیمه نخست سال جاری که آمار آن منتشر شده صعودی است ، بر اساس این اطلاعات حاشیه سود واقعی سال جاری تاکنون از آنچه در بودجه سال 1393 آمده بالاتر است و اما بودجه سال 1394 عددی نزدیک به واقعی نیمه نخست 1393 است.
نتیجه نهایی
با توجه به روند حاشیه سود واقعی نیمه نخست سال جاری ، در صورتی که این امر منجر به تعدیل مثبتی هرچند جزئی طی سال 1393 شود می توان نتیجه گرفت که سود سال 1394 قطعا" محقق شدنی است اما اگر سود سال 1393 در سطح فعلی باقی بماند ، طی سال 94 علی رغم دریافت افزایش نرخ رسیدن به سود 1339 ريالی مشکل خواهد بود. با وجود همه این موارد به دلیل روند کاملا" صعودی حاشیه سود می توان نتیجه گرفت ترکیب محصولات در شرکت به نوعی در حال تغییر است که حاشیه سود به نحو مطلوبی صعودی است فلذا بدون دریافت افزایش نرخ هم شرکت سود سال جاری را در سال 94 تکرار می کند و با دریافت افزایش نرخ از دید تحلیلی رسیدن به سود 1339 ريالی کاملا" شدنی است بنابراین می توان گفت دیران همکنون با قیمت نزدیک به 500 تومان گزینهء مطلوب ، کم ریسک و با بازدهی معقول است.
تحلیلگر ولید هلالات – سایت پاسارگاد تحلیل