قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را؟! / علت این همه تناقض چیست؟

تعداد نمادهای متوقف در بازار سرمایه در حالی رو به افزایش است که بسیاری از آنها همچون گروه مپنا به دلیل ابهام از چند ماه قبل ممنوع المعامله شدند و علیرغم ارائه گزارشات مالی و عملکرد میاندوره ای همچنان غایب بازار سرمایه هستند.
بر اساس گزارش بورس نیوز، شرکت گروه مپنا هم از جمله نمادهای اثر گذار بر شاخص کل بورس است که اگرچه از 27 تیر ماه سال جاری به دلیل برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه سهامداران متوقف مانده که جلسه مجمع آن صبح روز جاری با تقسیم 20 تومانی سود به ازای هر سهم پایان یافت.
اما نکته مبهم و حائز اهمیت قضیه اینجاست که سخنگوی سازمان بورس طی سخنان هفته گذشته خود در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما علت این توقف نماد را مشکلات مالکیتی و مشخص نبودن سهامدار عمده این شرکت بورسی عنوان کرد و بازگشایی نماد معاملاتی "رمپنا" را منوط به رفع مشکلات میان سهامدار عمده این مجموعه دانسته است.
بر همین اساس بایستی این سوال را پرسید که وقتی سهامدار عمده این شرکت هنوز مشخص نیست و اطلاع رسانی دقیقی بابت تعیین تکلیف مالکیت این سهم انجام نشده، چگونه این مجمع برگزار شده و ریاست مجمع را چه مجموعه ای برعهده داشته است؟
بالاخره یا مپنا سهامدار عمده وابسته به بخش خصوصی دارد و یا همچنان دولتی است؛ اما وقتی هنوز پاسخ این سوال مجهول است چگونه این مجمع برگزار شده و رأی بر تقسیم سود 20 تومانی به ازای هر سهم آن داده شده است؟
بدین ترتیب با توجه به برگزاری این مجمع و تصویب صورت های مالی و رأی گیری پیرامون میزان سود تقسیمی بدون مشخص بودن سهامدار عمده، بایستی از مسئولان امر این سوال را پرسید که معنای این همه تناقض چیست؟ بالاخره قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را؟!
در این شرایط، موضوع دیگری که مطرح می شود این است که از یک سو آیا توقف طولانی مدت نماد این مجموعه موجب می شود تا ابهامات پیرامون آن رفع گردد؟ حال آنکه نمونه های بسیاری در بورس وجود دارد که توقف طولانی مدت نماد نتوانسته سبب رفع ابهامات موجود در مجموعه گردد.
به عنوان مثال، طی سال 93 فعالان بازار سرمایه شاهد توقف چند ماهه و طولانی مدت شرکت های پالایشی به دلیل ابهام در ارائه گزارشات مالی آنها و عدم تعیین تکلیف نرخ خوراک مصرفی و قیمت فروش فرآورده های تولیدی آنها بودند، بطوریکه شش مجموعه پالایشی پس از ماه ها توقف و بلوکه شدن سرمایه سهامداران در شرایطی با افت حدود 50 درصدی ارزش سهام به تابلوی معاملات بازگشتند که پس از گذشت حدود یک سال و نیم شاهد آن هستیم که شرکت های پالایشی با موضوع تعیین قیمت ها درگیر هستند و اکنون نیز با گذشت هشت ماه از سال جاری هنوز گزارشات عملکرد میاندوره ای شش ماهه خود را ارائه نکرده اند.
بر این اساس این سوال مطرح می شود که آیا به راستی توقف طولانی مدت نماد "رمپنا" سبب رفع ابهامات موجود در شرکت می شود یا همچون مجموعه های پالایشی پس از بازگشت به تابلوی معاملات باز هم با ابهامات فراوان دست و پنجه نرم خواهند کرد؟
از سوی دیگر نکته قابل تأمل در خصوص توقف نماد شرکت مطرح بورسی همچون گروه مپنا این است که رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در تازه ترین اظهارات خود در خصوص توقف طولانی مدت "رمپنا" عنوان کرده که در بازار سرمایه مالکیت به نقد شوندگی ارجحیت دارد. از این رو این موضوع مطرح می شود که مالکیت تا چه اندازه در قیمت سهام یک شرکت در بورس اثر گذار است؟
آیا مشکل مالکیتی در گروه مپنا به عدم فعالیت و انحلال مجموعه منجر شده که به خاطر آن نماد آن در بورس متوقف شده است؟ مگر نه اینکه فعالیت های مپنا همچنان ادامه دارد و این مجموعه گزارش های عملکرد میاندوره ای خود را یکی پس از دیگری روانه کدال می کند و هیچ مشکلی در وضعیت آن دیده نمی شود، پس چرا سرمایه سهامداران آن در بورس می بایست بلوکه بماند؟
مگر رییس سازمان بورس و متولیان بازار سرمایه حافظ منافع سهامداران نیستند؟ چرا و بر مبنای چه استدلالی به دلیل مشکلات موجود میان سهامدار عمده می بایست ماه ها سهام شرکت معامله نشود؟ آن هم در شرایطی که سهام شرکت طبق روال همیشگی به فعالیت های خود ادامه می دهد و در عین حال شرکت هایی همچون گاز لوله، نورد و لوله اهواز و ... در بازار سرمایه معامله می شوند که وضعیت عملیاتی آنها چندان مناسب نیست، اما به دلیل رفتار سلیقه ای نهادهای ناظر در بازار سرمایه حضور دارند و بخشی از سرمایه سهامداران را درگیر خود کرده اند.
بر اساس این گزارش، اگر نماد معاملاتی گروه مپنا به دلیل مشکل مالکیتی این مجموعه همچنان متوقف باقی مانده، نهادهای نظارتی و مسئول می توانند اقدام به مسدود کردن کد معاملاتی سهامدار عمده کنند تا به سامانه معاملاتی دسترسی نداشته باشند و امکان معامله در این نماد را نداشته باشند. به نظر می رسد با اجرای این راهکار سایر سهامداران این مجموعه به ویژه سهامداران خرد که ماه ها سرمایه آنها در سهام این شرکت درگیر مانده و امکان نقد شوندگی برای آنها فراهم نیست، می توانند بر مبنای تحلیل و نظر خود در نماد "رمپنا" معامله کنند و با توجه به اتفاقاتی که در این شرکت رخ داده اقدام به فروش سهام کنند یا همچنان سهامدار آن باقی بمانند.
به هر حال در صورتیکه متولیان بازار سرمایه بخواهند به اهداف اصلی خود یعنی حفظ منافع سهامداران دست یابند، راه های رسیدن به آن چندان دشوار نیست و می توانند با ابزارهای در دسترس خود و اجتناب از رفتار سلیقه ای به سهولت به مقاصد اصلی شان برسند و در کنار آن از تضییع حقوق سهامداران و فعالان بازار سرمایه و تحمیل ضرر و زیان بر آنها جلوگیری کنند.
جهت عضويت در كانال تلگرام #اخبار #اقتصادي #بورس_نيوز روي لينك زير كليك كنيد و گزينه JOIN را بزنيد.
https://telegram.me/boursenews_ir
حدود هشتاد نماد بورسی در چند وقت اخیر متوقف شده اندکه حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان سرمایه را تشکیل میدهند
دقت کنید سود هر یک میلیارد تومن پولی که سپرده گذاري شود متوسط ۱۵ میلیون تومان خواهد بود
حالا ۱۵ میلیون را ضرب در ۱۵۰۰۰ کنید رقمی نزدیک به ۲۵۰ میلیارد تومن فقط سود ماهیانه سرمایه مردم از توقف این نمادها خواهد بود
با این تفاوت که اگر در بانک به پولت نیاز پیدا کنی میتواني براشت كني !!!
دروغ در بورس نهادینه شده نمونه مدیرعامل زامیاد چند وقت پیش از تولید و رشد در شرکت میگفت و از سهامداران دعوت میکرد از شرکت بازدید کنید و آینده همه را روشن میکند و غیره .... ولی در آخرین گزارش شرکت 80 تومان پیشبینی را به یک ریال تبدیل کرده .
25 تومان سود تقسیم شده نه 20 تومان !!!!!
بورس نیوز خدا کنه با این گزارش یک کم مسولان بورس به خودشون بیان و سهم را باز کنن خدا خیرت بده درد دل ما را گفتی