بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۷:۰۹
مستطيل شيشه اي تالار

دبه سازی در مجمع الجزایر مستقل مفترق المنافع

طی معاملات روز جاری بازار بورس به روند منفی روز گذشته خود ادامه داد به طوریکه شاهد افت شاخص کل بورس تا محدوده 76 هزار واحدی نیز بودیم که بخش عمده این افت تحت تاثیر بازگشایی نماد معاملاتی گروه مپنا بعد از 230 روز توقف بود.
کد خبر : ۱۷۳۶۰۸
نویسنده :
یارمحمدی

با اتمام ساعات معاملات روز یکشنبه 95.12.15 شاخص بازار اول ( تالار اصلي ) با 492 واحد کاهش به رقم 54288 واحد رسيد. عکس این وضعيت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعي) شاهد هستيم بطوريكه شاخص تالار فرعي در اين روز با ثبت 510 واحد افزایش عدد 164507 واحد را تجربه كرد. شاخص قیمت (وزنی – ارزشی) بورس نيز در روز جاري با 134 واحد کاهش به رقم 26814 واحد رسيد.

همچنین در این روز "شتران" با 132 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "رمپنا" با 284 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.

شاخص فرابورس نیز با 1 واحدکاهش به رقم 870 واحد رسید.

گفتني است ارزش كل معاملات در بازار بورس به رقم 3148 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1100 میلیارد ریال رسید.

به گزارش بورس نیوز، طی معاملات روز جاری بازار بورس به روند منفی روز گذشته خود ادامه داد به طوریکه شاهد افت شاخص کل بورس تا محدوده 76 هزار واحدی نیز بودیم که بخش عمده این افت تحت تاثیر بازگشایی نماد معاملاتی گروه مپنا بعد از 230 روز توقف بود.

بر اساس این گزارش، طی معاملات روز جاری روند کلی بورس نزولی بود و همچنان شاهد افزایش فشار فروش در روزهای پایانی سال 95 هستیم، با این حال و در این شرایط امروز شاهد بازگشایی چند نماد معاملاتی مهم نیز در بازار بودیم، مهمترین آنها که از تیر ماه سال جاری سهامدارانش چشم انتظار بازگشتش بودند "رمپنا" می باشد که بعد از 230 روز توقف نماد، با افت بیش از 10 درصدی قیمت بعد از ارائه شفاف سازی و بودجه سال آتی خود به تابلوی معاملات بورس بازگشت.

دیگر نماد مهم و اثر گذاری که امروز تاحدودی از افت بیشتر شاخص کل جلوگیری کرد "شتران" بود که در قیمت 247 تومان با بیش از 14 درصد رشد بازگشایی شد که در مقایسه با مدت زمان دیگر بازگشایی ها مدت کمتری متوقف مانده بود.

جدای از این موارد مسئله مهمی که طی چند روز اخیر بازار سرمایه با آن مواجه گشته، بحث سقف مشخص شده برای اعتبارات شرکت های کارگزاری می باشد که با توجه به این ابلاغیه مجموع خالص بدهی هر یک از شرکت های کارگزاری بابت معاملات اوراق بهادار که تسویه آنها با شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه انجام نشده، نباید از مجموع حقوق صاحبان سهام شرکت های کارگزاری به علاوه ضمانت نامه بانکی این شرکت ها نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و همچنین میزان سهم مشارکت آنها نزد صندوق تضمین بیشتر باشد.

این ابلاغیه حکایتی را یادآور می شود از این قرار که روزی فردی از محلی عبور می کرد و صحنه ای را دید که یک نفر با بیل چاله ای می کَند و دیگری به پر کردن همان چاله مشغول بود، جلو رفت و پرسید این چه کار بی فایده ای است که می کنید؟ که با این جواب روبرو شد؛ ما سه نفر هستیم که یکی چاله می کَند، نفر دوم لوله گذاری می کند و نفر سوم چاله را پر می کند، امروز نفر دوم نیامده و ما نیز به کار خود مشغولیم! در بازار بورس نیز این روزها شاهد این هستیم که هر کس ساز خود را می زند و کار خود را بدون در نظر گرفتن دیگر ارکان بازار انجام می دهد و مدیریتی یکپارچه و هماهنگ را در آن شاهد نیستیم که نتیجه این ناهماهنگی ها می شود چنین ابلاغیه هایی که همچون دومینو می تواند معاملات بازار بورس را تحت تاثیر منفی خود قرار دهد.

نکته مهمی که در این رابطه مطرح می باشد این است که در صورتی که مشتری شرکت کارگزاری که سهمی خرید می کند، پول معامله خود را طبق مهلت قانونی مقرر واریز نکند معامله آن ابطال می گردد. اما سوال اینجاست که در معامله دو طرف خریدار و فروشنده وجود دارد و همانطور که عنوان شد اگر خریدار پول سهام خریداری شده خود را در مهلت مقرر پرداخت نکند معامله باطل می شود، اما این موضوع چه ارتباطی به فرد فروشنده دارد؟ و اگر معامله ابطال گردد باید معاملات دیگری که فروشنده با استفاده از وجه نقد حاصل از معامله نخست انجام داده نیز ابطال گردد و این موضوع همچون دومینو معاملات در بازار سرمایه را در بر می گیرد.

این سطحی و ساده ترین ایرادی است که به ابلاغیه مذکور وارد می باشد که با ترسیم الگویی ساده کاملاً برای مسئولین بازار سرمایه قابل لمس است. بنابراین اگه معاملاتی که در بورس انجام می گیرد مشروط و برگشت پذیر باشد خود باعث ایجاد جوی بی اعتمادی و دبه کردن و ایجاد راه کارهایی برای دور زدن قانون می شود. در حالی که فضایی همچون بازار سرمایه ایجاد شده تا مانع از شکل گیری این موارد باشد و دیگر کسی نتواند دبه کند و اعتماد در بین طرفین خریدار و فروشنده ایجاد شود.

بر این اساس ساده ترین راه حلی که به ذهن می رسد تغییر زمان قانون تسویه پایاپایt+3 به مدت زمان t می باشد تا خریدار در همان روز و یا به اندازه اعتبار موجود در حساب کارگزاری اش اقدام به خرید کند.

در پایان گفتنی است که فعالان بازار سرمایه و سهامداران در حال حاضر در بورس با مشکلات فراوانی همراهند و این چنین ابلاغیه هایی نیز باعث می شود تا مشکلات بورس بیش از پیش شود. از طرفی بازار سرمایه کشورمان با قدمتی بیش از 49 سال دیگر باید از حالت سعی و خطا خارج شده و به جای دسته و پنجه نرم کردن با این مشکلات به سمت پویایی و رشد حرکت کند.


جهت عضويت در كانال تلگرام #اخبار #اقتصادي #بورس_نيوز روي لينك زير كليك كنيد و گزينه JOIN را بزنيد.

https://telegram.me/boursenews_ir

اشتراک گذاری :
ارسال نظر