بررسی قوانین جدید بازارپایه
به گزارش بورس نیوز، درحالیکه بازار پایه فرابورس سومین روز معاملاتی خود با قوانین جدید را پشت سر گذاشت، شکلگیری صفهای خرید اندک و صفهای فروش پر تعداد در نمادهای این بازار، میتواند بیانگر ترس سرمایهگذاران و عدم اطمینان به آینده سهام بازار پایه باشد. با توجه به ماهیت بازار پایه و تحدید دامنه نوسانهای باز و 10 درصدی به یک تا سه درصد، از جذابیت این بخش از بازار سرمایه برای سرمایهگذارانی با دیدگاه کوتاهمدت و افرادی که به دنبال کسب سودهای نجومی پا به این بازار گذاشته بودند تا حدودی کاسته شده و فشار فروش در سهام تابلوهای سهگانه رنگبندی شده فرابورس مشهود بوده و به نظر میرسد پس از تخلیهی هیجانهای فروش در روزهای آتی به تعادل نسبی در این بازار رسیده و سرمایهگذاران برای انتخاب سهام در این تابلوها دیدگاههای بلندمدت و تحلیلی را جایگزین هیجان و سفتهبازی کنند که این خود حمایتی از سهامداران با دید بلندمدت است.
اگرچه طی ماههای اخیر برخی از نمادهای بازار پایه، جولانگاه سفتهبازان بوده اما از حق هم نباید گذشت که در همین بازار، سهامی میتوان یافت که وضعیت بنیادی آنها در حال بهبود بوده و انتظار رشد سودآوری، دلیلی بر استقبال بازار از سهام این چنینی بوده است. رشدهای بیدلیل و حبابگونه برخی از سهمهای بازار سبب شده تا سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر همواره در تلاش باشد تا با وضع قوانین و مقررات، از ضرر و زیان احتمالی سهامداران خرد جلوگیری کند.
به نظر میرسد دلیل اصلی حبابی شدن سهام، پنهانسازی اطلاعات مهم و عدم افشای مناسب صورتهای مالی باشد. چه بسا بسیاری از سفتهبازان و دستاندرکاران شرکت، از این فضای ملتهب در راستای اهداف غیر اخلاقی و غیرحرفهای استفاده مینمایند. بنابراین نهاد ناظر میبایست شرایطی را فراهم آورد تا طی آن شرکتهایی که ابهام بیشتری دارند و در راستای شفافیت اطلاعات گام برنمیدارند، محدودیت بیشتری داشته باشند. شاید همین عامل سبب شود که به مرور اقدام به بهبود شفافیت اطلاعاتی کنند. تقریباً اکثر اهالی بازار و سازمان بورس موافق ایجاد محدودیت بر سهام غیرشفاف هستند اما اختلاف نظر در مورد چگونگی ایجاد محدودیت است.
به نظر میرسد قوانین قبلی در ایجاد چنین محدودیتی کارایی مناسبی نداشته و اتفاقاً همین عدم کارایی منجر به ایجاد تغییراتی در قوانین بازار پایه شده است. امید است اعمال محدودیتهای جدید بتواند شرکتها را به سمت ایجاد شفافیت بیشتر ترغیب کند. در این میان نباید از شرکتهای موجود در بازار پایه که سودساز هستند غافل بود چرا که با رعایت شفافیت و گزارشدهی مناسب از سوی این شرکتها و امکان ارتقاء بازار آنها، سرمایهگذاری جذاب و به دور از سفتهبازی برای سهامداران ایجاد میشود.
الان چرا صداتون درنمياد واقعا اين قانوني كه آقايون گذاشتن همه چيزش خوبه و هيچ ايرادي نداره
به نظر با سازمانيها دستتون تو يه كاسه است
قانون مسخره اي كه با هر كسي راجع بهش صحبت ميكني فكر ميكنه داري مسخرش ميكني
پس منفی و مثبت امروز تا دوشنبه عملا خاصیتی نداره جز خسته کردن سهامداران... وگرنه نه منفی های امروز مهم بود نه مثبت ها...
فعلا تا دوشنبه خریداران تو قیمت ثابت منفی 3 سهم ها رو جمع میکنند، دوشنبه میان رو مثبت 3 و روی اون مثبت 3 ی مثبت 6% هم تو حراج میگیرن،
دوباره با قیمت 9% بالاتر نسبت به این هفته، سهم ها رو تا دوشنبۀ آینده دوباره تو منفی 3 جمع میکنند و این چرخه ناسالم ادامه پیدا میکنه...
بعد که خوب جمع کردند میان قوانین رو منطقی میکنند... کاملا روشنه که این رویه یک فساد سازمان یافته است...
راهزنی های امروز شکل جدیدی پیدا کرده... قدیم ها ی نقابی میزدند، اما امروز راست راست تو چشمت زل میزنند و علنی جیبت رو جلوی همه خالی میکنند...
الان همین عدم خرید اعتباری ها که قبلا هم همین بود رو وقتی بولد میکنند، بدانید که با چه حروم زاده هایی مواجه هستید.......
میدونید چرا اینها به این راحتی و علنی و بدون نگرانی جیب ما رو خالی میکنند؟ چون اونی که با دزد جماعت باید مبارزه کنه خودش سردستۀ مجرمین هست...
نبود تقاضا یعنی مرگ اون بازار
به نظرم این قوانین نباید اینطور و یکدفعه انجام میشد میتوانستن به صورت تدریجی انجام و به راحتی بازار پایه را در اولویت انتخاب پایین تر از بازار بورس و فرابورس قرار بدن مثلا میتوانستن به صورت ماهیانه از درصد نوسان کم کنند (ماهیانه 1 یا 2 درصد)تا زمان رسیدن درصد نوسان تمامی بازار پایه به 3درصد یا حتی 2درصد مد نظر ایشان البته به صورت روزانه نه هفتگی که بازار پایه هم معامله بشه نه تو گره معاملاتی گیر کنه ... حالا که انجام دادن میتوان نوسان را از هفته 3 درصد به هر روز 3 درصد برای همه بازار تغیر داد بعد بیان کنند که اگر شرکتی شفاف سازی نکنه اطلاعات نده میره بازار نارنجی و بعد هم قرمز که شرکت ها اطلاعات خود را تحویل سازمان بدهند اگر شرکت باز اطلاعات نداد باید جریمه سختی در نظر گرفت که محرکی بشه برای افشای اطلاعات و تهیه به موقع صورت های مالی، سهامدار نباید ضرر کنه چون داره به پشتوانه سازمان سرمایه گزاری میکنه و سازمان هم از هرمعامله درصد بر میداره سود میکنه پس باید مسیولیتش را خوب انجام بده
اگر قرار بود جلو حباب قیمتها گرفته شود باید خیلی پیشتر تدبیری اندیشه میشد و البته آنهم نه با این گونه قوانین که با اصول ابتدایی علم اقتصاد از جمله رابطه قیمت با عرضه و تقاضا منافات دارد.
جذابیت بازار های مالی در امکان افزایش قیمتهاست،حال اگر قیمتها مهندسی و فریز شوند دیگر جدابیتی برای گرایش سرمایه گزاران به این سمت وجود نخواهد داشت.
بنظر بنده پایین آوردن حجم خرید و فروش در این بازار با نیت فریز کردن قیمت سهمهای این بازار، بدلیل ترس از خروج نقدینگی از این بازار و تبعات تورمی آن بوده است.
اینکه چرا بازار اصلی که حجم بیشتری از نقدینگی را در خود دارد مورد نظر نبوده احتمالا بدلیل تاثیریش در بروز بی اعتمادی بخش بزرگی از سهامداران و معامله گران بوده است.چ که احتمالا در آینده برای آنهم راهکاری خواهد بود.
در هر صورت بازی کاملا شفاف است.تعداد زیادی از شرکتهای ورشکسته که تا سال گذشته قیمت سهمشان اکثرا زیر قیمتی اسمی بوده است با افزایش چند چ چندین برابری قیمت سهمشان حجم زیادی از نقدینگی کشور را به خود اختصاص داده اند و حالا وقت آن است که خروج این نقدینگی محدود شود تا مشکلات تورمی حداقل با این حجم نقدینگی بوجود نیاید.
مدت زیادی نیست که از اجرای قوانین بازار پایه میگذرد اما مدیران محترم!؟
به عینه دیدید که چه بلایی به سر سهام های بازار پایه آوردید. بالفرض که ما نگران سهاممان باشیم این چه قانونی است که هنوز یکهفته نیز از اجرای آن نگذشته اما صدای نمایندگان محترم مجلس را نیز درآورده است.
آخر یکی بیاید و بگوید تعیین قیمت براساس آخرین قیمت روز دوشنبه یعنی چه؟ مطمنیم در ضمیر ناخوداگاه خودتان هم در حال خندیدن به این قوانین جدید هستید. در بازار پایه رانت بود؟ درست
سفته بازی بود؟ درست از سهامدارخرد نوسان میگرفتند؟ درست
اما بنظرشریفتان اینکه به فرض کسی در مرداب در حال غرق شدن است را به جای کمک پا را هم بروی سرش قرار دهیم تا زودترغرق شود منطقی است.؟
واقعا شما دلتان به حال سهامدار خرد میسوزد.؟
جناب هامونی عزیز :
مگر ۱۰ روز قبل از اجرای قوانین در جلسه ای عنوان نکردید که تاقبل از شروع معاملات براساس فرمول جدید دستورالعمل مربوط به گره معاملاتی و افزایش تعدادحراج ها و .... را افشا میکنید پس کو؟
هیچکس در این بازارتکلیف خودش را هم نمیداند اکثریت قریب به اتفاق سهم ها در صف فروش های سنگین قرار گرفته اند و بعد از حداقل ۴۰ درصد افت عنوان میکنید که صبر کنید بازار به تعادل خواهد رسید. این چه تعادلی است که باید چهل تا پنجاه درصد درضرربروی و چندین ماه صبر کنی تا به نقطه آغازبرسی.
عنوان میکنید که سهم در سال میتواند ۴۶۰ درصد رشد کند اصلا اینکار شدنی آقای محترم؟؟؟
فعلا که یک هفته است صف فروشهای سنگین برسر سهامداران مظلوم خرد فشار میاورد.و جنابتان بعد از این همه ضرربه دنبال اصلاح و افزایش حراج ها هستید.
چرا نسنجیده تصمیم میگیرید و عده ای را موش آزمایشگاهی برای تست قوانینتان میکنید.
آقایان نماینده مجلس . وزیر محترم اقتصاد. ریاست محترم سازمان بورس به داد سهامداران بازار پایه برسید که دیگر رمقی ندارند.
بنظرتان اگر دامنه نوسان بطور کلی به فرض مثال برای همه روزهای هفته ۳ درصد بود چه مشکلی پیش می آمد؟
چرا لقمه را ۵۰ دور میچرخانید و بعد میل میفرمایید؟ چرا بعد از این همه رشدهای کاذب به یاد اصلاح این بازار افتادید؟
آقایانمحترم:
هنوز هم دیر نشده و میتوانید و میشود که قوانین رو جوری اصلاح کنید که نه نیاز به افزایش حراج ها برای به تعادل رسیدن بازار باشد و نه گره معاملاتی نیاز باشدتا بتواند گره از کار این جماعت مظلوم باز کند.
حق الناس حق کمی نیست و خداوند ناظر براعمال همه ماست.
و در آخر از بورس نیوز تقاضا دارم در حمایت از سهامدار مطلب بزند نه مسولین با اینهمه ظلم و بی قانونی
یا حق