هتتریک دستانداز ...
به گزارش بورس نیوز، تغییرات حجم مبنا گویا برای کشیدن ترمز بازار سرمایه کافی نبوده و امشب سازمان بورس با یک دستورالعمل خلق الساعه دیگر، اهالی بازار سرمایه را غافلگیر کرد. دامنه نوسان بازار سرمایه به ۲ درصد کاهش یافت!
جهت بررسی تاثیر این دستورالعمل بر روند معاملات، خبرنگار بورس نیوز نظر چند تن از کارشناسان بازار سرمایه را جویا شده است.
احسان خورشیدی کارشناس بازار سرمایه به بورس نیوز گفت: این تصمیم به شدت غافل گیر کننده بود.
به نظر می رسد دولت قصد دارد سرعت رشد بازار را با این ابزارها کنترل کرده و جذابیت این بازار را کمتر نشان دهد!
حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورسنیوز اظهارکرد: بنده با هر گونه محدودیت در کشف قیمت منصفانه و مبتنی بر تحلیل و کارشناسی مخالف هستم و اینگونه محدودیتها در حد نوسان و حجم مبنا به رفتار توده وار که هیجانی و به دور از تحلیل است دامن میزند و در کارکردهای مهم بازار از جمله نقدشوندگی و کشف قیمت صحیح و کارشناسانه، اخلال جدی ایجاد میکند
بهروز زندی فر کارشناس بازار سرمایه به بورس نیوز گفت: در ایران هر چقدر مردم محدود تر بشوند و امکان خرید کمتر باشد ، جذابیت افزایش میابد و قطعا شاخص بازهم صعودی خواهد بود. البته اینکه ما فعالین از تهدیدها فرصت می سازیم نه تنها توجیه ای بر عملکرد سازمان بورس نیست، بلکه از عدم اخذ نظرات کارشناسان و فعالان بازار سرمایه از سوی سازمان بورس، قبل از اخذ تصمیمات ناگهانی هفته های اخیر به شدت انتقاد داریم .
نیما فاضلی کارشناس بازار سرمایه به بورس نیوز گفت: تاثیر این دستورالعمل، کاهش حجم معاملات که کاهش گردش خرید و فروش و به تبع آن کاهش اخذ مالیات را به همراه دارد و به نظر نمی رسد با سیاست های مالیاتی همخوانی داشته باشد، خواهد بود.
این اتفاق عطش سهامداران برای ورود به بازار سرمایه را بیشتر خواهد کرد.
حمید پهلوان کارشناس بازار سرمایه هم در این رابطه به بورس نیوز گفت: تصمیم به کاهش دامنه نوسان، یک عقبگرد شدید و بر خلاف یک بازار آزاد و کارا است و منجر به افزایش پدیده صف نشینی خواهد شد.
پشوتن مشهوری نژاد در این خصوص به بورس نیوز گفت: هیچ دلیل معقول و هوشمندانهای برای این کار نداشتهاند، هدفشان صرفا این بوده که دوران رونق بازار را تا بیشترین حد ممکن کش بدهند و طولانی کنند. نتیجه و تاثیر عملی این قانون نیز چنین خواهد بود که از شنبه ، بازار در صف خرید قفل میشود.
مجتبی معتمدنیا کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز به چند نکته اشاره کرد:
- با کاهش دامنه نوسان، تقاضای عرضه نشده روزانه در بازار، تقویت خواهد شد
- جو هیجانی حاکم می شود
- باز نشدن گره معاملاتی حتی با قانون رفع گره معاملاتی
- صف زنی و سر خطی زدن جهت بالابردن احتمال رسیدن سهم به خریدار
- صف های سنگین و کاهش رغبت برای عرضه؛
- در نهایت کاهش نقدشوندگی بازار سرمایه!
علیرضا تاجبر عضو هیات مدیره کانون کارگزاران بورس اورا بهادار تهران به بورسنیوز گفت: تصمیمات این چنینی که بدون دریافت نظر کارشناسان و پیشکسوتان بورس گرفته میشود، واقعا جای تاسف دارد!
عبداله رحیم لوی کارشناس بازار سرمایه به بورس نیوز گفت: به نظر مي رسد تجربه تنشهاي اجتماعي و آثار مالي بحران موسسهای اعتباري غير مجاز، دولت و نظام مديريت اقتصادي كشور را دچار احتياط کرده است.
اقدامات اخير در حوزه بازار سرمايه نظير تغيير شرايط صدور كد هاي جديد، اعمال ضوابط جديد در بازار پايه، تغييرات در حجم مبنا و نهايتا كاهش دامنه نوسان حاكي از تمركز احتياط و مراقبه نظام مديريت اقتصادي كشور در بازار سرمايه است.
پيام روشن اين محدوديت ها، نگراني از رشد مستمر بازار و شاخص بورس بوده و اينكه دولت قصد كنترل روند رشد بازار را دارد.
نكات قابل توجه در اين خصوص مي تواند شامل تمايل دولت به تداوم رشد بازار ولي با اهنگي كندتر براي ايجاد امكان تامين مالي دولت و رفع نگراني ريزش بازار، عدم تمايل دولت براي تقويت بازارهاي رقيب مثل سپرده هاي بانكي، باشد.
موضوع با اهميت ريسك بزرگ چنين اقداماتي در واكنش هاي احتمالي بازار و سهام داران خواهد بود. چنانچه خيل عظيم سهامداران خرد كه تجربه نشان داده است عمدتا از رفتارهاي هيجاني پيروي مي كنند، اقدامات اخير را به منزله صدور سيگنال پايان رشد بازار تلقي كنند، دولت تنها فرصت اقتصاد را كه از ابعاد مختلف طي سال اخير كارآمدي خود را ثابت كرده است، از دست رفته خواهد ديد!
به سرمایه را به بازار سکه و دلار میبرد
برخلاف نظر رهبری در خصوص حمایت از تولید است
به شخصه این موضوع را به نهاد های مختلف امنیتی و قانونی گزارش خواهم کرد
واما یک تصیه به سهامداران...برای اینکه جیب سازمان کارگزاران را پر نکنید سعی کنید از جابجایی بیمورد سهام خدداری کنید تا مالیات هزینه کمتری به این مفتخورها بدهید. لااقل اینجوری با این قانون مسخره 2% مخالفت کنید
هرچند با افزایش قیمتها، حتی اگر نوایان را تغییر نمیدادند باید کارمزد را تقلیل میدادند تا شاهد درآمد فوق نجومی برای یک عده خاص نباشیم
ولی اگر من بودم از ۵٪به ۴٪ نوسان را کاهش میدادم و بجای یک و نیم درصد کارمزد، یک درصد مالیات و نیم درصد کارمزد مشخص میکردم
اینجور هم مردم سود میکردند و هم دولت