بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۶
بورس نیوز بررسی کرد:

تحلیل بازار "روی" جهانی

تحلیل بازار
تاکنون فقط ۳۰ هزار تن روی از سوی اداره ذخایر دولتی چین مناقصه شده است، اما اگر این روند به صورت ماهانه در نیمه دوم سال ادامه یابد، می‌تواند منجر به گرایش‌های ضعیف‌تر و فشار نزولی بیشتر روی قیمت این فلز شود.
کد خبر : ۲۴۵۰۳۸

تحلیل بازار

به گزارش بورس‌نیوز، قیمت روی سال ۲۰۲۰ را با یک نشانه روشن به پایان رساند، به‌گونه‌ای که از پایین‌ترین سطح در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۰ شروع به کارکرد تا سال ۲۰۲۱ را با امید به تقاضای بالا آغاز کند.

هرچند این فلز پایه در فصل نخست ۲۰۲۱ کم‌رمق بود، اما در سه‌ماهه دوم به بالاترین میزان در مدت 6 ماهه نخست امسال دست‌یافت و از مرز ۳۰۰۰ دلار در هر تن فراتر رفت. با پایان نیمه نخست ۲۰۲۱، اینوستینگ نیوز (INN) با تحلیلگران و کارشناسان گفتگو کرده تا بفهمد چه چیزی پیش روی عرضه، تقاضا و قیمت فلز روی است.

قیمت روی پس از ثبت بیش از ۱۸ درصد افزایش در سال ۲۰۲۰، معاملات امسال را با ۲۷۷۵ دلار آغاز کرد. باوجود کاهش در سه ماه نخست و پایین آمدن تا ۲۵۳۹ دلار، قیمت روی دوباره برگشت و دچار نوسان شد.

«دن اسمیت» از موسسه Commodity Market Analytics که در ابتدای سال، قیمت روی را به‌طور متوسط ​​۲۸۵۳ دلار پیش‌بینی کرده بود، گفت: بازار عملکردی مطابق با پیش‌بینی را داشته است.

روی در فصل دوم به بالاترین نقطه نیمه نخست سال رسید و ۱۸ مه با قیمت ۳۰۶۳ دلار معامله شد. اگرچه قیمت در پایان ماه ژوئن عقب‌نشینی کرد، اما هنوز ۲۹۰۰ دلار معامله می‌شد.

«هلن او کلری» از گروه CRU به INN گفت: قیمت روی بسیار بالاتر ازآنچه در نیمه نخست سال انتظار داشتیم، عملکرد داشت و هرچند بازار کنسانتره دچار محدودیت‌هایی بود، اما مازاد بازار روی تصفیه‌شده ادامه داشت.

به گفته او کلری، فاندامنتال بازار روی در صندلی عقب خودرو (کنایه به‌جایگاه دوم اهمیت) قرار گرفت و قیمت‌ها با توجه به محرک‌های مالی و گرایش بازار بالاتر رفت.

عرضه و تقاضا

با بازگشایی اقتصادها، بهبود تقاضا از بخش فولاد اتفاق افتاد و چین بیشترین رشد را داشت. بااین‌وجود، فعالیت ساخت‌وساز و بخش فولاد در چین احتمالاً در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ کند شود که این مسئله در صورت تحقق می‌تواند تقاضای جهانی روی را تحت تأثیر قرار بدهد.

اسمیت در این زمینه گفت: به‌طورکلی، هنوز هم شاهد رشد هستیم، اما این کار با سرعت متعادل‌تری نسبت به توسعه قوی که در نیمه نخست امسال در بسیاری از کشور‌ها اتفاق افتاد، خواهد بود.

تحلیل بازار

CRU نیز انتظار دارد که تقاضای روی در نیمه دوم سال بهبود یابد که ناشی از سفارش‌های قدرتمند کارخانه‌های فولاد و محرک‌های زیرساختی است. او کلری گفت: بهبود تقاضای جهانی به دلیل بازگشت قوی چین، بیش از سال گذشته است، ولی انتظار بهبود کامل تقاضا در دیگر نقاط جهان به‌جز چین را تا سال ۲۰۲۲ نداریم. او کلری افزود: انتظار نداریم که بازار کنسانتره روی تا سال ۲۰۲۲ به مازاد برگردد.

از نظر عرضه، تولید جهانی معادن روی در سال گذشته میلادی ۱۲ میلیون تن برآورد شد که ۶ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۹ کاهش داشت. درواقع تعطیلی‌های اعمال‌شده از سوی دولت‌ها و کاهش قیمت روی پس از شروع همه‌گیری کرونا، منجر به کاهش تولید معدنی این فلز در بسیاری از کشور‌ها به‌ویژه در آمریکای جنوبی شد. بخش معدن در سال گذشته به‌شدت تحت تأثیر همه‌گیری قرار گرفت، اما انتظار می‌رود که ۲۰۲۱ بازگشت قوی داشته باشد.

کمرنگ شدن اثر ویروس کرونا

اسمیت اظهار کرد: ظرفیت جدید در حال افزایش است و با پیشرفت بهتر کشور‌ها در مقابله با کرونا به‌ویژه در مناطقی مانند پرو، تأثیر ویروس کمرنگ می‌شود.

پرو یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان روی در جهان است که با تولید ۱.۲ میلیون تن در جایگاه سوم قرار دارد. چین و استرالیا به ترتیب با تولید ۴.۲ میلیون تن و ۱.۴ میلیون تن روی، مقام‌های نخست و دوم را به خود اختصاص داده‌اند.

به گفته گروه مطالعات بین‌المللی سرب و روی، کل تولید روی تصفیه‌شده در سال ۲۰۲۰ با اندکی افزایش به ۱۳.۶ میلیون تن رسیده است.

اسمیت در مورد ذوب فلز هم گفت: کارخانه‌های ذوب چین همچنان تحت تأثیر مشکلات ساختاری ازجمله کمبود زغال‌سنگ و سطح پایین آب در مکان‌هایی مانند یوننان هستند. وی افزود: این مشکلات در تابستان ادامه خواهد داشت که منجر به ناپایداری قیمت‌ها خواهد شد.

CRU پیش‌بینی کرده که رشد تولید سالانه ذوب روی چین در سال ۲۰۲۱ میلادی ۲.۸ درصد باشد. او کلری در این زمینه گفت: انتظار داریم اختلالات مربوط به انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در فصل دوم امسال کاهش یابد و نرخ استفاده افزایش یابد.

به گفته اسمیت، عامل کلیدی قابل‌تأمل این است که هم‌اکنون هزینه‌های ذوب و تصفیه روی در حال افزایش است که این موضوع بهبود عرضه در بازار را تائید می‌کند. او پیش‌بینی کرد، رشد عرضه امسال، قوی‌تر از رشد تقاضا باشد و این امر باعث می‌شود که بازار فلز دچار مازاد عرضه شود.

پیش‌بینی آینده

CRU با نگاه روبه‌جلو، پیش‌بینی کرده که قیمت روی در نیمه دوم سال به میانگین ۲۷۷۵ دلار برسد. از سوی دیگر موسسه Commodity Market Analytics هم پیش‌بینی کرده است که بازار فلز در نیمه دوم سال ضعیف باشد، به‌طوری‌که قیمت در فصل چهارم سال به ۲۷۲۰ دلار برسد و در نیمه دوم سال به‌طور متوسط ​​۲۸۱۰ دلار باشد.

او کلری در خصوص عواملی که باید زیر نظر داشت، گفت: تلاش‌های بیشتر چین برای مهار قیمت کالا‌ها می‌تواند منجر به تضعیف قیمت شود. وی افزود: درعین‌حال افزایش مالیات بر منابع معدنی در پرو می‌تواند منجر به افزایش قیمت روی شود.

تلاش چین برای کنترل قیمت کالا‌ها از طریق فروش موجودی انبار‌ها در سه‌ماهه دوم ۲۰۲۱ موضوع کلیدی بود و می‌تواند عاملی برای زیر نظر گرفتن کل سال باشد.

او کلری اعلام کرد: تاکنون فقط ۳۰ هزار تن روی از سوی اداره ذخایر دولتی چین مناقصه شده است، اما اگر این روند به‌صورت ماهانه در نیمه دوم سال ادامه یابد، می‌تواند منجر به گرایش‌های ضعیف‌تر و فشار نزولی بیشتر روی قیمت این فلز شود.

اسمیت هم در این زمینه گفت: چین به‌جای تلاش برای پایین آوردن قیمت با فروش از انبارها، نیاز به تنظیم تعادل عرضه و تقاضا دارد.

 

کاری از پرویز امانیان _ شرکت آتیه اندیشان مس 

اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو بورس نیوز:

ایجاد دامنه نوسان خاص در صنایع بزرگ

شکار بهترین سهم با نشانه بر کدام گروه ها
مدیرعامل کارگزاری بورس بهگزین در گفت و گو با بورس نیوز تاکید کرد:

شکار بهترین سهم با نشانه بر کدام گروه ها

ریسک نکنید! بنیادی ها همچنان مناسب ترند
در گفت‌وگو با بورس نیوز تاکید شد؛

ریسک نکنید! بنیادی ها همچنان مناسب ترند

ارسال نظر