رشد نرخ سیمان را به بورسکالا گره نزنید/ بدون دپو "سیمان"، برق قطع کردید؛ طلبکارید!
مهدی افنانی عضو هیات مدیره کارگزاری اردیبهشت ایرانیان در گفتوگو با بورسنیوز در خصوص روشهای قیمتگذاری با انتقاد از چنین روشهایی که حاکمیت و وزرا آن را دستوری به اقتصاد تحمیل میکنند، اظهار کرد: روشهای دستوری قیمتگذاری کالا که تاکنون بارها در دولتهای مختلف با روشهای متنوع امتحان شده تماماً نتیجهای بهغیراز شکست نداشته است و هیچکدام از این راهکارها نتوانسته پاسخگوی نیاز قیمتگذاریها در بازارهای تقاضایی کشور باشد.
وی ادامه داد: هرزمانی که تعادل اقتصاد را با دستکاری عرضه و تقاضا برهم زدیم و دستکاری دستوری را بهعنوان نوشدارو برای بازارها تجویز کردیم، نتیجهای غیر از گرانی را در برنداشته است و نمیدانیم که مسئولان با کدام گذشته موفق، بار دیگر چنین نسخهای را برای اقتصاد بدون تعادل تولید کشور، تجویز میکنند.
- بیشتر بخوانید: وای از روزی که بگندد نمک!
فنانی تصریح کرد: برهم زدن تعادل با قیمتگذاری دستوری تنها به ایجاد رانت برای عدهای خاص منفعت ایجاد میکند و تولیدکنندگان با سهامداران و مصرفکنندگان واقعی همیشه از سیستم دلالی که ارجحیت دارند، ضربههای جبرانناپذیری را متحمل شدهاند؛ زمانی که مقصد نهایی عرضهها مشخص نباشد، مجموع اقتصاد یعنی تولیدکننده پاییندست و افراد مصرفگرا آسیب میبینند زیرا هیچکدام نهتنها سودی نمیبرند بلکه زیان گرانیها یا بهتر بگوییم، سود دلالان را این افراد باید از جیب بدهند.
فایده و مزایای شورای رقابت و قیمتگذاری دستوری چه بود؟
این عضو هیات کارگزاری اردیبهشت ایرانیان با اشاره به اینکه نمونه قیمتگذاری دستوری این روزها، سیمان است، تأکید کرد: سیمان، خودرو، فولاد و ... با قیمتگذاری دستوری و چنین چالشهایی مواجه هستند و نتیجه آن تنها زیان انباشتهای بوده که توسط هر دولت و مسئولی به شرکتها و سهامداران تحمیلشده و تاکنون فردی از جرگه مسئولان این سؤال را مطرح نکرده کارکرد شورای رقابت، قیمتگذاری دستوری و ... که در این چند سال، سایه آنها بر قیمتها بوده آیا توانسته گرهای مشکلات عرضه کشور بردارد یا خیر؟
افنانی با اشاره به اینکه مشکل قیمت از بخش عرضه میآید و اصلاً ارتباطی با قیمتگذاری ندارد، تصریح کرد: جدیداً در بین مسئولین عدم قیمتگذاری دستوری را با موضوع تورم دو عامل اصلی تأثیرگذار بر گرانیها میدانند اما؛ سرمنشأ بحث تورم از قیمتگذاری نیست بلکه از عرضه و تقاضا است؛ زمانی که در همین موضوع سیمان، کمبود برق باعث کاهش عرضهها شد، مشکل گرانی پیش آمد!
- بیشتر بخوانید: شفافیت "سیمان" و ترسی که خانه دلالان را خراب کرد
وی گفت: سیاستگذار و قانونگذار ابتدا بهسوی سیاستهای نادرست گام برداشتند یعنی سریعاً در بحبوحه مشکلات برق سریعاً صورتمسئله را پاک کردند و کسی نگفت که قطع برق سیمانیها عرضه را کاهش داده و برای تقاضا و کمبودها در خصوص عرضهها، آیا دپویی وجود دارد یا خیر؟ بدون آنکه فاکتورهای احتیاط و آرامش بازار را برای بخشنامههای یکشبه در نظر بگیریم قانون میگذاریم و تمام معایب قوانین خودمان را گردن افسارگسیختگی قیمتها خصوصاً در بورس کالا میاندازیم.
بورس کالا تورمزاست یا راهکارهای دلالی مسئولان
این فعال اقتصادی در بازار سرمایه تأکید کرد: برخی افرادی که بورسکالا و نحوه قیمتگذاری در آن را تورمزا یا ناکارآمد میدانند، در ۴۰سال گذشته هیچ سیستم بهتری برای جایگزینی بورسکالا نداشتهاند و تمام روشهای ناکارآمد را هم امتحان کردهاند حال اینکه بازارهای دلالی و غیر شفاف را به بازار شفافی همچون بورسکالا ترجیح میدهیم، آنهم از مسئولان جای سؤال دارد.
وی اضافه کرد: اغلب روشها و راهکاری امتحان شده، تنها شیب فساد کالایی را در اقتصاد صعودی کرده که به سود تولیدکننده و مصرفکننده نبوده و این ایجاد رانت، در جیب دلالان رفته است.
افنانی همچنین اظهار کرد: بهترین روش قیمتگذاری در بورسکالا چراکه معاملات شفاف و قابلیت پیگیری تا لحظه فروش به مصرفکننده نهایی را دارد اما؛ فروش در خارج از بورسکالا بدون حسابوکتاب است.
عضو هیات کارگزاری اردیبهشت ایرانیان افزود: در بورسکالا مشخصات خریداران با توجه به کد سهامداری، نحوه قیمتگذاری، میزان معامله، میزان عرضه و تقاضا و ... کاملاً شفاف است، مگر در بازار آزاد چنین شفافیتی وجود دارد که مسئولان حتی توانایی کشف انبار و دپوهای دلالان را ندارند.