به گزارش بورس نیوز، در این متن به بررسی شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران پرداختیم و گزارشی تحلیلی از سهام این شرکت که با نماد وتوصا در تابلو بورس حضور دارد ارائه شده است.
شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران (سهامی عام) در تاریخ ۱۳۷۵/۱۰/۰۶ تحت شماره ۱۲۶۸۵۷ نزد اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده و مرکز اصلی آن در تهران است. سهام شرکت در تاریخ ۱۳۷۸/۰۲/۰۵ در فهرست شرکتهای بورس درج شد. نوع فعالیت شرکت در تاریخ ۱۳۹۷/۰۲/۰۹ به هلدینگ مالی تغییر و نام شرکت به گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران تغییر یافت.
سرمایه ثبت شده شرکت در حال حاضر ۴.۰۰۰ میلیارد ریال است. لازم به ذکر است فرآیند افزایش سرمایه شرکت از محل آورده و تجدید ارزیابی دارائیهای آغاز شده و بزودی اطلاعات تکمیلی در این خصوص اطلاع رسانی خواهد شد.
سهامداران شرکت در تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۱۱ به شرح زیر هستند:
در پی تغییر موضوع فعالیت شرکت از سرمایهگذاری به هلدینگ، شرکت اقدام خروج از صنایع فلزات اساسی نمود و با خرید سهام دو شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت و سرمایهگذاری سبحان در سال ۱۳۹۶ سبد بورسی را درصنایع واسطهگریهای مالی و سرمایهگذاری متمرکز نمود و مطابق با الزامات اساسنامه، ۵۸درصد از سرمایهگذاریهای شرکت در صنعت واسطهگریهای مالی است که مربوط به چهار شرکت زیر مجموعه، سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت، سرمایهگذاری پایای تدبیر پارسا، سرمایهگذاری اعتبار و سرمایهگذاری جامی است.
خالص ارزش داراییهای شرکت توسعه صنعتی ایران در پایان دی ماه ۱۴۰۱ برابر با ۴۶,۶۶۷,۲۲۵ میلیون ریال است و ترکیب سبد داراییهای آن به شرح زیر است:
نسبت قیمت به خالص ارزش داراییهای شرکت در آخر آذرماه برابر ۶۴درصد است. روند این نسبت در بازههای ماهانه از ابتدای سال ۱۳۹۹ به صورت زیر است:
با توجه به ماهیت هلدینگ توسعه صنعتی ایران، این شرکت دارای شرکتهای سرمایهگذاری زیر مجموعه است که هر یک از این زیر مجموعهها خود دارای سبدی از داراییهای متنوع هستند. اگر بخواهیم تصویر کلی و تجمیع شده از سبد دارایی آنها داشته باشیم، با لحاظ سهم و مالکیتهای مشترک شرکت توسعه صنعتی ایران ترکیب این سبد به صورت زیر خواهد بود:
در دسته سهام شرکتهای بورسی نکته حائز اهمیت افزایش وزن سهام در سبد داراییهای شرکت توسعه صنعت و تجارت است که از میانگین وزن ۲۲درصد در دو سال اخیر به ۴۰درصد رسیده و با توجه به مدیریت فعال بر روی این بخش از داراییهای شرکت، انتظار افزایش سودآوری در پایان سال جاری میرود.
همچنین در حدود ۱۰درصد از داراییهای توسعه صنعتی را صندوقها و گواهیهای مبتنی بر سکه و طلا تشکیل میدهد و از آنجا که این کلاس از دارایی ریسک ناشی از نوسانات برابری ریال با دلار را کاملا پوشش میدهد میتوان آن را جزو مزیتهای مهم سبد داراییهای شرکت بهشمار آورد.
سهم ۴۷ درصدی شرکتهای غیر بورسی در سبد داراییهای شرکت عمدتا شامل شرکت سرآوا، شرکت سرمایهگذاری ایران و فرانسه و شرکت پتروشمیران است؛ که به جز شرکت پتروشمیران مابقی این شرکتها در زمینه سرمایهگذاری در شرکتهای دانش بنیان و کسبوکارهای نوپا در حوزه اقتصاد دیجیتال فعالیت میکنند و مالک آنها هستند.
سرآوا نخستین و بزرگترین شرکت سرمایهگذاری در زمینه کسبوکارهای نوپا است و موفقیت چشمگیر نامهایی، چون دیجیکالا، کافهبازار و علیبابا در کنار نام بنیانگذاران این شرکتها به عنوان الگوهای موفق کارآفرینی دیجیتال این شرکت به حساب میآیند. شرکت توسعه صنعتی ایران مالکیت ۱۲.۵درصد از این شرکت را داراست. کسبوکارهای نوپایی که سرآوا جزو سرمایه گذاران آنهاست عبارتند از:
بر اساس گزارش ارایه شده در مجمع سال مالی ۱۴۰۱ گروه توسعه صنعتی ایران ارزش شرکت سرآوا از ۲,۳۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۳ به بیش از ۹۲,۰۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
شرکت سرآوا غالبا سهامدار کسبوکارهای نوپایی است که در اقتصاد ایران از آنها به عنوان نمونههای موفق یاد میشود. بر اساس اعلام مدیران این شرکت در مجمع سالیانه، برنامه پذیرش و عرضه سهام شرکتهای زیر مجموعه مانند دیجیکالا در بازار سرمایه در دستور کار قرار گرفته است که میتواند ارزش افزوده مناسبی برای گروه به ارمغان بیاورد.
همچنین گروه توسعه صنعتی ایران در سال ۱۳۹۷ با تخصیص ۲۵۰ میلیارد ریال به شرکت سرمایهگذاری ایران و فرانسه به صورت تخصصی به سرمایهگذاری در شرکتهای دانش بنیان و نوپا درحوزه تکنولوژی و فنآوری اطلاعات ورود کرد؛ که منجر به سرمایهگذاریهای جذاب با پتانسیل رشد در شرکتهای نوپایی مانند داستان من (سرویس سفارش کتب شخصی سازی شده برای کودکان)، الوپیک، چای بالکا و شیپور شد.
پتروشمیران (سهامی خاص) دیگر شرکتی است که به واسطهی مالکیت سرمایهگذاری سبحان در دسته شرکتهای غیربورسی توسعه صنعتی قرار میگیرد. به این صورت که شرکت سرمایهگذاری سبحان مالک ۱۲.۵درصد از سهام شرکت پتروشمیران است و شرکت پایا تدبیر پارسا نیز ۵۰ درصد شرکت سرمایهگذاری سبحان را در اختیار دارد. شرکت پتروشمیران با هدف سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی تأسیس گردید و عمده دارایی آن را مالکیت ۴۴% پتروشیمی جمپیلن تشکیل میدهد؛ که به این ترتیب میتوان گفت گروه توسعه صنعتی ایران به طور غیرمستقیم مالکیت ۵.۵درصد از پتروشیمی پلیپروپیلن جم را در اختیار دارد.
شرکت پلیپروپیلن جم (JPPC) در سال ۱۳۸۳ در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه تأسیس گردید. این شرکت تولیدکننده انواع گریدهای پلیپروپیلن با ظرفیت اسمی ۳۰۰ هزار تن در سال میباشد. پتروشیمی پلیپروپیلن جم خوراک تولیدی خودش را از پتروشیمی جم دریافت میکند و محصول نهایی را تماما در بازار داخل به فروش میرساند. بر این اساس هر زمان اختلاف بین ارز آزاد و نیمایی افزایش پیدا میکند شرایط برای فروش بهتر شرکت فراهم خواهد شد و باعث افزایش حاشیه سود شرکت میشود. نگاهی به فروش شرکت در بورس کالا در ماههای اخیر و اختلاف ایجاد شده بین قیمت پایه و قیمت فروش رفته مبین این موضوع است:
همانطور که در نمودار نشان داده شده است در حال حاضر اختلاف بین قیمت معامله با قیمت پایه در پلیپروپیلن گرید شیمیایی به ۵۲درصد و در گرید نساجی به ۳۳ درصد رسیده که به فروش شرکت بسیار کمک خواهد کرد. گرچه تمام فروش شرکت در بورس کالا انجام نمیگیرد، ولی با توجه به گزارشهای ماهانه قیمتهای فروش قراردادی نیز نزدیک همین اعداد است.
خالص ارزش داراییهای گروه توسعه صنعتی ایران بر اساس مطالب فوق حدود ۴۶۷۰ میلیارد تومان برآورد میشود که میتوان در این خصوص به نکات زیر نیز اشاره کرد:
- ارزش سرآوا پارس و سرمایه گذاری ایران فرانسه بر اساس ارزشگذاریهای تاریخی محاسبه شده است و ارزش روز این داراییها با شرایط تورمی جدید میتواند متفاوت باشد.
- شرکت پتروشمیران از شرکتهای سرمایهپذیر غیر مستقیم گروه توسعه صنعتی ایران با توجه به اختلاف بین دلار مرجع بورس کالا و دلار آزاد پتانسیل رشد سودآوری در سالهای آتی را دارد.
- با توجه به وزن بالای اوراق و صندوقهای مبتنی بر طلا در پورتفو گروه توسعه صنعتی ایران پتانسیل رشد سودآوری گروه همسو با رشد قیمت این اوراق داراست. / ارسالی