موانع، سد راه مبادله با عراق نشده است
به گزارش بورس نیوز، عبدالامیر ربیهاوی، رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در عراق با تاکید بر اینکه صادرات ایران همانند سابق با قوت ادامه دارد، اظهار کرد: پنج گذرگاه مرزی در منطقه عربی و هفت گذرگاه در اقلیم کردستان به فعالیت خود ادامه میدهند و خللی در این بخش را گزارش نکردهاند.
وی تاکید کرد: در هفتههای اخیر، صادرات تمام کالاهای دارای مجوز انجام شده است و فقط در انتقال ارز مشکلاتی به وجود آمده که به زودی رفع خواهد شد.
ربیهاوی با اشاره به رشد صادرات ایران به عراق در نیمه دوم امسال، تصریح کرد: صادرات به این کشور در ۱۰ ماه امسال با رشد ۲۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به هشت میلیارد و ۹۷۰ میلیون دلار رسیده و تا پایان سال صادرات ۱۰ میلیارد دلاری به عراق را تجربه خواهیم کرد.
وی با اشاره به انتشار خبرهایی مبنی بر مشکلات ارسال حواله ارز دلار از سوی صرافیهای عراقی، تاکید کرد: ماه پایانی سال ۲۰۲۲ نرخ دلار در برابر دینار حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش پیدا کرد که معضلاتی را در بازار ارزی عراق به دنبال داشت.
رایزن بازرگانی ایران در عراق تصریح کرد: بر همین اساس بانک مرکزی این کشور که تا قبل از ماه آخر میلادی سال ۲۰۲۲ روزانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار اسکناس عرضه میکرد، این رقم را با کاهش ۲۵ درصدی به ۸۰ میلیون دلار در روز رساند.
وی افزود: در هفته گذشته متوسط عرضه دلار در عراق تحت کنترل کامل آمریکاییها روزانه بین ۷۹ تا ۸۴ میلیون دلار بوده است که نشان دهنده تاثیر مستقیم آمریکا در اقتصاد این کشور است.
ربیهاوی در خصوص تاثیر قاچاق دلار در بازار عراق، بیان کرد: نمیتوان تاثیر قاچاق دلار را در عراق زیاد دانست؛ زیرا بانک مرکزی این کشور با وجود محدودیتها، همچنان به توزیع حواله این ارز ادامه میدهد؛ بلکه مشکلات از ایجاد محدودیتها از سوی آمریکا نشات میگیرد و عدهای به صورت هدفمند به آن دامن میزنند.
وی با تاکید بر اینکه آمریکا به صورت عامدانه به دنبال ایجاد مانع برای صادرات ایران به عراق است، خاطرنشان کرد: با وجود تمام مشکلات، شاهد رشد صادرات به این کشور هستیم و موانع، سد راه توسعه مبادلات نشدهاند.
رایزن بازرگانی ایران تصریح کرد: در آغاز سال ۲۰۲۳ بخشنامهای ابلاغ شد که بر اساس آن وزارت دارایی عراق هر ۱۰۰ دلار را به نرخ یک هزار و ۳۰۰ دینار در اختیار بانکها قرار دهد، بانکها نیز با قیمت یک هزار و ۳۱۰ دینار به صرافیها بفروشند و نهایتا با قیمت هر دلار با نرخ یک هزار و ۳۲۰ دینار به دست مصرف کننده نهایی برسد.
وی افزود: اعلام این دستورالعمل حتی پیش از اجرا نیز موجب شد، در بازار دلار از یک هزار و ۷۸۰ دینار به یک هزار و ۵۰۰ دینار کاهش پیدا کند که به دلیل این نوسانات و کاهش ناگهانی نرخ دلار، صرافیهای عراقی برای انتقال، در صدور حواله وقفهای کوتاه ایجاد کردند که در حال حاضر این مشکل رفع شده است و تا هفته آینده اوضاع تجاری میان دو کشور به صورت عادی ادامه دارد.
ربیهاوی تصریح کرد: بر اساس بخشنامه جدید، صرافیها تحت نظارت بخش امنیت اقتصادی عراق قرار گرفتهاند و به طور مداوم کنترل میشوند که در صورت تخلف ۲۰ میلیون دینار عراقی جریمه و دفاتر آنها هم بسته خواهد شد.