ندا کریمی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص ابطال مصوبه نرخ تسعیر ارز خوراک پتروشیمیها از سوی مجلس در گفتگو با بورس نیوز، اظهار کرد: یکی از موضوعات و مشکلاتی که در دولتهای مختلف وجود دارد، نرخ ارزی است که براساس عرضه و تقاضا کشف قیمت میشود و معمولا به رسمیت شناخته نمی شود. به دلیل سیاستهای ارزی خود دولتها و تورم رشد نرخهای ارز تحت تاثیر قرار میگیرد، اما در مقاطعی سبب سرکوب قیمتی و درنتیجه ایجاد رانت و تقاضای ارز میشود که خود سبب تشدید افزایش نرخ ارز میشود.
وی ادامه داد: در این راستا در قانون بودجه ۱۴۰۱ شرایطی وضع شد که نرخ ارز برای فروش کالاها و محصولاتی که دولت انجام میدهد به شرکتهای مختلف از جمله پتروشیمیها و پالایشیها براساس نرخ سامانه ETS باشد که در سامانه نیما حدود ۲ است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اما در ماههای اخیر دولت نرخ فروش خوراک به پالایشیها پتروشیمیها را براساس دلار ثابت ۲۸۵۰۰ تومانی انجام داد که این باعث شد اختلافاتی در این حوزه صورت بگیرد.
کریمی در این باره بیان کرد: این موضوع براساس بخشنامه دولت صحیح نبود و دولت باید خوراک پتروشیمی ها را براساس نرخ نیما ۲ عرضه می کرد. در نتیجه براساس ابلاغیه مجلس آیین نامه فوق باطل شده و نرخها تبدیل به سامانه ETS شده است. این موضوع در شرکتهایی مانند پتروشیمیها و پالایشیها تاثیر دارد که از دولت خوراک دریافت میکنند.
وی توضیح داد: مهمترین گروهی که از این موضوع منتفع میشوند، گروه پالایشی است. نرخ دلار پالایشیها میتواند از ۲۸ هزارتومان به حدود ۴۰ هزار تومان افزایش پیدا کند. با توجه به اینکه تسعیر درآمد قبلا با ۲۸ هزارتومان بوده انتظار داریم از این به بعد حدود ۳۰ درصد سود پالایشیها از این محل افزایش پیدا کند.
کارشناس بازار سرمایه همچنین، عنوان کرد: گروه دیگر که میتواند منتفع شوند گروه پتروشیمی بوده که در بورس کالا محصولات خود را عرضه و افزایش نرخ خوراک و محصول را به طور همزمان دارند. در این شرکتها با حفظ حاشیه سود درآمدها میتواند حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کند.
وی ادامه داد:شرکت هایی متضرر می شودند که خوراک را به نرخ نیمایی می گرفتند و در بورس کالا عرضه می کردند. صادرات انجام می دهند و با ارز ۳۸ هزار تومان به فروش میرسانند.
کریمی گفت: شرکتهایی که در انتهای زنجیره هستند و بین نرخ ارز خوراک و فروش آنها تفاوت وجود دارد، شرکتهای دارای محصول پی وی سی و پروپیلن هستند. در شرکتهای آرماتیک ساز بزرگ انتظار داریم وقتی نرخ خوراک آنها افزایش مییابد، سود این شرکتها تحت تاثیر منفی قرار بگیرد.