بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۶

روش‌ محاسبه تحمل بار نبشی و میزان مقاومت آن

روش‌ محاسبه تحمل بار نبشی و میزان مقاومت آن
نبشی یکی از ارکان اصلی سازه‌ها است که کاربرد‌های بسیار متنوعی در ساختمان‌سازی و صنایعی، چون عمران دارد.
کد خبر : ۲۷۶۰۸۸

به گزارش بورس نیوز، نبشی یکی از ارکان اصلی سازه‌ها است که کاربرد‌های بسیار متنوعی در ساختمان‌سازی و صنایعی، چون عمران دارد. از آنجایی‌که از این مقاطع فولادی به جهت تحمل وزن یا انتقال بار اضافی به زمین استفاده می‌شود؛ میزان تحمل وزن و فشار اهمیت ویژه‌تری پیدا می‌کند. در ادامه این مطلب تلاش کردیم تا اطلاعات تخصصی‌تری در خصوص میزان مقاومت نبشی و نحوه محاسبه آن در اختیار شما قرار دهیم.

نبشی چیست؟

نبشی نوع پروفیل بسیار پرمصرف در انواع سازه‌ها است که به شکل حرف "L" انگلیسی، یعنی به‌صورت دو بال عمود بر هم طراحی می‌شود. استحکام و مقاومت بنا با استفاده از این مقطع فلزی بسیار افزایش می‌یابد چرا که به دلیل جنس خود می‌تواند فشار را به‌خوبی تحمل کند. به علت آنکه کاربرد این کالا بسیار گسترده است از آن به‌عنوان مقطع فولادی همه‌کاره یاد می‌شود.

چند مورد از کاربرد‌های نبشی

●    ساختن فریم برای وسایلی همچون ماشین چمن‌زنی یا بناهایی، چون پلکان
●    جایگزین سبک‌تر الوار به کار رفته در سقف و چهارچوب

●    مهار بار وارد شده بر ستون‌ها در ساختمان‌ها خصوصاً از جنس فلزی

●    استفاده در پروژه‌های هنری به عنوان دکور

محاسبه تحمل بار نبشی

درصورتی که مقاطع نبشی طبق استاندارد از پیش تعیین شده تولید شوند به‌راحتی می‌توان با استفاده از فرمول، میزان تحمل بار آن‌ها را محاسبه کرد. این استاندارد‌ها عبارت‌اند از استاندارد ملی ۱-۱۳۹۶۸، استاندارد اروپایی ۱-۱۰۰۵۶۱ و استاندارد روسی ۸۵۱۰. 

سه ویژگی شاخص هر نبشی که در محاسبه تحمل بار آن نقش دارد شامل وزن، طول و ضخامت بال هستند؛ از این رو سایز این مقطع فولادی در بازار با ۳ عدد معرفی می‌شود که این عدد‌ها بیانگر طول و ضخامت بال هستند.

باید این نکته را در نظر داشت که با افزایش طول و ضخامت، مقاومت نبشی نیز بالاتر خواهد بود؛ اما وزن سازه نیز افزایش پیدا کرده و بار اضافی به سازه مورد نظر تحمیل می‌شود. از سوی دیگر با افزایش مقادیر ذکر شده قیمت نبشی نیز افزایش خواهد یافت. به همین علت، رعایت تناسب میان مقاومت و وزن اهمیت بسیار زیادی دارد و باید با توجه به نوع کاربری آن به طور دقیق نیازسنجی شود.

میزان مقاومت با استفاده از فرمول زیر محاسبه می‌شود.

وزن × ضخامت دو بال × طول دو بال = میزان تحمل بار نبشی

 در صورتی که میزان مقاومت مطلوب را در نظر دارید می‌توانید با استفاده از جدول، استاندارد سایز و تعداد نبشی مورد نیاز را به دست آورید. با استفاده از این جدول دیگر نیازی به دانستن چگالی محصول و محاسبات پیچیده برای به‌دست‌آوردن وزن نخواهید داشت.

روش‌ محاسبه تحمل بار نبشی و میزان مقاومت آن

نکته حائز اهمیت برای نصب نبشی برخورداری از مهارت جوشکاری و کنده‌کاری است. از آنجایی که این مقطع فولادی جنس سفت و سختی دارد برای انجام کنده‌کاری بسیار مناسب است. لازم به ذکر است که برای جوشکاری تجهیزات پیچیده لازم نیست و ماشین‌های جوشکاری با قیمت ارزان نیز می‌توانند به‌خوبی از پس آن بربیاید.

مزایای استفاده از نبشی

نبشی‌ها با توانایی بالا برای خم‌شدن تا ۹۰ درجه بسیار انعطاف زیادی از خود نشان می‌دهند و همین ویژگی آن‌ها کمک می‌کند که در انواع پروژه‌ها بتوان از آن‌ها استفاده کرد. همچنین سایر ویژگی‌ها مانند وزن سبک در عین مقاومت بالا کمک می‌کند که به وفور در پروژه‌ها کوچک تا بزرگ از آن‌ها استفاده شود. به علت وزن نسبتا کم و شکل شان که حجم بسیار کمی اشغال می‌کنند می‌توان به راحتی آن‌ها را در تعداد بالا نگهداری کرد.

روش‌ محاسبه تحمل بار نبشی و میزان مقاومت آن

کلام آخر

در این مطلب تلاش کردیم تا حداقل اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب نوع مناسب نبشی را در اختیار شما قرار دهیم تا با استفاده از آن بتوانید آگاهانه‌تر به طراحی سازه خود بپردازید، چرا که این مقاطع فولادی به‌عنوان یکی از عناصر کلیدی در ساختار سازه‌ها نقش ایفا می‌کنند. باتوجه به اینکه قیمت نهایی این محصول مستقیماً متاثر از قیمت آهن و میزان مقاومت آن است، با انجام محاسبات دقیق می‌توانید علاوه بر صرفه‌جویی در هزینه‌ها از کیفیت نهایی پروژه خود مطمئن باشید.

اشتراک گذاری :
ارسال نظر