انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ ۳۰ درصد، نشانهای از بینظمی اقتصادی است
به گزارش بورسنیوز، غلامحسین تقی نتاج، عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی، امروز در پنل همایش انجمن مالی اسلامی که در محل سازمان بورس برگزار شد، اعلام کرد: در اقتصاد ایران، 90 درصد تامین مالی از طریق سیستم بانکی انجام میشود. برای دستیابی به تامین مالی موثر، حرکت به سمت انضباط پولی در بانکها ضروری است.
تقی نتاج افزود: در ماده هشتم برنامه هفتم توسعه به اصلاح ساختار مالی نظام بانکی و حل ناترازی اشاره شده و این موضوع باید در اسرع وقت عملیاتی شود.
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه انضباط مالی به عنوان حلقه اتصال میان کنترلهای داخلی و تحقق اهداف مجموعهها و شرکتها عمل میکند، تصریح کرد: اقتصاد ایران باید به سمت انضباط مالی حرکت کند و نظارت بر انضباط مالی باید هوشمندانه انجام گیرد و این نظارت باید از درون بانکها صورت گیرد. هوش مصنوعی باید به صورت آنلاین نظارت سیستمی را اجرایی کند. در سال 78 با 4 میلیارد تومان هزینه، امکان ایجاد یک سیستم وجود داشت، اما این رقم چندین بار در صنعت بانکداری هزینه شد و به دلیل استفاده دیرهنگام، بازخورد لازم حاصل نشد. امروز نیز باید از تکرار تجربههای گذشته با هوش مصنوعی جلوگیری کرد و به سرعت و دقت از آن در سیستم پولی-مالی کشور بهره برد.
لزوم کاهش هزینه پول
در ادامه برنامه، حسین فهیمی، مدیرعامل سابق شرکت سپردهگذاری مرکزی، گفت: هزینه پول در اقتصاد ایران بسیار بالا است و حاکمیت باید این مشکل را حل کند.
فهیمی با تاکید بر اینکه اصلاح فرآیندهای مالی، اصلاح فرآیندهای پولی را نیز به دنبال دارد، توضیح داد: مردم آمادگی دارند تا سرمایههای خود را در اختیار تامین مالی صنایع قرار دهند، اما برنامهای منسجم برای جذب سرمایهگذاری مردم در صنایع وجود ندارد. بنابراین، باید جزئیات هر سرمایهگذاری در قالب امیدنامه در دسترس مردم قرار گیرد.
پیوستگی بازارهای مالی، پولی و بدهی
حسین میثمی، عضو پژوهشکده پولی بانکی، نیز در ادامه برنامه، جهش تولید در بازار سرمایه را یک موضوع مهم دانست و افزود: بازارهای بدهی، مالی و پولی امروز به شدت به هم پیوستهاند و نمیتوان آنها را از یکدیگر جدا کرد.
او با اشاره به اینکه قانون جدید بانک مرکزی که از خردادماه سال جاری اجرایی شده، یک تحول در گفتمان است، گفت: در این قانون، بانک مرکزی به عنوان مسوول اصلی اجرای بانکداری اسلامی معرفی شده است.
میثمی با اشاره به اینکه با تغییر قانون بانکداری، فرصت استفاده از ابزارهای جدید پولی فراهم شده، تاکید کرد: اوراق اجاره، جدیدترین ابزار مالی است که به تازگی مورد استفاده قرار گرفته و بسیار موثر بوده است.
او افزود: ابزارهای مشتقه اسلامی برای پوشش ریسک طراحی شدهاند، اما نتوانستهایم با ابزارسازی، امکان سرمایهگذاری مردم در بازارهای آتی و آپشن را فراهم کنیم و این موضوع باعث شده تا مردم به نوع دیگری از سرمایهگذاری روی بیاورند.
انتقاد از انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی
فریدون رهنمای رودپشتی، دبیر کل انجمن مالی اسلامی، نیز در ادامه از انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی در سال گذشته انتقاد کرد و آن را به عنوان شلختگی اقتصادی توصیف کرد.
او گفت: برای اجرای یک سیاست اقتصادی باید هم بخش پولی و هم بخشهای مالی، تولید و صنعت در نظر گرفته شوند.
رهنمای رودپشتی با اشاره به تبعات انتشار این اوراق، افزود: انتشار اوراق سپرده ۳۰ درصدی نه تنها سپرده جدیدی جذب نکرد، بلکه تنها باعث جابهجایی سپردهها شد و آثار زیانبار آن در
بازار سرمایه نمایان شد. بنابراین، باید از تجربیات گذشته در سیاستگذاری بهره برد و از اشتباهات درس گرفت.
انتهای پیام/