بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۰۹ مهر ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۷
در میزگرد تخصصی «فرصت راهبردی سرمایه‌گذاری در زنجیره ارزش پلیمرها» بررسی شد؛

زنجیره ارزش در کانون توجه

زنجیره ارزش در کانون توجه
در نخستین روز از پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران، میزگردی تخصصی با موضوع فرصت‏‏‌ راهبردی سرمایه‌گذاری در زنجیره ارزش پلیمرها با حضور کارشناسان این حوزه برگزار شد که به فرصت‏‏‌ها و تهدیدهای این صنعت پرداخته شد.
کد خبر : ۲۸۵۸۰۰
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس نیوز، در این نشست محمد‌حسین بابالو دبیرکل انجمن ملی صنایع پلیمر ایران و دبیر سرویس‌های بورس‌کالا ، نفت و پتروشیمی ، بنگاه‌های صنعتی و معدنی و محیط‌زیست روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، وحید حدادی مشاور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، فوزیه مروت مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول، فناوری و نوآوری هلدینگ خلیج فارس، سپهدار انصاری‌نیک مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام، محمدرضا کریمی مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند و داود جعفری‌فر مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام به سخنرانی پرداختند. 

محمدرضا کریمی مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند در این پنل میزگرد تخصصی در سخنرانی خود با عنوان «پلی وینیل کلراید در بازار ایران، فرصت‌ها و تهدیدها» به بررسی وضعیت تولید پی وی سی در ایران و جهان پرداخت و گفت: خاورمیانه در زمینه پی وی سی با کمبود روبه‌رو است، یک میلیون تن تولید و دو میلیون تن تقاضا دارد. در واقع سطح تولید و تقاضا تعادل ندارد.
کریمی در ادامه خاطرنشان کرد: ما در پتروشیمی اروند ۸ گرید پی وی سی تولید می‌کنیم. با توجه به نیاز بازار درصدد تولید گرید‌های جدید هستیم. از این رو به دنبال طرح‌های توسعه خود هستیم. طرح توسعه‌ای پتروشیمی اروند، طرحی با ظرفیتی ۳۰۰‌هزار تن است که کار مهندسی آن آغاز شده است. از این رو هر شرکتی درخواست مشارکت داشته باشد، ما پذیرای آن هستیم. 

مدیران خودرو ۷۷۷
در میزگرد تخصصی «فرصت راهبردی سرمایه‌گذاری در زنجیره ارزش پلیمرها» بررسی شد
زنجیره ارزش در کانون توجه
شماره روزنامه: ۶۱۱۳
تاریخ چاپ:
۱۴۰۳/۰۷/۹
شماره خبر: ۴۱۰۸۴۷۹
گروه: بنگاه‌های صنعتی و معدنی
در نخستین روز از پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران، میزگردی تخصصی با موضوع فرصت‏‏ راهبردی سرمایه‌گذاری در زنجیره ارزش پلیمر‌ها با حضور کارشناسان این حوزه برگزار شد که به فرصت‏‏‌ها و تهدید‌های این صنعت پرداخته شد. در این نشست محمد‌حسین بابالو دبیرکل انجمن ملی صنایع پلیمر ایران و دبیر سرویس‌های بورس‌کالا، نفت و پتروشیمی، بنگاه‌های صنعتی و معدنی و محیط‌زیست روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، وحید حدادی مشاور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، فوزیه مروت مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول، فناوری و نوآوری هلدینگ خلیج فارس، سپهدار انصاری‌نیک مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام، محمدرضا کریمی مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند و داود جعفری‌فر مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام به سخنرانی پرداختند.
زنجیره ارزش در کانون توجه علی محمدی/ دنیای‌اقتصاد

 محمدرضا کریمی مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند در این پنل میزگرد تخصصی در سخنرانی خود با عنوان «پلی وینیل کلراید در بازار ایران، فرصت‌ها و تهدیدها» به بررسی وضعیت تولید پی وی سی در ایران و جهان پرداخت و گفت: خاورمیانه در زمینه پی وی سی با کمبود روبه‌رو است، یک میلیون تن تولید و دو میلیون تن تقاضا دارد. در واقع سطح تولید و تقاضا تعادل ندارد.

Ali Mohammadi (۲ of ۲) copy

 محمدرضا کریمی در ادامه خاطرنشان کرد: ما در پتروشیمی اروند ۸ گرید پی وی سی تولید می‌کنیم. با توجه به نیاز بازار درصدد تولید گرید‌های جدید هستیم. از این رو به دنبال طرح‌های توسعه خود هستیم. طرح توسعه‌ای پتروشیمی اروند، طرحی با ظرفیتی ۳۰۰‌هزار تن است که کار مهندسی آن آغاز شده است. از این رو هر شرکتی درخواست مشارکت داشته باشد، ما پذیرای آن هستیم. 

وی در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های پی وی سی در جهان و ایران تصریح کرد: تولید انواع گرید‌های مختلف پی وی سی در جهان در سال ۲۰۲۰ به میزان ۴۹ میلیون تن بود که پیش‌بینی شده تا سال ۲۰۲۵ به ۶۰ میلیون تن برسد. پیش از این و در سال ۲۰۲۰ سهم ایران در تولید پی وی سی به میزان ۵۸۰‌هزار تن بوده که معادل ۱.۱۸‌درصد جهان است. همچنین ارزش پی وی سی در سال ۲۰۲۲ برابر با ۷۶ میلیارد دلار بوده و پیش‌بینی می‌شود این عدد در سال ۲۰۳۰ به عدد ۱۲۹ میلیارد دلار برسد.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند در ادامه افزود: در ایران پنج شرکت با دانش فنی مختلف در حال تولید پی وی سی هستند. با ظرفیت‌های جدید ۱۱۷۰ تن به ظرفیت پی وی سی افزوده خواهد شد که این امر نیازمند همکاری بخش خصوصی در این راستاست. کریمی در ادامه خاطرنشان کرد: تولید پی وی سی با چالش‌هایی همچون نگرانی‌های زیست محیطی، مساله بازیافت، نوسان قیمت بازار و خطرات سلامتی همراه است. وی ادامه داد: البته این بازار با فرصت‌هایی همچون پیشرفت تکنولوژی، تقاضای رو به رشد، شیوه‌های پایدار و بازار‌های نوظهور همراه است.

 فوزیه مروت، مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول، فناوری و نوآوری هلدینگ پتروشیمی خلیج‌فارس در ابتدای میزگرد تخصصی فرصت راهبردی سرمایه‌گذاری در زنجیره ارزش پلیمر‌ها گفت: در حال حاضر ظرفیت تولید پلیمر کشور ۸.۸ میلیون تن است که سهم هلدینگ خلیج فارس ۳۰ درصد معادل ۳ میلیون تن در سال می‌باشد. تولید پلاستیک در دنیا ۴۰۰ میلیون تن در سال برآورد می‌شود. وی با اشاره به اینکه هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در حال توسعه سبد محصولات پلیمری خود می‌باشد، افزود: علاوه بر سایر طرح‌های توسعه زنجیره ارزش، هلدینگ خلیج فارس ۴ طرح پلیمری ارغوان گستر ایلام، صدف خلیج فارس، پتروشیمی دهدشت و پلیمر گچساران با درصد پیشرفت فیزیکی بالا در حال اجرا دارد. مروت خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اقداماتی که توسط هلدینگ خلیج فارس دنبال می‌شود، توسعه زنجیره پایین‌دست است تا بتوانیم پلیمر‌های مهندسی را راهی بازار داخلی کنیم. وی ادامه داد: هم‌اکنون پتروشیمی خلیج فارس به ۱۵‌هزار شرکت پایین‌دست خوراک‌دهی می‌کند و این روند با تنوع بیشتر ادامه می‌یابد.


در ادامه این میزگرد وحید حدادی‌اصل، مشاور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با اشاره به رشد بسیار مطلوب این شرکت گفت: از سال ۹۹ تاکنون میزان تولید این شرکت از ۲۰ میلیون تن به ۲۴ میلیون تن رسیده است. وی همچنین با اشاره به اینکه شرکت‌های بزرگی مانند اروند در زمینه پی‌وی‌سی کشور را تقویت کرده‌اند، گفت: اگر در هلدینگ مشکلی برای صنایع پایین‌دست وجود دارد ما آماده شنیدن نظرات و تولید گرید‌های جدید پلیمر هستیم. وی افزود: پتروشیمی خلیج فارس ایجاد پارک‌های مختلف را دنبال می‌کند و می‌خواهد بستر مناسبی برای محصولاتی همچون متانول و چسب ویژه ایجاد کند و شرکت‌ها می‌توانند یا برای دریافت لایسنس ایجاد پارک‌ها اقدام کنند یا اینکه شرکت پارک‌های پتروشیمی هلدینگ این لایسنس را در اختیار آن‌ها قرار دهد. وی خاطرنشان کرد: اقداماتی از جمله خوراک، زمین، رفع مشکلات زیست محیطی توسط هلدینگ در همکاری با دولت در اختیار شرکت‌های ایجاد‌کننده پارک‌های پتروشیمی قرار می‌گیرد تا مخصوصا در بحث p.p موفق عمل کنیم.


همچنین در ادامه مهندس داوود جعفری‌فر، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام نیز با حضور در این برنامه گفت: ما در بالادست پتروشیمی به معنای واقعی گل کاشته‌ایم به گونه‌ای که ۵.۱ میلیون تن پلی اتیلن تولید می‌کنیم و چند طرح با پیشرفت بالای ۵۰‌درصد داریم. وی افزود: آنچه باعث نگرانی است این است که در میزان تولید محصولاتی مانند p.p و همچنین زنجیره ارزش متانول و بوتان اقدامات چندانی انجام نشده است. 

جعفری در ادامه با اشاره به ۱۰ فناوری پتروشیمی گفت: اسمارت‌کامپوزیت‌ها، نانوپلیمرها، پلیمر‌های آبی، پلاستیک‌های پیشرفته و بازیافت‌ها برای کاهش هزینه‌های تولید با ایجاد ارزش افزوده از مهم‌ترین این موضوعات به شمار می‌رود. وی ادامه داد: اگر به موضوع ریسایکل و بازیافت توجه نکنیم، قطعا این چالش گریبان صنایع پتروشیمی را می‌گیرد. همچنین در زمینه پلیمر‌های هوشمند باید موادی را پیش‌بینی کنیم و از طرفی موضوع پرینت‌های سه‌بعدی و کاهش مصرف انرژی را در دستور کار قرار دهیم. جعفری عنوان کرد: در زمینه بیو‌پلیمر‌ها باید از منابع تجدید‌پذیر و گیاهان استفاده کنیم تا آلودگی هوا از این طریق کاهش یابد. وی با بیان اینکه در زمینه‌های مختلفی نتوانسته‌ایم به میزان موردنیاز پیشرفت کنیم، تصریح کرد: در زمینه پرینت‌های سه‌بعدی و کاهش هزینه‌های تولید اقدام چندانی توسط صنعت پتروشیمی صورت نگرفته است.


در میزگرد تخصصی «فرصت راهبردی سرمایه‌گذاری در زنجیره ارزش پلیمرها»، دکتر سپهدار انصاری نیک مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام در سخنرانی خود با عنوان «از نفت خام تا پلیمرها، فرصت تولید برای ایران» عنوان کرد: برخی از چالش‌های ما در کشور این مساله است که برخی پروژه‌ها در کشور حاشیه سود ندارند. در این راستا نیز عنوان می‌شود که صنعت پتروشیمی حاشیه سود کمی دارد. وزارت نفت عنوان کرده که صادرات نفت خام بهتر از ایجاد پالایشگاه است. مساله این است که رویکرد تجارتی صنعت پایین دستی نفت جهانی به کدام سو است؟ از سوی دیگر مشکل ناترازی گاز در پالایشگاه‌های ماست که در این باره پالایشگاه‌های ما دچار کمبود گاز و نفت شده اند.

انصاری نیک در ادامه با اشاره به نمونه‌های موفق واحد‌های پتروشیمی در جهان گفت: شرکت آیسف آلمان طی دوره ۱۲۰ ساله تاسیس خود توانسته زنجیره ارزش خود را توسعه بدهد و به تولید مواد خاص و مشتقات، پلیمر‌ها و محصولات شیمیایی با کاربرد ویژه برسد؛ این شرکت همچنان جزو شرکت‌های پیشرو در جهان است.

وی در ادامه با اشاره به شرایط داخلی کشور خاطرنشان کرد: کشور ما در شرایط بین‌المللی در شرایط عادی نیست و در تحریم‌ها به سر می‌برد. نفت خام، یکی از فرصت‌های ماست اگر بخواهیم آن را به درآمد تبدیل کنیم، باید وارد زنجیره تولید شویم، این درحالی است که بهره برداری ما از نفت خام بسیار ضعیف است. حال این پرسش مطرح است که راهکار چیست؟ راهکار توجه به زنجیره ارزش، ایجاد پالایشگاه و فرآورده نفتی و صنعت پتروشیمی و پلیمر است. البته تا پلیمر را به درستی آمده ایم، اما باید بتوانیم آن را تکمیل کنیم. باید به انتهای زنجیره تولید اندیشید که سبب اشتغال‌زایی و ثروت آفرینی خواهد شد. نسل ما باید به فکر سرمایه‌گذاری در آینده نیز باشد.


محمدحسین بابالو، دبیر انجمن صنایع پلیمر و دبیر سرویس‌های بورس‌کالا و نفت و پتروشیمی روزنامه «دنیای‌اقتصاد» به عنوان سخنران بعدی این پنل با بیان اینکه رویکرد‌های داخلی به سمت رشد بازار پلاستیک است، گفت: یکی از نشانه‌های این جهت‌گیری پتانسیلی است که در سرانه مصرف پلاستیک داریم.

وی در ادامه با طرح این پرسش که ما در صنعت پلاستیک کجا هستیم، توضیح داد: واقعیت این است که سال‌هاست واحد درخوری در حوزه پلیمر راه‌اندازی نشده است. بابالو گفت ما ظرفیت رشد چند برابر وضعیت حاضر را داریم و باید به سمت افزایش ظرفیت‌های جدید حرکت کنیم؛ ولی باید به این نکته اشاره کنم که قرار نیست در تمام حوزه‌ها و زنجیره‌ها تولید فراگیر داشته باشیم. از همین رو ابتدا باید استراتژی صنعتی و اولویت‌های خود را در حوزه زنجیره‌های پلیمری طراحی و بر اساس آن‌ها چشم‌انداز سرمایه‌گذاری خود را ترسیم کنیم. بابالو به این نکته که در برخی زنجیره‌ها به دلیل ناترازی انرژی و همین‌طور اولویت قرار دادن تولید بنزین با مشکل مواجه شده‌ایم، گفت: این موضوع باعث شده که آن بخش صنعت نساجی که وابسته به پ. پ گرید نساجی است تنها با ۳۰‌درصد ظرفیت فعال باشد.

وی در ادامه به بحث ناترازی در انرژی و مواد اولیه اشاره کرد و گفت: در صنایع نساجی، چرم مصنوعی، ظروف یکبار مصرف و مانند این‌ها حدود یک میلیون نفر مشغول به کار (شاغل) وجود دارد و این موضوعی است که برای سیاستگذار بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل است که باید چند نکته مهم را یادآور شد. ابتدا اینکه به یک نهاد رگولاتوری از ابتدا تا انتهای زنجیره نیازمندیم که همه این صنعت را با یک چشم ببیند.

بابالو در ادامه گفت: ضعف عرضه مواد اولیه هم یکی دیگر از این نکات است که باید به آن اهمیت داد. رقابت در بورس نشان می‌دهد که چه موادی بیش از بقیه لازم است، تنها کافی است که نرخ‌ها به یکدیگر نزدیک‌تر شوند تا انحراف سیگنال‌های تقاضا کاهش یابد. در چنین شرایطی دیگر نیازی به سختگیری‌ها برای ایجاد سهمیه‌بندی هم وجود نخواهد داشت.

وی ادامه داد: ما به آینده‌ای قدم گذاشته ایم که در آن یک جنگ اقتصادی از سوی چین به راه افتاده است. در چنین شرایطی و همین‌طور شرایط عدم‌قطعیت ژئوپلیتیک ما باید برنامه‌ریزی دقیق داشته باشیم تا بتوانیم به تولید خود استمرار دهیم.

اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
الفبای توسعه زنجیره ارزش
سه تجربه‏‏‌ موفق جهانی در همایش اقتصاد صنایع پلاستیک به میزبانی «دنیای‏‏‌اقتصاد» تشریح شد؛
الفبای توسعه زنجیره ارزش
افزایش مقدار فروش صادراتی
ریفرمیت، درآمدزاترین محصول پتروشیمی بوعلی سینا نام گرفت؛
افزایش مقدار فروش صادراتی "بوعلی" در نیمه نخست سال
ارسال نظر