نقش بیبدیل هلدینگ "ومعادن" در توسعه معدن و صنایع معدنی
به گزارش بورس نیوز، شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات همواره به عنوان یکی از مهمترین بازیگران حوزه معادن و فلزات کشور شناخته میشود. این شرکت به عنوان یکی از سهامداران عمده شرکتهای گل گهر، چادرملو و گهرزمین و همچنین مالک ۸۵ درصد از شرکت توسعه صنعتی و معدنی صبانور نقش تعیین کنندهای در صنعت سنگ آهن کشور دارد. بطوریکه این ۴ شرکت مجموعا ۴۴ درصد از سنگ آهن کشور را در سال ۱۴۰۲ تولید میکنند. علاوه بر صنعت سنگ آهن، شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات با سهامداری ۳۳.۴ درصد در شرکت فولاد خراسان به عنوان قطب سوم فولاد کشور و سهامداری ۲۰ درصد در شرکت آهن و فولاد ارفع تلاش نموده که پرتفوی سرمایه گذاری خود را در زنجیره فولاد بهینه نماید.
در خصوص شرکت صبانور باید عنوان کرد که این شرکت با توجه به منطقه جغرافیایی خود و طرحهای توسعهای که برای آن تعریف شده است میتواند به عنوان قطب جدیدی در زنجیره فولاد کشور مطرح شود. این شرکت برنامهریزی کرده تا در سالهای آتی ظرفیت تولید خود را به ۶.۶ میلیون تن کنسانتره، ۱.۵ میلیون تن گندله، ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی و یک میلیون تن فولاد (ورق -کلاف) برساند. این پروژهها در شرایطی در حال طی نمودن مسیر پیشرفت خود هستند که شرکت در برنامه حفاری اکتشافی خود به ذخایر پیش بینی شده بالایی از سنگ آهن دست یافته است و اهمیت این موضوع در شرایطی که ذخایر سنگ آهن کشور رو به کاهش است دو چندان میشود.
علاوه بر موارد گفته شده، ومعادن دارای یک هلدینگ نیروگاهی بنام پویا انرژی است که ظرفیت اسمی ۷۰۰ مگاواتی را دارا میباشد. شایان ذکر است که بلوک دوم نیروگاه پویا انرژی که ذیل تفاهم نامه ۱۰ هزار مگاواتی وزارت صمت احداث شد، با رکورد اجرای کمتر از یک سال به عنوان اولین نیروگاه ذیل تفاهم نامه مذکور به بهره برداری رسید تا بتواند انرژی تولیدی خود را که از مزیت عدم قطعی سوخت در دوران پیک مصرف (تابستان) استفاده میکند را با نرخهای رقابتی به صنایع فولادی گروه به فروش برساند. این مورد نه تنها باعث افزایش سودآورد شرکت مذکور در سال ۱۴۰۲ گردید، بلکه موجب شده، عدم نفعهای بوجود آمده ناشی از قطعی برق در دوران پیک مصرف در گروه معادن و فلزات مرتفع گردد و این یکی از دستاوردهای مهم گروه معادن و فلزات بشمار میرود. همچنین این شرکت قصد دارد به منظور افزایش راندمان در تولید انرژی، بخش سیکل ترکیبی نیروگاه خود را به ظرفیت ۳۶۶ مگاوات تکمیل نماید.
شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات با هدف تنوع بخشی در پرتفوی سرمایه گذاری خود و استفاده بهینه از منابع در اختیار در سال ۱۴۰۰ استراتژی خود را از یک هلدینگ صرفا راهبردی به یک هلدینگ عملیاتی تغییر داد و به اجرای پروژههای متعددی در راستای زنجیره فولاد پرداخت. از جمله این پروژهها میتوان به پروژه آهن اسفنجی ۱.۱ میلیون تنی شرکت آهن و فولاد الماس آرتاویل اشاره نمود، که با مدیریت انجام شده در شرایط سخت کنونی ناشی از تحریمهای بین المللی و کمبود ارز در کشور توانسته پیشرفت فیزیکی بالغ بر ۶۰ درصد را حاصل نماید و با توجه به برنامه ریزی انجام شده در سال ۱۴۰۴ به بهره برداری خواهد رسید. پروژهای دیگر "ومعادن" آهن اسفنجی ۱.۱ میلیون تنی اقلید در استان فارس است که علاوه بر توجیه پذیری اقتصادی آن به اشتغال و رفع محرومیت در منطقه کمک شایانی خواهد نمود.
"ومعادن" در راستای توسعه فعالیتهای خود در تولید آهن اسفنجی، پروژه ۱.۶ میلیون تنی آهن اسفنجی در شرکت فولاد کردستان را در شهرستان بیجار را نیز در حال احداث دارد. این پروژه به عنوان اولین مگامدول غرب کشور مطرح میباشد که خوراک خود را از شرکت همجوار که صبانور میباشد تامین خواهد نمود. لازم به ذکر است که شرکت صبانور دارای ظرفیت گندله ۵۵۰ هزارتنی نصب شده و ۹۲۰ هزارتنی در حال اجرا میباشد که میتواند بخش عمدهای از خوراک کارخانه تولید آهن اسفنجی بیجار را تامین کند.
"ومعادن" در راستای تنوع و کاهش ریسک پرتفوی خود ناشی از تمرکز بر یک صنعت، به موارد گفته شده اکتفا ننموده و با ورود به طرح تولید ۱۳۰ هزار تن کنسانتره مس در معدن بزرگ مس جانجا در شهرستان زابل گام بزرگی را در جهت توسعه و گسترش فعالیتهای خود برداشته است، تا علاوه بر افزایش سودآوری، بتواند نقش بی بدلیلی را در رفع محرومیت از چهره مردمان دیار بلوچستان ایفا نماید. ومعادن با مالکیت مستقیم ۲۰% و غیرمستقیم ۳۵% در شرکت صنایع و معادن مس جانجا به عنوان رهبر کنسرسیوم سهامداران این شرکت شناخته میشود و تمام همت خود را به کار گرفته تا بتواند این پروژه را طبق برنامه ریزی انجام شده به سرانجام برساند. روند پیشرفت فیزیکی پروژه مطابق برنامه پیش رفته و تاکنون حدود ۱۶درصد است.
به دلیل اهمیت این پروژه چه از جنبه اقتصادی و چه از جنبه اجتماعی و فرهنگی، وزارت صمت در نخستین سفر استانی خود به سیستان و بلوچستان از این پروژه بازدید نمودند و بیان داشتند که در این پروژه بهترین متخصصین مس کشور مشغول به فعالیت اند. چنین دیدگاهی این نوید را میدهد که این پروژه با سرعت هرچه تمامتر در مسیر تکمیل حرکت خواهد نمود و تحولی عظیم را در منطقه سیستان و بلوچستان ایجاد خواهد کرد.
موارد گفته شده تنها بخشی از تلاشها و فعالیتهای ومعادن در راستای توسعه و ایفای نقش خود در اقتصاد کشور است و گواه این ادعا است که درآیندهای نه چندان دور این شرکت میتواند خود را به عنوان بزرگترین بازیگر حوزه معدن کشور مطرح نماید. دیدگاه مدیران ومعادن در خصوص توسعه، آنها را از انجام فعالیتهای عملیاتی کنونی باز نگذاشته است، بطوریکه سود تلفیقی ومعادن به عنوان یکی از شاخصهای مهم ارزیابی عملکرد مدیران این شرکت از ۱۶.۹ همت در سال ۱۴۰۱ به ۲۶.۲ همت در سال ۱۴۰۲ رسیده و ۵۵ درصد رشد داشته است. این مهم در شرایطی رقم خورده است که قیمت جهانی سنگ آهن که اثرگذار بر بازار داخلی است از ۱۱۹ دلار در ابتدای سال ۱۴۰۲ به ۸۲ دلار در حال حاضر رسیده است.
پایان مطلب