بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۱
گزارش عملکرد ماهانه صندوق‌های طلا

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟
سرمایه گذاران در خرید صندوق‌های طلا باید به وضعیت مالی و عملکردشان در بازه زمانی مد نظر توجه داشته باشند تا بتوانند بیشترین بازدهی با کمترین ریسک را کسب کنند.
کد خبر : ۲۸۸۱۸۵

بورس نیوز:

دارایی‌های ریسک گریزی مانند طلا و دلار در بازه بلند مدت به دلیل انباشت سنگین بانک‌های مرکزی جهان و تحولات نظامی-اقتصادی شروع به رشد کردند و بازده خیلی خوبی داشتند. انس جهانی طلا در بازه کوتاه مدت پس از ایجاد ATH در محدوده ۲ هزار و ۷۹۰ دلار شروع به افت کرد، اما به دلیل تغییر برخی سیاست‌های مهم و تنش‌های منطقه، دوباره گارد صعودی گرفت و افزایش یافت. شرایط بد اقتصادی کشور و رویداد‌های جهانی منجر به رشد طلا، دلار آزاد و سایر دارایی‌های ریسک گریز شد که صندوق‌های طلا هم متاثر از افزایش نرخ دلار و طلا عملکرد خوبی داشتند و بازدهی متناسب با ریسک نصیب سرمایه گذاران کردند.

به دلیل تنش‌ها و شرایط اقتصاد کلان، انس جهانی طلا یک هفته اخیر به میزان ۲.۳ درصد و یک ماهه ۵.۴ درصد رشد داشته است که نشان دهنده واکنش مثبت و حساسیت بالا به اوضاع نابسامان در اوج قیمت میباشد. نرخ دلار آزاد با افزایش ۹.۲ درصدی نسبت به یک ماه قبل، از محدوده ۶۷ هزار و ۴۰۰ تومان به ۷۴ هزار تومان رسیده است و تاثیر مثبت آن بر روی دارایی‌های وابسته مشاهده میشود. طی یک ماه اخیر، طلای ۱۸ عیار به میزان ۱۱ درصد، ربع سکه ۱۹ درصد، نیم سکه ۱۱.۷ درصد، تمام سکه امامی ۹.۶ درصد بازدهی داشته اند که مقایسه‌ها نشان میدهد ربع سکه بهترین عملکرد را میان بازار‌های مختلف طلا داشته است.

صندوق‌های طلا یک نوع سبدی هستند که بر روی انواع طلا سرمایه گذاری میکنند و از طریق سود بدست آمده، قیمت سهام خود را رشد داده و برای سهامداران خود بازدهی ایجاد میکنند. صندوق‌های سرمایه گذاری سهام، اوراق درآمد ثابت، زعفران، املاک و بخصوص طلا نقش مهمی در جذب نقدینگی و تنوع بخشیدن به گزینه‌های سرمایه گذاری ایفا کرده و در آینده نزدیک میتوانند به یکی از اهرم‌های قوی بازار بورس تبدیل شوند! از دلایل برتری صندوق‌های طلا نسبت به طلای فیزیکی میتوان به کاهش ریسک نگهداری، سرمایه گذاری با مبالغ کم، مدیریت حرفه‌ای دارایی‌ها و نقدشوندگی بالا اشاره کرد.

شاخص صندوق‌های طلا که نشانگر عملکرد کل صندوق‌های طلا به صورت میانگین میباشد، طی یک ماه اخیر به میزان ۱۱.۹ درصد رشد داشته و از محدوده ۳ هزار و ۳۱۵ واحد به ۳ هزار و ۷۱۵ واحد رسیده است و شکست سقف تاریخی (ATH) را میتوان وضعیت مناسب صندوق‌ها تلقی کرد. یک ماه گذشته، ارزش بازار صندوق‌های طلا جمعا به مبلغ ۷۲ هزار و ۵۷۴ میلیارد تومان بود که با افزایش ۱۴.۹ درصدی به ۸۳ هزار و ۳۹۲ میلیارد تومان رسیده است که نشان دهنده جذب تقریبا ۱۱ همت پول از طرف صندوق‌های طلا در بورس فقط ظرف یک ماه قبل میباشد. بازار بورس تعداد سیزده صندوق طلا داشت که دو صندوق دیگر به آن‌ها اضافه شده است؛ در واقع پانزده گزینه برای سرمایه گذاری در طلا از طریق بازار بورس وجود دارد که بسته به شرایط مختلف میتوانند بازده و ریسک کم یا زیادی داشته باشند.

 

کدام صندوق‌ها حباب بیشتری دارند؟

 

ارزش خالص دارایی به ازای هر سهم (NAV) صندوق عیار ۱۳۲۶۳ تومان، طلای لوتوس ۳۵۰۷۳ تومان، کهربا ۴۶۹۰ تومان، مثقال ۳۹۳۷ تومان، گنج ۴۱۸۹ تومان، گوهر ۲۳۷۳۴ تومان، جواهر ۱۸۴۲ تومان، آلتون ۱۶۰۴ تومان، تابش ۱۹۵۳ تومان، ناب ۱۶۷۰ تومان، زر ۲۲۰۲۷ تومان، زرفام ۳۷۲۶ تومان و نفیس ۲۸۷۱ تومان میباشد. صندوق مثقال ۰.۳ درصد، گوهر ۰.۵ درصد، زر ۰.۶ درصد، طلای لوتوس و تابش ۱ درصد، جواهر ۱.۲ درصد، ناب ۱.۳ درصد، زرفام ۱.۵ درصد، آلتون ۱.۷ درصد، کهربا ۱.۸ درصد، نفیس ۲.۵ درصد، گنج ۲.۹ درصد و عیار ۳ درصد حباب دارد. صندوق‌های عیار، گنج و نفیس بیشترین حباب اسمی را داشته و بین ۲.۵ تا ۳ درصد بالای NAV معامله میشوند و در مقابل، صندوق‌های مثقال، گوهر و زر کمترین حباب و در واقع ریسک قیمت را دارند. با توجه به اینکه صندوق‌های عیار، گنج و نفیس حباب بیشتری دارند، ریسک قیمت افزایش یافته و سرمایه گذاران باید در خرید‌ها محتاط باشند.

 

 

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟

 

 

دارایی کدام صندوق‌ها ریسک دارند؟

 

به دنبال رشد چشمگیر قیمت تمام سکه، حباب آن هم بیش از اندازه افزایش یافته بود و به ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده بود که با متعادل شدن عرضه و تقاضا کمی کاهشی شد و در حال حاضر به ۶ میلیون و ۵۷۶ هزار تومان رسیده است. الان که حباب تمام سکه از ۳۰ درصد به تقریبا ۱۵ درصد رسیده است، ریسک صندوق‌های طلایی که بیشتر وزن پرتفوی را به سکه اختصاص داده اند، کاهش یافته است، اما هنوز هم مثل همیشه سکه از شمش طلا حباب بسیار بیشتری دارد! در واقع فعلا که طلا به اوج خود رسیده و ATH‌های جدید ثبت میکند، بهتر است سمت صندوق‌هایی برویم که بیشتر وزن پرتفوی خود را به شمش اختصاص داده است؛ زیرا فقط ۱ درصد حباب دارد.

صندوق طلای عیار ۷۵ درصد، طلای لوتوس ۶۱ درصد، کهربا ۷۶ درصد، گنج ۹۹ درصد، جواهر ۹۵ درصد، آلتون ۹۰ درصد، تابش ۸۳ درصد، ناب ۹۴ درصد، زرفام ۸۴ درصد و نفیس ۶۹ درصد از سرمایه تحت مدیریت را به شمش و صندوق مثقال ۴۵ درصد، گوهر ۴۲ درصد و زر ۶۱ درصد از سرمایه تحت مدیریت را به سکه اختصاص داده است. مقایسه‌ها نشان میدهد که صندوق مثقال و بخصوص زر درصد بالایی از سرمایه را به سکه و در مقابل، بیشتر وزن پرتفوی صندوق‌های گنج، جواهر و ناب به شمش اختصاص یافته است و با توجه به تحلیل‌ها به نظر میرسد صندوق‌های متمرکز بر سکه ریسک بیشتری دارند. 

 

 

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟

 

 

مراقب نقدشوندگی صندوق‌ها باشید!

 

با وجود اینکه مدیران تمام صندوق‌ها در زمان پذیره نویسی و یا رویداد‌های تبلیغاتی و نمایشگاهی به سرمایه گذاران میگویند که نقدشوندگی صندوق طلایشان بالا بوده و چندین بازارگردان و ضامن دارند، اما برای ما ارزش معاملات و عمق بازار معاملاتی مهم است و فقط با آمار و ارقام پی به خوب بودن یا بد بودن وضعیت صندوق میبریم. طبق محاسبات، شاخص NVT صندوق عیار ۳۴، طلای لوتوس ۵۰، کهربا ۳۱، مثقال ۴۹، گنج ۳۳، گوهر ۳۲، جواهر ۲۸، آلتون ۳۹، تابش ۹۱، ناب ۱۸، زر ۸۲، زرفام ۵۱ و نفیس ۲۶ میباشد. اگر بخواهیم بر مبنای ارزش معاملات و عمق سفارشات نگاه کنیم، صندوق‌های تابش (طلای تابان تمدن) و زر (زرافشان امید ایرانیان) نقدشوندگی بسیار پایینی دارند و در مقابل، صندوق‌های ناب و نفیس نقدشوندگی بالا و ارزش معاملات بیشتری دارند.

 

 

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟

 

 

کدام صندوق‌ها بیشترین بازدهی را داشتند؟

 

در یک ماه اخیر، قیمت صندوق عیار ۱۴ درصد، طلای لوتوس ۱۲ درصد، کهربا ۱۳.۲ درصد، مثقال ۱۰.۹ درصد، گنج ۱۳.۸ درصد، گوهر ۱۰ درصد، جواهر ۱۲ درصد، آلتون ۱۱.۳ درصد، تابش و ناب هم ۱۲ درصد، زر ۱۰.۱ درصد، زرفام ۱۳.۲ درصد و نفیس ۱۳.۸ درصد رشد را تجربه کرده است. نمودار صندوق‌ها به ما نشان میدهد که صندوق‌های گنج، نفیس و بخصوص عیار بیشترین بازدهی ماهانه را داشتند و از لحاظ رشد قیمت و همچنین سطح واکنش به اتفاقات، بهترین عملکرد را از خود نشان دادند. در مقابل، صندوق‌های زر و گوهر کمترین بازدهی را در بین صندوق‌های طلا داشتند و با عملکرد ضعیف در این یک ماه، جذابیت خود را از دست دادند. 

در این مدت، تمام سکه ۹.۵ درصد، نیم سکه ۱۱.۷ درصد، ربع سکه ۱۹.۳ درصد و ۱۸ عیار ۱۲.۱ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است که ربع سکه بیشترین بازدهی را داشته و میزان رشد طلای ۱۸ عیار از تمام سکه بیشتر بوده که نشان میدهد عملکرد صندوق‌های متمرکز بر شمش بهتر از سکه ای‌ها میباشد. صندوق‌های عیار، گنج و جواهر بازدهی خیلی خوبی داشتند؛ چون بیشتر دارایی آن‌ها شمش بوده و مدیریت سبد به صورت حرفه‌ای تری انجام میشود، اما صندوق‌های زر، مثقال و گوهر عملکرد جالبی در یک ماه اخیر نداشتند. 

طی یک هفته اخیر نیز، صندوق عیار ۳.۳ درصد، طلای لوتوس ۲.۴ درصد، کهربا ۳.۲ درصد، مثقال ۱.۹ درصد، گنج ۰.۸ درصد، گوهر ۱ درصد، جواهر ۲.۵ درصد، آلتون ۲.۸ درصد، تابش و ناب ۲.۴ درصد، زر ۱.۴ درصد، زرفام ۳ درصد و نفیس ۳.۱ درصد بازدهی داشته است که باز هم زر کمتر از میانگین کل صندوق‌ها رشد قیمت را تجربه کرده و گنج و گوهر نیز، بازدهی جالبی نداشتند. در کل، عملکرد صندوق‌ها در این یک ماه خوب است، اما برخی صندوق‌ها مانند زر و مثقال از بقیه ضعیف‌تر عمل کرده اند.

 

 

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟

 

 

عیار، بزرگ‌ترین صندوق طلا

 

ارزش خالص دارایی‌های صندوق عیار به مبلغ ۲۶ هزار و ۲۵۵ میلیارد تومان، طلای لوتوس ۱۹ هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان، کهربا ۹ هزار و ۷۲۰ میلیارد تومان، مثقال ۵ هزار و ۷۱۱ میلیارد تومان، گنج ۴ هزار و ۹۷ میلیارد تومان، گوهر ۳ هزار و ۵۹۷ میلیارد تومان، جواهر ۳ هزار و ۳۸۹ میلیارد تومان، آلتون ۲ هزار و ۹۰۲ میلیارد تومان، تابش ۲ هزار و ۷۵۶ میلیارد تومان، ناب ۲ هزار و ۴۳۲ میلیارد تومان، زر ۲ هزار و ۲۹۴ میلیارد تومان، زرفام ۸۲۶ میلیارد تومان و نفیس ۶۲۵ میلیارد تومان میباشد. جمع کل ارزش بازاری که صندوق‌های طلا به خود اختصاص داده اند، مبلغ ۸۴ همت است که نشان میدهد طی سه سال اخیر، عملکرد قوی و جذابیت آن‌ها از هر لحاظ به روند صعودی قیمت‌ها و جذب سرمایه قوت بخشیده و ارزش دارایی‌ها به سرعت در حال افزایش نسبت به سایر ابزار‌های بورسی است. 

صندوق عیار حدودا ۳۰ درصد از ارزش بازار کل صندوق‌ها را در بر میگیرد که نشان میدهد سبدگردان مفید در مدیریت دارایی‌های تحت مدیریت (AUM) و جذب سرمایه از سهامداران عملکرد قوی داشته است. پس از عیار، صندوق طلای لوتوس با تقریبا ۲۰ همت ارزش بازار، دومین صندوق بزرگ طلا در بورس است که تحت مدیریت شرکت تامین سرمایه لوتوس میباشد و تا چند ماه قبل رتبه اول را داشت، اما صندوق عیار مفید به دلیل ساختار بهینه‌تر پرتفوی، بازدهی بالا، تبلیغات گسترده و در نهایت جذب سرمایه بیشتر توانست رتبه اول را به خود اختصاص دهد. در مقابل، نفیس و سپس زرفام کوچک‌ترین صندوق‌های طلا هستند که با ارزش خالص دارایی بسیار کم فعالیت میکنند و ریسک بیشتری نسبت به سایر صندوق‌ها از لحاظ ارزش بازار، معاملات و اعتبار و امنیت دارند. 

 

 

کدام صندوق‌های طلا وضعیت بهتری دارند؟

 

 

نتیجه تحلیل و گزارشات

 

با توجه به دو فاکتور جذب سرمایه و ارزش بازار، صندوق‌های طلا روند خوبی را طی میکنند و فعلا قدرت را در برابر تورم و سایر ابزار‌های اهرمی بازار بورس به دست گرفته اند. صندوق‌های عیار، گنج و نفیس به دلیل رشدی که داشتند، حباب اسمی بیشتری دارند و صندوق‌های مثقال و زر درصد بالایی از سرمایه تحت مدیریت را به سکه با حباب ۱۵ درصدی و در اوج قیمت اختصاص دادند که ریسک قیمت را هم افزایش میدهد. صندوق‌های تابش و زر نقدشوندگی بسیار پایین تری نسبت به سایر صندوق‌ها دارند و ارزش معاملات آن‌ها به نقطه حساسی رسیده است که سرمایه گذاران باید آن را در نظر بگیرند. از لحاظ بازدهی هم صندوق عیار و کهربا بهترین عملکرد را داشته و در مقابل، صندوق‌های زر و گنج بازدهی جالی را ثبت نکردند و در این یک ماه روند خوبی نداشتند. ارزش بازار صندوق‌های عیار و طلا جمعا ۵۵ درصد از کل ارزش بازار صندوق‌های طلا را شامل میشود که نشان دهنده میزان قدرت آن‌ها میباشد و صندوق‌های نفیس و زرفام نیز، ارزش بازار بسیار کوچکی دارند که میتواند در روند جذب سرمایه و اعتماد سرمایه گذاران تاثیر منفی داشته باشد.

 

پایان مطلب

 

هادی بهرامی پژوهشگر بازار سرمایه 

 

اشتراک گذاری :
ارسال نظر