اوضاع دو صندوق طلای زرافشان امید ایرانیان و زرین آگاه، جالب نیست!
به گزارش بورس نیوز، دو صندوق زر و مثقال که مبتنی بر کالای طلا هستند، اوضاع و عملکرد جالبی نداشتند و جذابیت خود را در مقایسه با سایر صندوقها از دست میدهند! صندوق طلای زر افشان امید ایرانیان تحت مدیریت شرکت تامین سرمایه امید و صندوق طلای زرین آگاه تحت مدیریت شرکت سبدگردان آگاه است که به ترتیب، ۷ و ۳ سال است در حال فعالیت هستند.
این دو صندوق طلا از لحاظ ارزش خالص دارایی، نقد شوندگی و بخصوص بازدهی، عملکرد خوبی را از خود نشان نداده و به نظر میرسد مدیریت ضعیف پرتفوی آن، منجر به کاهش جذابیت در بین صندوقها شده است.
شاخص کل صندوقهای طلا طی یک ماه اخیر به میزان ۱۶.۷ درصد، ۶ ماهه ۴۶.۹ درصد و یک ساله ۹۶.۵ درصد رشد داشته است که نشان دهنده میانگین بازدهی صندوقهای طلاست. قصد داریم دو صندوق زر و مثقال را از نظر بازدهی با شاخص و تک تک صندوقها مقایسه کنیم تا ببینیم آیا واقعا عملکرد آنها ضعیف بوده یا خیر! صندوق زر در بازه یک ماهه ۱۳.۷ درصد، ۶ ماهه ۳۹.۷ درصد و یک ساله ۸۷.۳ درصد بازدهی را به ثبت رسانده است.
صندوق مثقال هم در بازه یک ماهه ۱۵.۵ درصد، ۶ ماهه ۴۲.۴ درصد و یک ساله ۸۷.۶ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است.
طی بازه یک ساله که بلند مدت محسوب میشود، صندوق گنج ۱۰۷ درصد، عیار ۱۰۷ درصد، زرفام ۹۸.۷ درصد، کهربا ۱۰۱ درصد، نفیس ۱۰۲ درصد، آلتون ۸۳ درصد، جواهر ۹۵ درصد، ناب ۹۵ درصد، طلای لوتوس هم ۹۵ درصد، تابش ۸۹.۵ درصد، گوهر ۹۲.۶ درصد، مثقال ۸۷.۶ درصد و زر ۸۶.۶ درصد بازدهی مثبت داشته است. آلتون هم رشد کمتری را تجربه کرده، اما در بازههای یک ماه و شش ماه عملکرد خوبی را از خود نشان داده است؛ به همین خاطر فقط دو صندوق زر و مثقال در بازههای مختلف، کمترین بازدهی را ثبت کرده اند. در حالت کلی، دو صندوق زرافشان امید ایرانیان و زرین آگاه در مقایسه با رقبا، بازده متناسب با ریسک نداشتند و کم بودن بازدهی نسبت به سایر صندوقها میتواند منجر به افت روند جذب سرمایه و کاهش جذابیت شود.
به غیر از صندوقهای عیار و طلای لوتوس که ۵۵ درصد از کل ارزش بازار صندوقهای طلا را به خود اختصاص داده اند، ۱۱ صندوق دیگر به صورت میانگین ۳.۶ همت ارزش بازار یا همان ارزش دارایی دارند که صندوق زرافشان امید ایرانیان با ارزش ۲.۸ همت کمتر از این رقم است و در دسته بنده صندوقهای کوچک قرار میگیرد. صندوق زر با ارزش خالص دارایی ۱۲ میلیارد تومان اواخر سال ۱۳۹۶ شروع به فعالیت کرد و حدود ۷ سال است که در بازار بورس معامله میشود. جای تعجب و سوال دارد، اینکه یکی از قدیمیترین صندوقهای طلا با ۷ سال سابقه فقط ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بتواند از مردم سرمایه جذب کند!
مدیریت حرفهای داراییها یعنی اینکه یک صندوق و یا سبدگردان بتواند سرمایه تحت مدیریت را به روشی بهینه به داراییهای مناسب اختصاص دهد. به طور مثال: وقتی تمام سکه با حباب ۱۵ درصدی در اوج قیمت معامله میشود، دیگر خرید ان صرفه اقتصادی ندارد و باید به سمت داراییهای ارزانتر رفت تا بازدهی بیشتری کسب نمود. اما مدیران صندوقهای طلای مثقال و بخصوص زر بیشترین وزن پرتفوی خود را به تمام سکه با حباب ۱۵ درصدی در اوج قیمت پس از رشد ۸۸ درصدی در یک سال و ۴۷۶ درصدی در سه سال اخیر، اختصاص داده و قید شمش با حباب یک درصد را زده اند!
شاخص نقد شوندگی (NVT) صندوقهای طلا به صورت میانگین در محدوده ۲۳ میباشد و این رقم هر چه قدر پایینتر باشد، نشان میدهد که ارزش معاملات، عمق سفارشات و قدرت بازارگردانها بیشتر است؛ در نتیجه صندوقها نقدشوندهتر از قبل هستند. شاخص NVT صندوق طلای زر در محدوده ۵۲ قرار دارد که مدتهاست در همین محدودهها قرار گرفته و عمق سفارشات کمی نسبت به ارزش بازار دارد. در واقع، نقد شوندگی کل صندوقهای طلا به صورت میانگین ۱۲۶ درصد (بیش از دو برابر) بیشتر از صندوق طلای زرافشان امید ایرانیان است.
پایان مطلب
هادی بهرامی پژوهشگر بازار سرمایه