بررسی جامع معادن و کارخانجات طلای کشور
به گزارش بورسنیوز؛ شرکت طلای تفتان از زیر مجموعههای شرکت توسعه معادن پارس تامین است که ۸۰ درصد این شرکت خود به شرکت سرمایه گذاری صدر تامین یا همان تاصیکو تعلق دارد و در واقع این شرکت به خانواده ۴۰ میلیون نفری تامین اجتماعی تعلق دارد. این شرکت در مرداد ماه ۱۴۰۳ به بهره برداری رسید و برداشت آن از معدن طلای تفتان واقع در شهرستان تفتان استان سیستان بلوچستان صورت میگیرد. ظرفیت تولید کارخانه سالانه ۵۰۰ کیلوگرم طلا در سال است.
به بهانه بررسی دقیقتر این کارخانه و به طور کلی صنعت تولید و استحصال طلا در کشور به معرفی بزرگترین معادن طلای کشور میپردازیم.
۱-معدن طلای تفتان : از بزرگترین معادن طلای کشور و بزرگترین معدن طلای شرق کشور است. دارای ذخیره قطعی ۱۰۰ میلیون تن کانسنگ طلا است و عیار طلای معدن تفتان در حدود ۱.۵ تا ۲.۵ گرم در تن تخمین زده میشود، که نشاندهنده غنای نسبتاً خوب این معدن در مقایسه با بسیاری از معادن دیگر است. یعنی چیزی حدود ۲۵ تن طلای خالص در این معدن وجود دارد.
۲- معدن طلای زرشوران: بزرگترین معدن طلای کشور است که در نزدیکی شهر تکاب استان آذربایجان غربی قرار دارد. ذخیره قطعی این معدن ۴ میلیون تن کانسنگ طلا با عیار ۵.۷ گرم در تن است و میزان ذخیره احتمالی آن نیز ۱۰۰ میلیون تن کانسنگ طلا با عیار میانگین ۴ گرم در تن میباشد.
۳- معدن طلای آق دره: در نزدیکی شهر تخت سلیمان و تکاب در آذربایجان غربی قرار دارد، دومین معدن طلای بزرگ شمال غرب کشور است و ذخیره قطعی آن ۳.۵ میلیون تن طلا با عیار ۱.۵ گرم بر تن است. شرکت پویا زرکان آق دره با نماد فزر، کارخانه استحصال این معدن را در اختیار دارد.
۴- معدن طلای موته: این معدن در استان اصفهان و در نزدیکی شهرستان میمه قرار دارد و از قدیمیترین معادن کشور است و سابقه برداشت از آن حتی به دوران قاجار بازمیگردد. ذخیره قطعی این معدن ۲ میلیون تن کانسنگ طلا با عیار ۷ گرم در تن است.
۵- معدن طلای اندریان: در منطقهای به نام اندریان در نزدیکی شهرستان ورزقان آذربایجان شرقی قرار دارد. این معدن دارای ذخیره قطعی ۳۰ میلیون تن طلا با عیار ۵ درصد است. عیار این معدن در مقایسه با سایر معادن بسیار بالا است و در واقع از هر ۱۰۰ کیلوگرم برداشت از آن ۵ کیلوگرم طلا استخراج میشود. دلیل این امر هم نوع سنگ معدن طلا در این معدن است که از نوع کانسنگ رگهای است. البته در سالهای اخیر به دلیل برداشت غیر قانونی از این معدن، برداشت قانونی از ان با چالشهایی روبرو شده است.
۶- معدن طلای ساریگونی (داشکسن): معدن طلای ساریگونی یکی از بزرگترین معادن طلا در ایران است که در فاصله ۲۶ کیلومتری از شهرستان قروه و ۱۰ کیلومتری از شهر دلبران قرار دارد. ذخیره قطعی در این معدن بالغ بر ۴۱ میلیون تن میباشد و عیار آن در حدود ۲۴.۱ گرم در تن میباشد. این معدن به عنوان بزرگترین تولید کننده طلا در ایران سالانه ۵ تن طلا میکند.
۷- معدن طلای زرمهر: در استان خراسان رضوی و در ۴۰ کیلومتری شهرستان کاشمر قرار دارد. ذخیره قطعی این معدن ۷۲۵ هزار تن کانسار با عیار ۵.۷ گرم در تن میباشد.
اما بهره برداری و استحصال محصول از این معادن در اختیار شرکتهای مختلفی قرار دارد و ظرفیت کارخانههای طلا در این معادن متفاوت است. ظرفیت تولید طلا از این معادن به ترتیب از زیاد به کم طبق جدول زیر است:
البته به جز موارد گفته شده معادن و شرکتهای دیگری نیز در کشور در حوزه برداشت و استحصال طلا فعالیت میکنند مانند معدن طلای گلدیس سردشت، زرمعدن اختران و ...، اما به دلیل ابعاد کوچکتر شرکتهای گفته شده، در لیست فوق قرار نگرفته اند.
با این حساب معدن طلای تفتان و شرکت طلای صدر تفتان که کار بهره برداری از این معدن را انجام میدهد در زمره بزرگترین معادن کشور به صورت بالقوه قرار میگیرد و با توسعه این معدن و گشترش ابعاد تولید و بهره برداری از این معدن، ظرفیت برداشت و تولید طلا از آن نیز میتواند افزایش یابد.
این شرکت با هزینه ۵۵ میلیون دلاری در کمتر از ۲ سال به بهره برداری رسید و بالغ بر ۹۵ درصد نیروهای کار آن از بومیهای این استان محروم و آسیب پذیر کشور هستند. تعداد نیروهای کار آن ۵۰۰ نفر به طور مستقیم و ۱۰۰۰ نفر به طور غیرمستقیم است و به گفته امیرحسین نادری، مدیرعامل تاصیکو این شرکت قصد دارد در سالهای آینده، شرکت طلای تفتان را به عنوان بزرگترین شرکت صنعتی معدنی شرق کشور توسعه دهد.
مالکیت شرکت توسعه معادن پارس تامین
همان طور که گفته شد مالکیت شرکت در اختیار شرکت توسعه معادن پارس تامین اسا که ترکیب سهامداران اصلی آن به شکل زیر است:
۱-هلدینگ سرمایه گذاری صدر تامین (تاصیکو): ۷۹.۹۸ درصد
۲-شرکت صنایع خاک چینی ایران (کخاک): ۱۰ درصد
۳-شرکت فرآوردههای نسوز ایران (کفرا): ۱۰ درصد
۴-شرکت معدنی املاح ایران (شاملا): ۰.۰۱ درصد
۵- شرکت صنایع مس شهید باهنر (فباهنر): ۰.۰۱ درصد
بنابراین مالکیت اصلی شرکت در واقع در اختیار تاصیکو قرار دارد.
تاصیکو
اگر بخواهیم به داراییهای تاصیکو نگاهی بیندازیم به جداول زیر خواهیم رسید:
اگر نگاهی به سهامداران تاصیکو داشته باشیم نیز به جدول زیر خواهیم رسید:
تاثیر شرکت طلای تفتان بر تاصیکو
با بهره برداری از این معدن و راه اندازی شرکت، سود نقدی قابل توجهی در اختیار سهامداران و سرمایه گذاران آن قرار خواهد گرفت. در مقام مقایسه اگر بخواهیم این شرکت را به سایر شرکتهای گروه مقایسه کنیم و یک سود تقریبی برای ان محاسبه کنیم، حاشیه سود شرکتهای مشابه بسیار بالا و بعضا بیش از ۱۰۰ درصد و ۲۰۰ درصد میباشد که با توجه به رشد قیمت اونس جهانی و دلار متغیر میباشد.
با توجه به ظرفیت ۵۰۰ کیلوگرم در سال میتوان انتظار سود خالص چیزی بین ۶۰۰ میلیارد تومان تا ۱ همت را از آن داشت. مقادیر دقیق را البته پس از تولید و انتظار اولین صورتهای مالی از آن میتوان تخمین زد و مبلغ گفته شده صرفا یک برآورد مقایسهای است؛ که از این عدد در واقع چیزی حدود حداکثر ۸۰ درصد در اختیار تاصیکو قرار میگیرد و این امر باعث افزایش قابل توجه سود مجامع دریافتی در هلدینگ خواهد شد؛ و از این نظر تاثیر بسزایی در تحلیل این شرکت و روند قیمتی سهم در آینده خواهد داشت.
پایان طلب
فرید عباسی کارشناس بازار سرمایه