استفاده از ۷ میلیارد دلار صندوق توسعه ملی در بودجه سال جاری
به گزارش بورسنیوز، صندوق توسعه ملی که از سال ۱۳۸۹ بر اساس قانون تأسیس شده است، با هدف حفظ سهم نسلهای آینده از درآمدهای نفت و گاز، بخشی از درآمدهای این منابع را به این صندوق وارد میکند. هدف اصلی این صندوق، ارائه تسهیلات به بخش خصوصی و تعاونی است تا از عایدی سود این تسهیلات، منابع برای نسلهای آینده محفوظ بماند.
در تاریخچه این صندوق، اشاره شده است که پس از تجربه ناموفق حساب ذخیره ارزی که در قانون برنامه سوم توسعه (۱۳۷۹) راهاندازی شد، ایده تشکیل صندوق توسعه ملی در برنامه پنجم توسعه با دیدگاه جدیدی نسبت به درآمدهای نفت و گاز مطرح گردید. هدف اولیه حساب ذخیره ارزی، ایجاد ثبات در استفاده از عواید ارزی حاصل از فروش نفت و تأمین اعتبار برای پروژههای مختلف در بخش غیردولتی از طریق شبکه بانکی بود.
تغییر رویکرد به درآمدهای نفت و گاز و تبدیل آنها به "منابع و سرمایههای زاینده اقتصادی" از طریق تشکیل صندوق توسعه ملی در سال ۱۳۸۷ به تصویب مقام معظم رهبری (مدظله العالی) رسید. تأسیس این صندوق در سال ۱۳۸۹ و بر اساس ماده (۸۴) قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. هدف این بود که بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز به ثروتهای پایدار و مولد تبدیل شود.
دولت در سالهای گذشته با عدم تحقق درآمدها مواجه شده و برای استفاده از سهم صندوق توسعه ملی، از مقام معظم رهبری اجازه میگرفت. امسال، پیش از لایحه بودجه، رئیسجمهور استجازهای برای استفاده از ۲۰ درصد از سهم صندوق به عنوان تسهیلات برای دولت دریافت کرد تا در بودجههای عمرانی و سایر موارد مهم به کار رود.
علیرضا صالح، عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی در مورد درآمد دولت از منابع این صندوق در سال جاری گفت که طبق اجازهای که از مقام معظم رهبری گرفته شده، ۲۰ درصد از منابع صندوق به دولت اختصاص یافته است. او همچنین اشاره کرد که در ۹ ماه امسال ۷ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی به دولت اختصاص یافته است.
صالح در ادامه افزود: این منابع به طور شفاف در سازمان برنامه و بودجه تخصیص مییابد و تصمیمگیری در مورد آن در ستاد بودجه انجام میشود. وی به این نکته نیز اشاره کرد که صندوق توسعه ملی به عنوان منابع بین نسلی تعریف شده و دولتها نباید برای مخارج جاری به آن دستاندازی کنند، اما دولت فعلی نیز باید منابع را به عنوان تسهیلات بازگرداند.
وی به میزان بازپرداخت تسهیلات دولت به صندوق توسعه نیز اشاره کرد و گفت که تا کنون تنها ۲ میلیارد دلار از تسهیلات صندوق بازگشت داده شده است. همچنین در پاسخ به انتقادها درباره بدحسابی دولتها در بازپرداخت تسهیلات، صالح توضیح داد که تعهدات دولتها به دولتهای بعدی منتقل میشود.
صندوقهای ثروت ملی بر اساس اصول اسلامی و منابع عمومی تأسیس شدهاند و در حال حاضر صندوق ثروت ملی نروژ و چین به ترتیب بالای ۱۲۰۰ میلیارد و ۱۰۰۰ میلیارد دلار دارایی دارند. با این حال، از آغاز تأسیس صندوق توسعه ملی در ایران، تنها ۱۷۲ میلیارد دلار ورودی به این صندوق ثبت شده و عمده منابع آن به عنوان تسهیلات به دولتها پرداخت شده است.
صندوق ثروت ملی یا SWF به عنوان یک صندوق سرمایهگذاری دولتی، در داراییهای واقعی و مالی سرمایهگذاری میکند و اصطلاح "صندوق ثروت ملی" برای نخستین بار در سال ۲۰۰۵ مطرح شد.
انتهای پیام/