بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۱

آغاز رقابت بانک‌ها برای جذب سپرده‌ها: رالی جدید در صنعت مالی

آغاز رقابت بانک‌ها برای جذب سپرده‌ها: رالی جدید در صنعت مالی
تصمیم اخیر سیاستگذار پولی مبنی بر عدم تمدید گواهی‌سپرده‌های خاص با نرخ ۳۰ درصد نشانه‌ای از تصمیم بینابینی جهت حفظ نرخ بهره در سطوح فعلی بود. این تصمیم احتمالا منجر به رالی رقابتی بانک‌ها برای جذب سپرده با نرخ‌های کنونی و حتی اندکی بالاتر به طور غیررسمی خواهد شد. بنابراین چشم‌انداز کاهش نرخ بهره و در نتیجه رشد بازار به این واسطه سناریویی دور از واقع خواهد بود.
کد خبر : ۲۹۰۲۹۹
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز؛ بازار سرمایه در حال حاضر روزهای پرچالشی را سپری می‌کند و نگرانی‌ها از آینده ریسک‌های سیاسی همچنان در رفتار فعالان بازار مشهود است. بسیاری از تحلیلگران تکنیکالی بر این باورند که پس از رشدهای اخیر، بازار ممکن است با یک دوره استراحت یک‌ماهه مواجه شود. به این ترتیب، احتمال گذر از سقف ۳ میلیون واحد تا اواسط اسفندماه به نظر دور از ذهن می‌آید. در چنین فضایی، به‌ویژه پس از انتشار گزارش‌های میان‌دوره‌ای ناامیدکننده از سوی ناشران، رویدادهای آتی که بر ریسک‌های سیستماتیک بازار تأثیر دارند، نقش بسیار مهمی ایفا خواهند کرد. 

چند فاکتور مهم می‌تواند در روزها و هفته‌های آینده بر وضعیت بازار تأثیر بیشتری داشته باشد. اخبار مرتبط با صنعت خودرو به عنوان یکی از لیدرهای اصلی بازار در بهمن ماه، شامل تغییرات سهامداری و مدیریتی خودروسازان، تصویب FATF و تأثیر آن بر بانک‌ها و همچنین مذاکرات و گمانه‌زنی‌ها در این زمینه، به همراه وضعیت نرخ ارز و ابهامات موجود در این زمینه، همگی می‌توانند بر کیفیت و مقدار اصلاح و حرکت بازار تأثیرگذار باشند. 

تصمیم اخیر سیاست‌گذار پولی مبنی بر عدم تمدید گواهی‌سپرده‌های خاص با نرخ ۳۰ درصد، نشانه‌ای از تصمیمی میانه برای حفظ نرخ بهره در سطوح فعلی است. این در حالی است که اوراق بدهی با سودهای بالای ۳۳ درصد و صندوق‌های بادرآمد ثابت با سودهای بیش از ۳۰ درصد به سرمایه‌گذاران ارائه می‌شود، که احتمالاً منجر به رقابت بانک‌ها برای جذب سپرده‌ها با نرخ‌های کنونی و حتی کمی بالاتر به‌طور غیررسمی خواهد شد. بنابراین، چشم‌انداز کاهش نرخ بهره و رشد بازار از این طریق سناریویی غیرواقعی به نظر می‌رسد.

باید دید که سیاست بانک مرکزی در قبال مدیریت بازار ارز چگونه خواهد بود. با تغییرات اخیر در معاونت ارزی بانک مرکزی، برخی نگران هستند که دولت به سیاست سرکوب ارز و بازگشت به نیما با هدف کنترل تورم رجعت کند، که در این صورت ریزش بازار محتمل‌ترین گزینه خواهد بود. 

اگرچه بازار توافقی نتایج قابل قبولی در حمایت از صادرات صنایع بزرگ و بهره‌مند از رانت نظیر فولاد و پتروشیمی به دست آورد، اما تا زمان تحقق وعده تک‌نرخی شدن نرخ ارز، صنایع کوچک صادراتی در شرایط کنونی قادر به رقابت و پوشش هزینه‌های دلاری خود نخواهند بود. به هر حال، بازار ارز بیشترین تأثیر را از اخبار و رویدادهای سیاسی می‌پذیرد و آینده مذاکرات بدون نقش فعال دولت در مدیریت این بازار، آینده آن را رقم خواهد زد.

با در نظر داشتن این متغیرها، آنچه باید برای فعالان بازار بیش از پیش اهمیت داشته باشد، تحلیل سناریو بر اساس انتظارات از وضعیت آتی متغیرهاست. رصد مداوم بازارهای آتی، سیاست‌گذاری‌های بانک مرکزی در خصوص کنترل بازار ارز و سیاست‌های پولی، تحولات بازار کامودیتی و به‌ویژه رصد اخبار مربوط به مذاکرات با آمریکا، می‌تواند مخاطرات تصمیمات سرمایه‌گذاری را کاهش دهد. اگرچه دستیابی به توافق به نظر ضعیف می‌رسد، اما بهترین گزینه ممکن در شرایط کنونی برای بازار سرمایه، ثبات دو متغیر مهم نرخ ارز و نرخ بهره در میان‌مدت است.

 

نویسنده: علی خوش طینت – کارشناس بازار سرمایه  

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر