بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۵
سرمایه‌گذاران به دنبال پناهگاه امن؛

اثر جنگ تجاری ترامپ بر طلا؛ رکوردشکنی پی‌درپی!

اثر جنگ تجاری ترامپ بر طلا؛ رکوردشکنی پی‌درپی!
قیمت طلا به رکورد بی‌سابقه ۲هزار و ۹۴۲دلار و ۷۰ سنت در هر اونس رسید، به‌دلیل تشدید جنگ تجاری جهانی و افزایش نااطمینانی‌ها. سرمایه‌گذاران به طلا به‌عنوان دارایی امن روی آورده‌اند و سیاست‌های تجاری ترامپ به این روند دامن زده است.
کد خبر : ۲۹۰۷۲۸
نویسنده :
علی وکیلی مقدم

به گزارش بورس نیوز به نقل از اینوستینگ؛ صعود طلا به بالاترین رکورد تاریخی خود، تحت تأثیر ترس از تشدید جنگ تجاری جهانی است که توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، دامن زده شده است. اما پشت این تب‌وتاب‌های ایجادشده توسط رهبر unpredictable آمریکا، تغییرات ساختاری وجود دارد که زمینه‌ساز روند صعودی این فلز گران‌بها شده‌اند.

طلا در معاملات آسیایی روز سه‌شنبه به رکورد بی‌سابقه ۲،۹۴۲.۷۰ دلار در هر اونس رسید و از رکورد قبلی ۲هزار۹۱۱ دلاری روز دوشنبه فراتر رفت. این هشتمین رکوردی است که طلا در سال ۲۰۲۵ به ثبت رسانده است.

 

اثر جنگ تجاری ترامپ بر طلا؛ رکوردشکنی پی‌درپی!

 

روند صعودی طلا در ۱۶ ماه گذشته ادامه داشته و از کف یک هزار و ۸۰۹ دلار در هر اونس در ۲۳ اکتبر ۲۰۲۳، ۶۳ درصد رشد کرده است. این روند از زمان انتخاب ترامپ برای دور دوم ریاست‌جمهوری در نوامبر گذشته شتاب بیشتری گرفته و از کف ۲هزار و ۵۳۶ دلار در ۱۵ نوامبر، ۱۶ درصد افزایش یافته است.

سرمایه‌گذاران در مواجهه با افزایش نااطمینانی‌ها، به طلا به‌عنوان یک دارایی امن روی آورده‌اند. ترامپ با اعمال تعرفه‌های تجاری متنوع و تهدید به اقدامات بیشتر، این نااطمینانی‌ها را تشدید کرده است. در آخرین اقدامات، ایالات متحده تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات آلومینیوم و فولاد اعمال کرده و معافیت‌های کشور‌های بزرگی مانند کانادا و برزیل را لغو کرده است.

ترامپ همچنین تعرفه ۱۰ درصدی بر تمامی واردات از چین، بزرگترین شریک تجاری آمریکا، اعمال کرده و تهدید کرده است که تعرفه ۲۵ درصدی بر تمامی واردات از کانادا و مکزیک وضع کند. علاوه بر این، او پیشنهاد تعرفه‌های جدیدی بر واردات خودرو، تراشه‌های کامپیوتری و دارو را مطرح کرده است.

افزایش تعرفه‌های آمریکا و احتمال مقابله‌به‌مثل سایر کشورها، تهدیدی برای کاهش رشد اقتصادی جهانی، افزایش تورم و تشدید سیاست‌های پولی است. سرمایه‌گذاران با خرید طلا و ورود پول به صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) به این شرایط پاسخ داده‌اند.

به‌عنوان مثال، بزرگترین صندوق طلای جهان، SPDR Gold Trust، در ۷ فوریه شاهد افزایش دارایی‌های خود به ۲۷.۹۲ میلیون اونس بود که نسبت به کف اخیر ۲۷.۵۵ میلیون اونس در ۲۷ ژانویه، ۱.۳ درصد رشد داشت.

 

عوامل تحریک کننده طلا چه بود؟

 

 طلا در دو دهه گذشته عمدتاً توسط سه عامل هدایت شده است و بیشترین رشد زمانی اتفاق افتاده که هر سه عامل در یک جهت حرکت کرده‌اند. این سه عامل عبارتند از: تقاضای مصرفی در چین و هند، خرید بانک‌های مرکزی و جریان‌های سرمایه‌گذاری.

بر اساس داده‌های شورای جهانی طلا (WGC)، تقاضای مصرفی چین و هند در سال‌های اخیر مهم‌ترین عامل محرک طلا بوده است. این دو کشور در مجموع بیش از نیمی از تقاضای مصرفی جهانی را به خود اختصاص می‌دهند. در سال ۲۰۲۴، تقاضای مصرفی چین برای طلا ۸۱۵.۵ تن بود که نسبت به سال ۲۰۲۳، ۱۰ درصد کاهش داشت، در حالی که تقاضای هند با ۵ درصد افزایش به ۸۰۲.۸ تن رسید. مجموع تقاضای این دو کشور ۱،۶۱۸.۳ تن بود که ۵۳ درصد از کل تقاضای مصرفی جهانی را تشکیل می‌داد.

اگرچه چین و هند همچنان بر تقاضای مصرفی مسلط هستند، اما شتاب آن در سال‌های اخیر کاهش یافته و به نظر می‌رسد این دو کشور در حال تبدیل شدن از محرک قیمت طلا به عامل حمایت‌کننده تقاضا در زمان کاهش قیمت‌ها هستند.

این موضوع باعث شده است که دو عامل دیگر، یعنی خرید بانک‌های مرکزی و جریان‌های سرمایه‌گذاری، به‌عنوان محرک‌های اصلی قیمت طلا مطرح شوند. هر دو این عوامل تا حدی غیرقابل پیش‌بینی هستند.

خرید بانک‌های مرکزی در سه سال گذشته قوی بوده است. داده‌های WGC نشان می‌دهد که خرید خالص بانک‌های مرکزی در سال ۲۰۲۴ به یک هزار و ۴۴ تن رسیده است. اگرچه این رقم نسبت به ۱،۰۵۰.۸ تن در سال ۲۰۲۳ و ۱،۰۸۲ تن در سال ۲۰۲۲ کاهش جزئی داشته، اما سومین سال متوالی است که خرید بانک‌های مرکزی از مرز ۱،۰۰۰ تن فراتر رفته است. این میزان بیش از دو برابر میانگین سالانه ۴۷۳ تن در بازه ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ است و نشان‌دهنده نقش فزاینده بانک‌های مرکزی در تقاضای طلا است.

با این حال، از آنجا که خرید بانک‌های مرکزی بیشتر بر اساس سیاست‌ها و نه شرایط بازار تعیین می‌شود، پیش‌بینی روند آن دشوار است. با این وجود، سیاست‌های گاه erratic و متناقض ترامپ ممکن است کشور‌های بیشتری را تشویق کند تا ذخایر مالی خود را خارج از دارایی‌های آمریکایی مانند خزانه‌داری افزایش دهند، که می‌تواند تقاضا را در سال ۲۰۲۵ در سطح بالایی نگه دارد.

سومین عامل، یعنی جریان‌های سرمایه‌گذاری، نیز تا حدی ناشی از تمایل به تنوع‌بخشی و همچنین جریان‌های امنیتی و پوشش ریسک در برابر تورم است. در اینجا است که سیاست‌های ترامپ احتمالاً بیشترین حمایت را از طلا می‌کند، اما یک هشدار بزرگ وجود دارد: رئیس‌جمهور آمریکا نشان داده است که می‌تواند به سرعت تغییر موضع دهد و این غیرقابل پیش‌بینی بودن ممکن است نوسانات طلا را در سال جاری افزایش دهد.

 

پایان مطلب 

 

 

اشتراک گذاری :
ارسال نظر