بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۰
سیاست‌های غلط اقتصادی ادامه دارد؛

بازار سرمایه گروگان تصمیمات اقتصادی/ بازار سرمایه زیر فشار استیضاح وزیر اقتصاد

بازار سرمایه گروگان تصمیمات اقتصادی/ بازار سرمایه زیر فشار استیضاح وزیر اقتصاد
محمدحسین علی‌بخشی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با بورس‌نیوز از ادامه التهاب در بازار ارز، تأثیر کاهش شبانه تتر بر روند دلار و سرکوب نرخ دلار توافقی سخن گفت. وی با انتقاد از سیاست‌های اقتصادی، اختلاف میان نرخ ارز رسمی و آزاد را عاملی برای رشد بیشتر دلار دانست. به گفته او، بازار سرمایه نیز درگیر تنش‌های اقتصادی است و سیاست‌های نادرست باعث رکود بورس و جهش طلا و ارز شده است.
کد خبر : ۲۹۱۳۳۲
نویسنده :
امیرحسین کریمی

محمدحسین علی‌بخشی کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌و‌گو با بورس نیوز به بررسی وضعیت بازار ارز و سرمایه پرداخت و تأکید کرد که کاهش شبانه قیمت تتر در هفته جاری نیز نتوانست التهاب بازار دلار را کاهش دهد. وی اظهار داشت که پنجشنبه گذشته، قیمت تتر کاهش یافت و به ۸۸ هزار تومان رسید که همین موضوع شایعات بسیاری را در فضای مجازی به‌ویژه در کانال‌های تلگرامی به همراه داشت. برخی از این شایعات حاکی از آن بود که دونالد ترامپ دستور لغو تحریم‌های ایران را صادر کرده، برخی دیگر از تزریق تتر توسط بانک مرکزی خبر دادند و عده‌ای نیز ادعا کردند که ۶ میلیارد دلار ایران در قطر آزاد شده است.


علی‌بخشی با اشاره به انتظار بازار برای کاهش قیمت دلار پس از افت تتر، بیان کرد که این پیش‌بینی محقق نشد و حتی قیمت دلار تا نزدیکی ۹۵ هزار تومان افزایش یافت. وی افزود که پس از رسیدن قیمت دلار به این سطح، بازار با یک کندل پوشای نزولی مواجه شد که منجر به کاهش قیمت تا ۹۳ هزار و ۵۰۰ تومان شد. هرچند، این الگوی نزولی از اعتبار بالایی برخوردار نبود، زیرا نتوانست شدوی کندل روز قبل را بپوشاند.

این کارشناس بازار سرمایه همچنین از رفتار تکراری مسئولان اقتصادی انتقاد کرد و گفت که بسیاری از مسئولان پیش از تصدی پست‌های مدیریتی، سیاست‌های اقتصادی دولت و بانک مرکزی را مورد نقد قرار می‌دهند، اما پس از به دست گرفتن مسئولیت، همان روند گذشته را ادامه می‌دهند. به گفته وی، داوود منظور اخیراً به خرید و فروش ارز و طلا توسط بانک مرکزی اعتراض کرده و این در حالی است که عبدالناصر همتی نیز پیش از تصدی وزارت اقتصاد، سیاست‌های دولت در این زمینه را مورد انتقاد قرار می‌داد، اما پس از پذیرش مسئولیت، همان سیاست‌ها را دنبال کرد. علی‌بخشی تأکید کرد که مسئولان باید به جای تکرار انتقادات، اقدامات اساسی برای اصلاح شرایط اقتصادی کشور انجام دهند.

وی در ادامه با اشاره به سرکوب دوباره نرخ دلار توافقی، اظهار داشت که امروز این نرخ با کاهش ۸۴ تومانی به ۶۷ هزار و ۶۵۰ تومان رسیده است. همچنین با بررسی عملکرد بازار‌های مالی در بهمن‌ماه، اعلام کرد که سکه امامی با ۳۳ درصد رشد، طلای آب‌شده با ۲۴ درصد بازدهی مثبت و دلار آزاد با ۱۳ درصد افزایش همراه بوده‌اند. در مقابل، شاخص هم‌وزن ۵ درصد و شاخص کل ۱.۵ درصد کاهش داشته‌اند. علی‌بخشی معتقد است که این روند نشان‌دهنده سرکوب نرخ دلار توافقی توسط بازارساز و جلوگیری از رشد آن است که باعث افزایش اختلاف قیمت میان دلار رسمی و بازار آزاد می‌شود. این موضوع انگیزه صادرکنندگان برای وارد کردن ارز خود به سیستم را کاهش داده و در نتیجه فشار مضاعفی بر قیمت دلار آزاد وارد می‌کند.

وی با اشاره به گزارش دیوان عدالت اداری، خاطرنشان کرد که اختلاف میان نرخ دلار آزاد و نیما یکی از عوامل اصلی رشد قیمت دلار است. به گفته وی، سیاست‌های اشتباه مکرراً تکرار می‌شوند و اگر این سیاست‌ها کارآمد بودند، تورم نقطه‌به‌نقطه بهمن‌ماه به ۳۵ درصد نمی‌رسید. علی‌بخشی افزود که بانک مرکزی علی‌رغم اتخاذ سیاست‌های انقباضی، نتوانسته کنترل مؤثری بر تورم اعمال کند و این سؤال مطرح است که چه کسانی از این وضعیت سود می‌برند و مانع از اصلاح آن می‌شوند.

این کارشناس بازار سرمایه با انتقاد از شرایط حاکم بر بورس، اظهار داشت که بازار سرمایه به گروگان گرفته شده است. وی به تنش‌های میان مجلس و وزارت اقتصاد اشاره کرد و گفت که این اختلافات تأثیر منفی بر بازار داشته است. از یک‌سو، بورس در وضعیت منفی قرار دارد، از سوی دیگر، قیمت طلا و دلار به سرعت در حال افزایش است و در عین حال، نرخ دلار توافقی نیز تحت فشار قرار دارد. وی همچنین به اظهارات رئیس بانک مرکزی مبنی بر توصیه به خرید سکه برای حفظ ارزش دارایی اشاره کرد و این مسئله را در تضاد با حمایت از بازار سرمایه دانست.

علی‌بخشی اسفند را ماهی پرچالش برای بازار سرمایه دانست و تصریح کرد که تا ۱۲ اسفند باید در انتظار نتیجه استیضاح همتی بود. همچنین به دلیل نزدیک شدن به پایان سال، برخی حقوقی‌ها به منظور تأمین مالی و شناسایی سود، اقدام به عرضه سهام می‌کنند که می‌تواند بر وضعیت بازار تأثیرگذار باشد.

وی در خصوص تحولات اخیر بازار، به خبر افزایش سرمایه ۹۴۱ درصدی ایران‌خودرو از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها اشاره کرد که موجب شروع مثبت بازار شد. به گفته وی، پیش از انتشار این خبر، شایعاتی درباره عدم کفایت سرمایه ایران‌خودرو برای انجام این افزایش سرمایه مطرح شده بود که جو کلی بازار را تحت تأثیر قرار داده بود. با این حال، انتشار رسمی این خبر موجب شد تا بازار با یک روند صعودی آغاز شود. علی‌بخشی همچنین به ارزش‌گذاری سهام خگستر و خمحرکه توسط کارشناسان دادگستری اشاره کرد و اعلام کرد که ارزش واقعی این سهام به ترتیب ۱۰۶۶ و ۱۶۶۵ تومان برآورد شده است، در حالی که خگستر با قیمتی پایین‌تر از ارزش واقعی خود در حال معامله است.

وی در پایان با اشاره به وضعیت معاملات بازار سرمایه، بیان کرد که امروز بازار با خبر افزایش سرمایه ایران‌خودرو، مثبت آغاز شد و این موضوع به سهامداران امید تازه‌ای بخشید. هرچند در میانه معاملات، عرضه‌ها افزایش یافت، اما از ساعت ۱۱ به بعد، روند مثبت بازار مشهود بود. در نهایت، شاخص کل با رشد ۲۱ هزار و ۷۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۷۳۵ هزار واحد و شاخص هم‌وزن با افزایش ۳ هزار و ۳۶۹ واحدی به ۸۳۰ هزار واحد رسید. گروه فلزات اساسی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند و بسیاری از نماد‌های این گروه در صف خرید قرار گرفتند. همچنین، گروه خودرویی‌ها نیز عملکرد مثبتی داشتند. با این حال، نگرانی اصلی بازار، کاهش ارزش معاملات به زیر ۷ هزار میلیارد تومان است که تا زمانی که این عدد افزایش نیابد، نمی‌توان انتظار رشد پایدار از بازار داشت.

 

پایان مطلب

اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
آیا بازار به سکوهای رشد خواهد رسید؟
نوسانات شدید بازار خودرو، عامل جدید فشار بر شاخص کل بورس
آیا بازار به سکوهای رشد خواهد رسید؟
روز مثبت به‌ظاهر بازار سرمایه اما منفی در اغلب نمادها
وعده‌های دولت در کاهش نرخ دلار هنوز محقق نشده است؛
روز مثبت به‌ظاهر بازار سرمایه اما منفی در اغلب نمادها
ارسال نظر