بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۰

سرنوشت بازار سرمایه به سه فاکتور کلیدی وابسته است

سرنوشت بازار سرمایه به سه فاکتور کلیدی وابسته است
سرنوشت بازار در مقطع کنونی به سه عامل اثرپذیری افزایش نرخ ارز، رسیدن جریان پول و تعیین تکلیف نرخ بهره گره خورده است.
کد خبر : ۲۹۲۰۲۹
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز: در یک سال گذشته، بازارها به صورت غیرمتقارن رشد کرده‌اند و در حالی که سهامداران با زیان مواجه شده‌اند، سایر بازارها به سوددهی رسیده‌اند. نکته‌ای که باید مد نظر داشت این است که هر بار که نرخ ارز افزایش یافته، سرمایه‌ها نیز به طرز قابل توجهی رشد کرده‌اند. این موضوع بارها و بارها تکرار شده و ما شاهد آن بوده‌ایم.

افزایش نرخ ارز به دلیل ریسک‌های سیاسی متنوعی که وجود دارد، تحت تاثیر قرار می‌گیرد و این ریسک‌ها به تدریج تعریف می‌شوند. تا زمانی که با چالش‌ها و تهدیدات جنگی مواجه نشویم، می‌توانیم از اثر مثبت افزایش نرخ ارز بر بازار صحبت کنیم. اما در صورتی که همزمان با افزایش نرخ ارز، تهدیدات و تحریم‌ها نیز وجود داشته باشد، تجربیات گذشته نشان داده که بازار نه تنها واکنش مثبتی نشان نمی‌دهد بلکه ممکن است واکنش منفی از خود بروز دهد و برعکس، سایر بازارها به خوبی عمل کنند.

رضا روحی، کارشناس اقتصادی، اظهار داشت: «پول‌هایی که در بازار سرمایه وجود دارند، به مذاکرات هسته‌ای وزن خاصی نمی‌دهند. بازار سرمایه معمولاً پیش‌خور کرده و قبل از وقوع وقایع به سمت آن‌ها حرکت می‌کند. اما در حال حاضر، به دلیل عدم اعتماد به توافقات هسته‌ای، بازار به سمت آن‌ها پیش نمی‌رود.» او افزود: «بازار سرمایه به شدت تحت تأثیر نرخ دلار و نرخ بهره قرار دارد. از سال ۹۷ به بعد، بورس ما تحت تأثیر تورم قرار گرفته و با افزایش قیمت دلار بالا می‌رود. بنابراین اگر دلار به رشد خود ادامه دهد و نرخ بهره ثابت بماند، بازار سرمایه می‌تواند از سقف‌های فعلی عبور کند. اما اگر رشد دلار متوقف شده یا تنش‌های سیاسی ایجاد شود، بازار سرمایه ممکن است تحت تأثیر این وضعیت قرار گیرد.»

روحی ادامه داد: «کاهش نرخ بهره همواره آرزوی فعالان بازار بوده و امیدواریم که این امر در آینده محقق شود. برای تحلیل واقع‌بینانه، باید از آرزوها فاصله گرفته و به واقعیت‌های موجود توجه کنیم. اگر سه موضوع خاص محقق شود، شاهد اثرپذیری مثبت افزایش نرخ ارز در بازار خواهیم بود. نخست، ورود جریان پول بیرونی است که نشان می‌دهد افزایش نرخ ارز جذابیت دارایی‌ها در بازار سرمایه را افزایش داده و سرمایه‌گذاران را به حضور در این بازار ترغیب می‌کند. در واقع، سرمایه‌گذاران باید به این نتیجه برسند که بازار امروز در مقایسه با سایر دارایی‌ها به واسطه افزایش نرخ ارز، جذاب است.»

 

وی در ادامه بیان کرد: «دومین موضوع، اثرپذیری افزایش نرخ ارز در صورت‌های مالی شرکت‌هاست که به دو شکل خود را نشان می‌دهد: یا از طریق بورس کالا یا افزایش نرخ دلار توافقی. این دو، به عنوان دو دماسنج مهم برای بازار محسوب می‌شوند. در بورس کالا، شاهد تغییرات و افزایش نرخ پایه و نرخ رقابتی بسیاری از کالاها هستیم. همچنین افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی شرایط مناسب‌تری برای افزایش قیمت‌ها در بورس کالا ایجاد می‌کند و این موضوع به وضوح در فروش و سود شرکت‌ها نمایان خواهد شد. طبق یک قاعده همیشگی، زمانی که بازار از نظر بنیادی و شرایط فروش و سودآوری در موقعیت جذاب و منطقی قرار گیرد، قیمت‌ها در کدال و به تبع آن در تابلو مثبت خواهند شد.»

 

دولت به بهانه کنترل تورم و جلوگیری از بحران‌های تورمی، ارزی توافقی ایجاد کرده و ارز را با قیمتی پایین‌تر از قیمت بازار در اختیار واردکنندگان قرار می‌دهد. اما این سیستم ارزی با نرخ متفاوت، فساد عجیبی را ایجاد کرده و جریانی قوی از پول را برای واردکنندگان به همراه داشته است. این موضوع طرفداران زیادی دارد و به اشکال مختلف از آن حمایت می‌شود.

 

پرویز جلیلی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتگو با خبرنگار بورس‌نیوز گفت: «بدون شک، شکست بازار سرمایه و اقتصاد در مقابل بازارهای رقیب، انگیزه سهامداران و سرمایه‌گذاران را به سرعت کاهش می‌دهد و اتفاقات قبلی دوباره تکرار خواهد شد.» وی افزود: «بازار در حال حاضر چشم‌انداز روشنی از اقتصاد ایران ندارد و در کوتاه‌مدت هر رنج منفی ناشی از ارزپاشی که در پی تسویه حساب‌های سیاسی رخ می‌دهد، به عنوان فرصتی برای پوشش کاهش ارزش ریال تلقی می‌شود. در بلندمدت نیز بازار در انتظار استراتژی نظام در مواجهه با ناترازی گسترده انرژی، کسری بودجه، کاهش بهره‌وری عوامل تولید، خروج سرمایه، کاهش قیمت و صادرات نفت، تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌های بانکی و نفتی و کاهش سطح اعتماد سیاسی در منطقه و تنش‌های داخلی است.»

به نقل از خبرگزاری بازار

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر