بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۱

سی‌وپنج سال حضور مؤثر نفت بهران در بورس تهران

سی‌وپنج سال حضور مؤثر نفت بهران در بورس تهران
شرکت نفت بهران در سی و پنجمین سال حضور پررنگ خود در بورس تهران، دستاورد‌های چشمگیری در تولید، صادرات و توسعه فناوری روانکار‌ها ثبت کرده است. مدیرعامل این شرکت با اشاره به رشد ۱۴ درصدی درآمد‌های ارزی و برنامه‌های توسعۀ آینده، از حرکت به سمت تولید روغن‌های پایه پیشرفته و افزایش سهم بازار جهانی خبر داد. این در حالی است که چالش‌هایی مانند قیمت‌گذاری دستوری و مشکلات ارزی همچنان بر عملکرد شرکت سایه افکنده است.
کد خبر : ۲۹۳۳۷۶
نویسنده :
امیرحسین کریمی

به گزارش بورس نیوز، در مراسم نمادین "یک‌شنبه - یک‌ناشر" که به مناسبت سی‌وپنجمین سالگرد عرضه سهام نفت بهران در بورس تهران برگزار شد، آقای علی کاظمی، مدیرعامل شرکت نفت بهران، با نواختن زنگ معاملات، آغاز رسمی دادوستد سهام روز را در بورس تهران اعلام کرد.

مدیرعامل نفت بهران در این مراسم به تشریح وضعیت و عملکرد شرکت پرداخت و تأکید کرد: "نفت بهران با برخورداری از توانمندی‌های فنی و دانش تخصصی، قادر به تولید و تأمین روانکار‌های مورد نیاز کشور مطابق با استاندارد‌های جهانی است. "

کاظمی در بخش دیگری از سخنان خود به عملکرد شرکت در بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: "شرکت در حوزه بورس عملکرد مطلوبی داشته به‌گونه‌ای که شاهد رشد تعداد سهامداران بوده‌ایم. همچنین در زمینه شفافیت‌سازی و ارائه گزارش‌های موردنیاز به سهامداران و فعالان بازار، رضایت نسبی ایجاد شده است. "

این مراسم که با حضور مسئولان و فعالان بازار سرمایه برگزار شد، فرصتی بود تا دستاورد‌های سی‌وپنج ساله نفت بهران در بازار سرمایه مورد تقدیر قرار گیرد. شرکت نفت بهران به عنوان یکی از پیشگامان صنعت روانکار کشور، همواره نقش مهمی در تأمین نیاز‌های صنعتی و خودرویی ایران ایفا کرده است.

سی‌وپنج سال حضور مؤثر نفت بهران در بورس تهران (به تاریخ ۲۴ فروردین ماه منتشر شود)

مجموع انواع خوراک مصرفی در پالایشگاه‌های ۴ شرکت روانکار ۲.۱ میلیون تن در سال بوده که ۲۵ درصد آن سهم بهران بوده است. حدود ۶ درصد روغن پایه گروه I در دنیا در چهار پالایشگاه ایران انجام می‌شود.

شرکت از سال ۱۳۴۱ فعالیت خودش رو شروع کرده و در سال‌های مختلف توسعه مستمر را به همراه داشته و پروژه‌های کوچک و بزرگ را پیش برده است.

ترکیب سهامداران بهران شامل بنیاد مستضعفان، شرکت انرژی گستر سینا، گروه پتروشمی تابان فردا، سرمایه گذاری توسعه ملی، شرکت پالایش نفت تهران و… می‌شود.

بیش از ۹۰۰ نوع روانکار در شرکت تولید و توزیع می‌شود. سالانه ۱۵ محصول جدید تولید می‌شود. سبد محصولات شرکت شامل روانکار‌های خودرویی داخلی، سایر روانکار‌های داخلی و محصولات صادراتی می‌شود.

درآمد‌های ارزی شرکت نفت بهران طی دو سال گذشته روندی صعودی داشته‌اند. طبق پیش‌بینی صورت‌گرفته در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، این شرکت درآمدی معادل ۱۴۳ میلیون دلار را هدف‌گذاری کرده است؛ در حالی که در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۳، ۱۲۶ میلیون دلار درآمد ارزی برای شرکت شناسایی شده است.

نفت بهران در حال حاضر محصولات خود را به ۲۰ کشور جهان صادر می‌کند. بازار‌های آفریقای جنوبی، گرجستان و پرتغال به‌عنوان مقاصد صادراتی جدید به سبد بازار‌های این شرکت افزوده شده‌اند.

چالش‌های پیش‌روی نفت بهران در دو بازه زمانی کوتاه‌مدت و بلندمدت قابل بررسی هستند. در بخش کوتاه‌مدت، قیمت‌گذاری دستوری و تأثیر آن بر کاهش حاشیه سود، عدم توازن ارزی و مشکلات مربوط به تخصیص ارز، ویژگی‌های خاص بازار داخلی و شبکه توزیع، نبود ثبات در قوانین و سیاست‌گذاری‌های کلان مهم‌ترین چالش‌ها به شمار می‌آیند.

 

پروژه‌های توسعه‌ای در دست اجرا

 

نفت بهران سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در پروژه‌های توسعه‌ای خود در بخش‌های تولید، زیست‌محیطی و انرژی برق انجام داده است. از مهم‌ترین پروژه‌های بخش تولید می‌توان به راه‌اندازی خطوط جدید پرکنی و بسته‌بندی، ایجاد مخازن جدید به منظور افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی محصولات اشاره کرد.

مدیرعامل نفت بهران همچنین از تمرکز شرکت بر توسعه محصولات جدید خبر داد و گفت: پروژه‌های ما در حال حاضر کوتاه‌مدت هستند و باید در سال جاری به نتیجه برسند. حرکت ما به سمت تولید روغن‌های پایه گروه دوم و سوم است که نیازمند دریافت لایسنس‌های متنوعی است؛ مذاکراتی نیز در این زمینه انجام شده است.

با تأکید بر نقش این برنامه‌ها در رشد ارزش‌آفرینی افزود: این مسیر تحولی، ارزش افزوده قابل‌توجهی هم برای کشور و هم برای شرکت به‌همراه خواهد داشت. با توجه به سابقه و قدمت نفت بهران، حرکت ما رو به جلوست و امیدواریم با اجرای سیاست‌های دولت در زمینه آزادسازی قیمت‌ها و ایجاد فضای رقابتی، بتوانیم عملکردی به‌مراتب بهتر و مؤثرتر ارائه دهیم.

این اقدامات را می‌توان در فروش، سودآوری، ارتقای توانمندی سهامداران و تقویت جایگاه ما در بازار سرمایه مشاهده کرد.

مدیرعامل شرکت نفت بهران در ادامه نشست خبری، به وضعیت خرید خوراک از بورس کالا و چالش‌های پیش‌آمده در این حوزه اشاره کرد و گفت: ما همچنان خرید خود را از بورس کالا انجام می‌دهیم و این خرید محدود به پالایشگاه تهران نیست. شرکت از پالایشگاه‌های مادر نظیر پالایش نفت بندرعباس، اصفهان و تهران نیز خوراک مورد نیاز خود را تأمین می‌کند. این روند در سال گذشته نیز ادامه داشت.

 

وی با اشاره به مشکل چندنرخی شدن خوراک افزود: پس از تصمیم ستاد تنظیم بازار مبنی بر تعیین چند نرخ برای یک محصول، که مغایر با قوانین بورس کالا است، عرضه خوراک تقریباً به مدت یک تا یک‌ونیم ماه متوقف شد. پس از آن، با یکسان‌سازی نرخ‌ها و بازگشت قیمت به روال واحد، عرضه مجدداً آغاز شد و ما نیز خرید خود را در بورس کالا از سر گرفتیم.

 

تفاوت سود نفت بهران با رقبا؛ ریشه در قیمت‌گذاری دستوری

 

کاظمی همچنین درباره علت تفاوت سود شرکت با سایر شرکت‌های هم‌گروه اظهار کرد: تفاوت سود ما با رقبا، در وهله اول ناشی از قیمت‌گذاری دستوری دولت است. علاوه بر آن، سهم بالای ما در بازار داخلی نیز عامل مهمی است. اگر به روند‌ها در سال‌های گذشته نگاه کنید، در زمانی که نرخ ارز تفاوت چشمگیری با امروز نداشت، سهم بالای ما در بازار داخلی باعث شد تا نقش رهبری بازار را ایفا کنیم و این موضوع یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌ها و دلایل بنیه مالی قوی شرکت بود.

وی ادامه داد:، اما در حالی که قیمت خوراک ما آزاد شد، قیمت فروش همچنان با ارز ۲۸ هزار تومانی محاسبه می‌شود و افزایش نیافته است—جز در اسفند سال گذشته که ۱۵ درصد افزایش اعمال شد. این وضعیت به ضرر ما تمام شد، چرا که شرکت نفت بهران سرمایه‌گذاری‌های سنگینی در داخل کشور انجام داده است.»

 

سرمایه‌گذاری داخلی و تأثیر سیاست‌های ارزی

 

نفت بهران افزود: در حالی‌که سایر شرکت‌ها به صادرات روغن پایه به عنوان ماده خام روی آورده‌اند، ما تمرکز خود را بر تأمین مواد افزودنی، تولید محصولات جدید، بسته‌بندی و بهره‌گیری از نیروی انسانی متخصص گذاشته‌ایم. به همین دلیل، از تصمیمات اخیر دولت که به سمت آزادسازی قیمت‌ها پیش می‌رود، استقبال می‌کنیم.

وی تصریح کرد: با اصلاح این سیاست‌ها، حاشیه سود از دست‌رفته شرکت بازیابی خواهد شد. ما نیز به‌موازات این تحولات، در حال تقویت زیرساخت‌های تولید و توسعه‌ای خود هستیم و مسیر رشد را با قدرت ادامه خواهیم داد.

اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
ارسال نظر