کدام صندوقهای طلا، شمشمحور و نقدشوندهتر هستند؟

به گزارش بورس نیوز، شاخص صندوقهای طلا طی یک ماه اخیر به میزان ۲۳.۶- درصد ریزش داشته که ناشی از سنتیمنت منفی (خبر مثبت مذاکرات) و کاهش قیمت طلا و سکه است. اونس طلا افزایش یافته، اما ریزش طلای آبشده و سکه منجر به ریزش قیمت صندوقهای طلا و سپس تخلیه کامل حباب شد که با افزایش ترس و فشار فروش، حباب اسمی کاملا منفی شده است. با توجه به عملکرد بازار طلا در زمان برجام و ارزش و اعتبار ثابت آن در چرخههای مختلف اقتصاد به نظر میرسد حتی اگر توافق هم بشود، قیمت طلا و سکه سقوط نخواهد کرد و صرفا در حد ریزش باقی خواهد ماند! قیمت تمام سکه ۲۶.۶- درصد، نیم سکه ۳۲.۴- درصد، ربع سکه ۲۶.۲- درصد، طلای ۱۸ عیار ۱۷.۵- درصد کاهش یافت و باعث شد سرمایهگذاران در صف فروش واحدهای صندوق خود قرار بگیرند.
شاخص صندوقهای طلا حدودا یک ماه گذشته در محدوده ۵ هزار و ۹۷۰ واحد قرار داشت که ۱۰.۴+ درصد دیگر هم رشد کرد و در ناحیه ۶ هزار و ۵۸۰ واحد سقف تاریخی خود را تشکیل داد. پس از مذاکراتی که بین ایران و آمریکا صورت گرفت، شاخص صندوقهای طلا با ضعف بیشتری مواجه شد و با ریزش ۳۲ درصدی به ۴ هزار و ۴۶۰ واحد رسید که در حال حاضر، با کمی افزایش در محدوده ۴ هزار و ۵۵۳ واحد معامله میشود. صندوقهای طلا در عرض بیست روز به قیمتهای هشتاد روز قبل بازگشته که ترس و هیجانات، ارزش بازار گروه را تا ۱۵۳ همت پایین آورده است.
صندوق عیار، طلای لوتوس، کهربا، گنج، گوهر، جواهر، آلتون، ناب و نفیس از بین ۱۳ صندوق معتبر و قدیمی بورس، بیش از ۸۰ درصد سرمایه مشتریان را به شمش اختصاص دادهاند تا ریسک کاهش قیمت در اثر مذاکرات را پایین بیاورند. در مقابل، حدودا ۳۰ درصد از کل دارایی تحت مدیریت (AuM) صندوق مثقال، تابش، زرافشان و زرفام تمام سکه است فعلا به دلیل اثرپذیری بازارها از مذاکرات ریسک قیمت صندوق طلا افزایش مییابد. حباب تمام سکه امامی تا ۱۱ درصد کاهش یافته است که نشان میدهد اگر متاسفانه مذاکرات خوب پیش نرود یا نقدینگی کنترل نشود و رشد اقتصادی صورت نگیرد، صندوقهای سکه محور رشد بیشتری داشته باشند.
حباب تمام سکه به ۱۱ درصد و طلای ۱۸ عیار به ۲.۵- درصد رسیده است؛ در حالیکه صندوقهای طلا به صورت میانگین با حباب اسمی ۹- درصد معامله میشوند و این یعنی زیاده روی صندوقها مبتنی بر طلا در ریزش قیمت! بیشترین حباب منفی در صندوقهای نفیس، زرفام و زرافشان مشاهده میشود که میانگین ۱۰.۷- درصد حباب اسمی منفی دارند و نسبت به سایر صندوق ها، کمتر از NAV آماری معامله میشوند. از بین ۱۳ صندوق قدیمی بورس، سکه طلای کیان با نماد گوهر، کمترین حباب منفی را دارد که ۴.۵- درصد میباشد و پس از آن، پشتوانه طلای تابان تمدن با نماد تابش ۷.۵- درصد حباب دارد که در جایگاه دوم قرار میگیرد. حباب صندوق عیار ۹- درصد، طلای لوتوس ۹.۳- درصد، کهربا ۱۰- درصد، مثقال ۸.۶- درصد، گنج ۷.۸- درصد، جواهر ۹.۵- درصد، آلتون ۹- درصد و ناب ۹.۶- درصد به ثبت رسیده است.
عیار مفید با ۵۰۰ میلیارد تومان ارزش معاملات و NVT لحظهای ۹۷ واحد، نقدشوندهترین صندوق طلای بورسی است که در زمان فشار خرید یا فروش میتواند عملکرد بهتری نسبت به سایر صندوقها داشته باشد. پس از آن، صندوق طلای لوتوس ۲۲۰ میلیارد تومان و صندوق کهربا ۹۵ میلیارد تومان ارزش معاملات دارند که نقدشونده هستند و سفارشات عمیق تری در آنها مشاهده میشود. شاخص NVT (تراکنش به ارزش) مابقی صندوقها از ۲۰۰ تا ۴۰۰ واحد برآورد میشود که گردش نقدینگی ضعیفی داشته و اوردرها با عمق کمتری از جریانات نقدینگی فعال میشود که در روزهای خاص، ممکن است با مشکل مواجه شوند!
طی یک ماه اخیر، صندوقهای نفیس، زرافشان و کهربا بیشترین کاهش قیمت (میانگین ۲۵.۱- درصد) را تجربه کردهاند که این شدت ریزش بر روی حباب اسمی آنها تاثیر گذاشته است. قیمت صندوق طلای گوهر ۲۰.۹- درصد و گنج ۲۱.۷- درصد ریزش پیدا کرده است؛ شاید یکی از دلایل اصلی ریزش کمتر این دو صندوق نسبت به سایر صندوقها، شمش محوری باشد به طوری که ۹۶ درصد از دارایی گنج را شمش تشکیل میدهد. صندوق عیار ۲۴ درصد، طلای لوتوس ۲۴.۶ درصد، کهربا ۲۵.۲ درصد، مثقال ۲۴.۱ درصد، گنج ۲۱.۷ درصد، گوهر ۲۰.۹ درصد، جواهر ۲۳.۲ درصد، آلتون ۲۳.۹ درصد، تابش ۲۳.۱ درصد، ناب ۲۳.۷ درصد، زرافشان ۲۵.۱ درصد، زرفام ۲۴.۵ درصد و نفیس ۲۵۳ درصد افت قیمت را به ثبت رساندند.
صندوق عیار با ارزش بازار ۴۸ هزار و ۴۸۰ میلیارد تومانی، حدودا ۳۲ درصد از کل گروه را شامل میشود و شاخص تسلط آن، اختلاف زیادی با سایر صندوقهای طلا دارد! طلای لوتوس در جایگاه دوم و کهربا در جایگاه سوم قرار دارند که به ترتیب، ۳۱ و ۱۵ همت ارزش خالص دارایی دارند. جالب است بدانید، طلای لوتوس تا هفت ماه گذشته، بزرگترین صندوق طلا بود، اما صندوق عیار مفید با تبلیغات گسترده، بازدهی بالا و به پشتوانه اعتبار گروه مالی مفید توانست طلای لوتوس را کنار گذاشته و به جایگاه اول رسیده است. NAV کهربا ۱۵.۲ همت، مثقال ۹.۳ همت، گنج ۷.۴ همت، گوهر ۵.۵ همت، جواهر ۶.۶ همت، آلتون ۴ همت، تابش ۴.۴ همت، ناب ۳.۸ همت، زرافشان ۴.۸ همت، زرفام ۲.۲ همت و نفیس ۲ همت است.
هادی بهرامی_ پژوهشگر بازار سرمایه



