افق روشن بیمه ای ها در بورس تهران
هر چند صنعت بیمه در جهان به نامهای مختلف سابقه تقریباً طولانی در بازار های مالی دارد اما به معنی امروزی آن بیمه نه در ایران و نه در سطح بین المللی سابقه چندان طولانی ندارد و گسترش این صنعت در چند دهه اخیر به دلیل پیشرفت روز افزون اقتصادی در دنیا باعث پر رنگ تر شدن این ابزار مالی در صحنه اقتصاد بین المللی شده است.
به گزارش بورس نیوز گفتنی است اولین قرار دادهای بیمه ای در خصوص حمل و نقل در قرن 14 میلادی بوجود آمده و بعد از آن انواع بیمه ها مطابق با نیاز های اجتماعی بوجود آمد و همانطور که اشاره شد اکثر قرار بیمه در چند دهه اخیر شکل گرفته است.
در حال حاضر بیمه های مختلفی را در زمینه مسائل مهندسی ،بهداشتی ، تولیدی ،مالی ، حقوقی ، مدنی شاهدیم که خود بخش عظیمی از حجم مبادلات مالی دنیا را بخود اختصاص داده است.از این روست که بیمه را در حال حاضر یک صنعت بزرگ بحساب می آورند.
به گزارش بورس نیوز این صنعت در کشور ما نیز سابقه چندان زیادی ندارد از سال 1280 که چند شرکت روسی عهده دار برخی مسائل بیمه ای در ایران شدند سالها این صنعت با رکود مواجه بود و در برهه ای از تاریخ نیز حضور پر رنگ شرکتهای بیمه گر خارجی را در ایران شاهد بودیم که هر چند در ابتدا مفید بنظر می رسید اما خروج ارز از کشور و سو استفاده این شرکتها از بی اطلاعی بیمه پذیران ایرانی باعث بروز اختلافات و مشکلات حقوقی فراوانی شد.که این موضوع نیز در نهایت موجب مهجور شدن هر چه بیشتر این صنعت در کشور شود.
این موضوع سر انجام منجر به تاسیس شرکت بیمه ایران در سال 1314 شد و از این پس فعالیت اکثر شرکتهای بیمه ای خارجی در ایران متوقف شد تا اینکه در سال 1358 و پس از انقلاب اسلامی رسماً فعالیت این شرکتها متوقف گردید.البته اخیراً صحبتهایی در خصوص باز گشت این شرکتها مطرح گردیده البته این بار با هیات مدیره ای مرکب از سرمایه گذار خارجی و ایرانی شایان ذکر است در چند سال اخیر با مطرح شدن نام چند شرکت بیمه خصوصی،حکمرانی مطلق بیمه های دولتی پس از سالها پایان یافت این شرکتها توانسته اند بخوبی جایگاه خود را در این صنعت پیدا کنند و موجب بهبود خدمات این صنعت در کشور شدند.حال بنظر می رسد با بهره گیری از این تجربه و در نظر گرفتن منافع کشور مسئولان اقتصاد کشور قصد دارند با ایجاد رقابت بیشتر در بین شرکت های بیمه گر موجبات جهانی شدن این صنعت را در کشورمان فراهم سازند.
به گزارش بورس نیوز برای مقایسه جایگاه صنعت بیمه ایران در جهان مولفه های مانند حق بیمه تولیدی ،حق بیمه سرانه و ضریب نفوذ بیمه از جمله مهمترین فاکتور ها بشمار می رود .که در ادامه بصورت مختصر به برخی ازاین فاکتور ها در ایران و سایر کشور ها اشاره می نماییم.
به لحاظ حق بیمه تولیدی به دنبال ادامه بحران مالی نرخ رشد حق بیمه تولیدی در جهان با 3.6 درصد کاهش در سال 2009 مواجه بودیم این در حالی است که در همان سال حق بیمه تولیدی در ایران با 0.3 درصد افزایش روبرو بود .سهم ایران نیز از حق بیمه تولیدی در جهان ،از سال 2006 تا سال 2009 روند صعودی نشان می دهد که این موضوع نشان از رشد صنعت بیمه در ایران دارد گفتنی است در حال حاضر 0.1 درصد از کل حق بیمه تولیدی در جهان متعلق به کشور مان است که علی رغم رشد مذکور، این رقم هنوز بسیار کم قلمداد می شود.
گفتنی است در سال 2009 حق بیمه زندگی که بخش عمده از حق بیمه تولیدی دنیا را تشکیل می دهد در ایران تنها 5.2 درصد بود که این موضوع به دلیل وجود انواع سازمانهایی مانند تامین اجتماعی ،خدمات درمانی و انواع صندوق های بازنشستگی است که به نوعی به نیاز های بیمه ای عمر در ایران پاسخ می دهند و شرکت های بیمه گذار از این بازار محرومند .
به گزارش بورس نیوز حق سرانه بیمه نیز بنا به تعریف که سرانه ای از تقسیم حق بیمه تولیدی به جمعیت هر کشور می باشد در سال 2009 برابر با 595.1 دلار بوده که این رقم در ایران 58.2 دلار بوده است .
دلایل مختلفی برای اختلاف فاحش بین حق بیمه سرانه درایران با متوسط جهان وجود دارد که پایین بودن سطح آگاهی و اعتماد جامعه به صنعت است اما از سوی دیگر نشان دهنده پتانسیل بالای رشد این صنعت در ایران دارد.اما به لحاظ ضریب نفوذ بیمه که نسبتی از حاصل تقسیم سرمایه گذاری در بخش بیمه به تولید ناخالص داخلی است نیز در مجموع ضریب نفوذ بیمه در جهان 6.98 که این رقم در ایران 1.2 است که به لحاظ جهانی کشورمان رتبه 78 را در جهان بخود اختصاص داده است.
بخشی از این اختلاف به دلیل نوع قراردادهای بیمه در ایران است که به بخشی از آن در ابتدای این گزارش اشاره شد .که اگر بیمه های عمر را به این رقم اضافه نماییم رتبه ی ایران بین 200 کشور به 32 می رسد.