تلخکامی معاملهگران از غیبت شکر
در حالی که سال گذشته نزدیک به ۱۳۰ هزار تن شکر در رینگ کشاورزی مورد معامله قرار گرفت، از ابتدای خرداد ماه حتی یک تن شکر هم در بورس به فروش نرفته که نوسان قیمت جهانی نیز بر رکود معاملات تاثیر گذاشته است.
شاید بیراه نباشد اگر رینگ کشاورزی بورس کالای ایران را به عنوان یک رینگ مظلوم در میان سایر بازارهای بورس کالا برشمرد زیرا از همان زمان که این بورس به شکل جداگانه فعالیت میکرد تا همین امروز که زیر پوشش بورس کالای ایران و در کنار سایر رینگها مانند رینگ پتروشیمی و فلزی فعالیت میکند، هنوز که هنوز است نتوانسته به جایگاه واقعی خود دست یابد. این درحالی است که رینگهای فلزی، پتروشیمی و حتی بازار سه ساله آتی بورس کالا که فقط یک محصول دارد، حرفهای بسیاری برای گفتن دارند و در این بین فقط به رینگ کشاورزی توجهی نمیشود.
فعالان و بازارگردانان این رینگ دلایل متعددی را در بروز این مظلومیت اعلام میکنند که جدا از سنتی بودن بازار کشاورزی، حجم بالای خرده فروشی و حمایت نشدن از سوی متولیان بخش کشاورزی دلایل ناکامی بورس کشاورزی عنوان میشود. از ابتدای امسال تنها کاری که مسوولان بورسی برای این بازار انجام دادهاند، افزایش عرضه محصولاتی چون شکر، برنج و پنبه بوده است که این کالاها نیز دردی را دوا نکردهاند و درحال حاضر خریداری برای آنها در بورس نیست.
شکر بهعنوان یک محصول پذیرفته شده در رینگ کشاورزی بورس کالا از جمله کالاهایی است که با شروع سال ۹۱ تقریبا هرهفته روی تابلوی معاملات رفته اما تاکنون کام معامله گران این رینگ شیرین نشده و خریداران و فروشندگان به توافق نمیرسند. برخی مبادلهگران معتقدند، کاهش قیمت شکر در بازارهای جهانی در طول سه ماه گذشته و روند نزولی آن یکی از عوامل اصلی ناکامی شکر در بورس کالای ایران بوده است. هم اکنون نیز قیمت شکر دربازارهای جهانی با نوسان روبهروست و معاملات این محصول در بورس نیویورک نیز با حواشی زیادی روبهرو شده است.
یکی از کارشناسان بازار سرمایه درباره معاملات محصولات کشاورزی به خبرنگار گسترش صنعت گفت: خرید و فروش محصولات کشاورزی طبق روال سالهای گذشته دنبال میشود و به نظر میرسد به این زودیها هم بهبودی در این بازار مشاهده نشود.
فرهاد طالبزاده افزود: حجم معاملات شکر نیز که در سال گذشته اهالی رینگ کشاورزی را با حجم حدود ۱۳۰ هزار تن غافلگیر کرد، امسال افت کرده و در دو ماه گذشته معاملاتی روی این محصول انجام نشده است.
وی ادامه داد: کارخانههای امیرکبیر، بازرگانی توسعه نیشکر و صنایع جانبی، دعبل، اصفهان، قند فسا، قند اسلام آباد غرب، چهارمحالوبختیاری و قند شیروان از عرضهکنندگان شکر در بورس بودهاند که دیگر فعالیت چندانی ندارند. البته خبرهایی در مورد عرضههای دوباره این محصول به گوش میرسد که باید در انتظار روزهای آینده ماند.
شکر از زبان آمار
براساس آمار و ارقام ثبت شده حجم معاملات شکر در سه ماه ابتدایی امسال با افت ۸۳ درصدی و ارزش معاملات آن با کاهش ۸۰ درصد روبهرو شده است.
ارقام یاد شده درحالی به ثبت رسیدهاند که حجم معاملات این محصول در سال ۸۹، حدود ۱۱۸ هزار و ۹۹۰ تن بوده که به ارزش یک هزار و ۶۶۷ میلیارد و ۶۷۵ میلیون و ۵۴۷ هزار ریال بوده است. همچنین در آماری نگرانکننده از ابتدای خردادماه تا دیروز نزدیک به ۳۵ هزار تن شکر خام و سفید روی تابلوی معاملات رینگ کشاورزی رفته در کمال ناباوری حتی یک تن تقاضا هم برای این محصول درج نشده است.
برنج قد علم کرد
در شرایطیکه شکر روی تابلوی معاملات نمیرود و پنبه هم بهعنوان محصول تازه وارد بورس کالا خریداری ندارد، برنج با اقبال خوب خریداران روبهرو شده و دوشنبه این هفته سرانجام برنج تایلندی در بورس کالا بهفروش رفت.
تالار کشاورزی دوشنبه این هفته شاهد عرضه مجدد ۳۹ هزار تن برنج تایلندی به قیمت هرکیلو ۷۰۰ تومان بود که سرانجام خریداران به بورس آمدند و چهار هزار تن از این محصول را به خانه بردند.
کارگزاری سپه که برنج وارداتی از تایلند را در بورس عرضه میکند، اعلام کرده درصورت تقاضای بیشتر در روزهای آینده تا ۱۳۳ هزارتن از این برنج قابل عرضه است. با معامله چهار هزار تن برنج تایلندی، فروشنده با امید بیشتری اقدام به عرضه در بورس میکند احتمال معامله دوباره این برنج نیز وجود دارد. البته انواع برنج ایرانی نیز هر هفته در بورس عرضه میشود که این کالا مشتریان زیادی دارد.
گروه بورس کالا گسترش آنلاین
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه