به گزارش خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارس، سیدفرهنگ حسینی پیش از مصاحبه سوالوجوابی و پاسخ بهابهامات سرمایهگذاران، درباره اختیار معامله میگوید: اختیار معامله، از جمله اختیار فروش سهام یکی از ابزارهای رایج در بازارهای مالی جهان است و در کشور ما نیز از حدود 2 سال پیش، اختیار تبعی فروش در زمان رکود بازار توسط سهامداران عمده و بازارگردانها عرضه شده است.
تفاوت اصلی اوراق تبعی سهام با اوراق اختیار فروش در این است که اوراق تبعی شرط مالکیت سهام را داراست، اما در اختیار فروش، دارنده اختیار فروش نیازی به داشتن سهم ندارد. در حقیقت اختیار فروش از کاهش قیمت سهام سود میبرد و از افزایش آن زیان، اما اختیار تبعی در مقابل کاهش قیمت سهام زیانی نمیبیند، زیرا حق دارد، اختیار خود را اعمال کند، اما در مقابل افزایش قیمت آن میتواند از حق خود استفاده نکرده و عقلا نیز از این حق استفاده نمیکند و میتواند آن را در بازار بفروشد.
درباره جزئیات بیشتر و دقیق نحوه بیمه کردن سهام در بورس و اینکه این ابزار چه اثراتی در بازار خواهد گذاشت، سید فرهنگ حسینی، مشاور سرمایهگذاری در مفهومی ساده به تفصیل به سوالات خبرنگار بورسخبرگزاری فارس، پاسخ داد.
فارس: آیا مفهوم بیمه کردن سهام با بیمههای رایج اموال یکسان است؟
حسینی:این ابزار اختیار فروش است، هر چند از یک دیدگاه ماهیت بیمه یا تضمین تا حد سود روزشمار 20 درصد سالانه را دارد، اما با ماهیت بیمه متفاوت است.
بیمه مربوط به فعالیتهایی است که ریسک خالص دارند، در حالی که بازار سرمایه ریسک سفته بازی است یعنی در بیمه شما یا خسارت میبینید که بیمه زیان شما را جبران می کند، یا اینکه ضرری نمیکنید و بنابراین دو وضعیت وجود دارد اما در فعالیتهای بازار سرمایه ما دارای وضعیت دیگری هستیم و آن کسب سود است.
در حقیقت علاوه بر زیان یا عدم خسارت، وضعیت سود نیز وجود دارد و اختیار تبعی فروش، سود را بیمه میکند.
فارس: ویژگی های اوراق تبعی چیست؟
حسینی:اوراق تبعی علاوه بر تضمین اصل سرمایه افراد، سود آوری را برای سرمایه گذاران تضمین میکند.
همچنین طبق اطلاعیه جدید عرضه، قرار است اوراق اختیار تبعی به نحوی قیمتگذاری شوند تا حداقل بازده فردی که سهام و اوراق تبعی را امروز خریداری میکند تا زمان اعمال اوراق اختیار تبعی معادل 20% روزشمار باشد. بدین ترتیب فرصت تضمین سود روزشمار 20% در بازار سرمایه با استفاده از اوراق تبعی ممکن است.
فارس: اگر قیمت سهام در زمان اعمال بیشتر از قیمت تضمین شده باشد ، چه می شود؟
حسینی:در صورتی که قیمت سهام در زمان اعمال یعنی حدود 6 ماه دیگر ، بیش از قیمت اعمال باشد، فرد میتواند سهام خود را در بازار بفروشد و دیگر نیازی به اعمال نیست و همچنین اجباری به این امر نیست. زیرا همانطور که از نام این ابزار نیز مشخص است، یک اختیار است و فرد دارند اختیار دارد از آن استفاده کند.
فارس: آیا پولی که بابت خرید اوراق اختیار تبعی پرداخت شده است، بازگردانده میشود؟
حسینی:خیر، پولی که بابت خرید اوراق اختیار تبعی داده میشود، مانند حق بیمه است که فرد به شرکت بیمه میدهد؛ در زیان از سطح سودآوری روزشمار 20% موضوع بیمه شدن است که در قبال پرداخت حق بیمه یا همان مبلغ اوراق اختیار تبعی پوشش داده میشود.
در حقیقت سهامداران و سرمایه گذاران با آرامش خاطر و رفع نگرانی از بابت حداقل بازدهی میتوانند فرصت سرمایهگذاری در بازار سرمایه را داشته باشند.
فارس: اگر قیمت سهام کمتر از قیمت تضمین بود چه میشود؟
حسینی: در این صورت، فرد دارنده سهام و اوراق اختیار تبعی در صورتی که از زمان خرید تا تاریخ اعمال، سهام و اختیار تبعی را نگه داشته باشد، میتواند، در تاریخ اعمال و البته چند روز قبل از آن، در خواست اعمال و استفاده از حق خود را به کارگزار ارائه دهد. در این صورت در روز اعمال یا در صورت بسته بودن نماد حداکثر 7 روز پس از تاریخ اعمال، مبلغ تضمین شده به فرد پرداخت میشود.
فارس: اگر فردی پیش از سررسید نیاز به پول داشته باشد یا سهام خود را بفروشد چه اتفاقی برای اوراق تبعی می افتد؟
حسینی:فعلا این اوراق برای یک سررسید مشخص منتشر شدهاند و خریدار سهام و اوراق باید سهام را از زمان خرید تا تاریخ سررسید اعمال نگهداری کنند. زیرا از اهداف ارائه چنین ابزاری، کاهش فشار فروش در نمادهای 29 گانه است که خود بیش از نیمی از حجم و ارزش معاملات بازار را شامل میشوند.
فردی که پیش از سررسید سهام خود را بفروشد، اوراق اختیار تبعی او نیز باطل میشود و تنها میتواند وجه سهامی که فروخته است را دریافت کند.
مشخصههای اوراق اختیار تبعی فعلی در مقایسه با اوراق تبعی که قبلا منتشر شدهاند، در چیست؟
حسینی:مهمترین ویژگی اوراق تبعی که قرار است از شنبه منتشر شوند، مشخص بودن فرمول قیمتگذاری و در نتیجه قیمت اوراق تبعی است که قیمتگذاری بر اساس تضمین سود 20% برای فردی که سهام و اوراق تبعی را خریداری و تا تاریخ سررسید نگهداری میکند، در نظر گرفته شده است. محاسبه قیمت آن برای همه فعالان بازار به سادگی ممکن است و همچنین تعدیلات ناشی از افزایش سرمایه و سود نقدی نیز به صورت شفاف در دستورالعمل بیان شده است.
علاوه بر این عرضه اوراق اختیار تبعی به قیمت مشخص شده انجام میشود؛ همچنین برای عرضه سهمیه روزانه معادل 20 روز لحاظ شده است، بدین ترتیب در دوره تعیین شده، ناشر اوراق تبعی باید این اوراق را به صورت روزانه به میزان حجم مشخص شده عرضه کند.
در برخی از عرضههای اوراق تبعی در بهمن 1392، برخی از ناشران تنها پس از چند روز از آغاز عرضه و بدون رسیدن به سقف تعیین شده و بدون دلیل از ادامه فروش اوراق تبعی خودداری میکردند؛ این موضوع به نا اطمینانی به بازار و سهامداران عمده و بازارگردانان نیز منجر شد و برخورد جدی نیز در این خصوص صورت نگرفت.
برای حفظ اطمینان سرمایهگذاران خرد در این نوبت، شرکتها یا بازارگردانها باید به تعهد خود پایبند باشند.
علاوه بر این باید گفت که تعداد نمادهایی که مشمول عرضه اختیار تبعی فروش هستند، رشد قابل توجهی داشته است و به 29 شرکت افزایش یافته است که بخش قابل توجهی از ارزش بازار را شامل می شوند.
29 شرکت مورد اشاره (مخابرات ایران، نفت و گاز پارسیان، نفت و گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه گذاری دارویی تامین، گروه بهمن، سایپا، ایران خودرو، ذوب آهن اصفهان، گروه مپنا، سیمان فارس و خوزستان، پتروشیمی شازند، پالایش نفت بندرعباس، پتروشیمی پردیس، فولاد خوزستان، ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، معدنی و صنعتی چادرملو، صنایع پتروشیمی کرمانشاه، شرکت ارتباطات سیار ایران، توسعه صنایع بهشهر، بانک صادرات ایران، بانک ملت، بانک پاسارگاد، بانک تجارت، سرمایه گذاری توسعه ملی، سرمایه گذاری ساختمان ایران، سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی، سرمایه گذاری غدیر (هلدینگ) و بانک اقتصاد نوین)، همگی از 50 شرکت بزرگ بازار سرمایه کشور هستند.
فارس: آیا مشکل یا ایرادی به اوراق اختیار تبعی وارد می دانید؟
حسینی:مهمترین ابهام یا بهتر است بگوییم مشکل، در شرایطی است که نماد سهام در زمان سررسید متوقف باشد. در این صورت براساس دستورالعمل باید 7 روز صبر کرد و در صورتی که نماد تا آن زمان بازگشایی نشود، تسویه بر اساس قیمت پایانی سهام یعنی قیمت روزی که متوقف شده است، تسویه نقدی شود.
با توجه به اینکه توقف نماد در بازار سرمایه معمول است و به دلایل مختلف میتواند، اتفاق بیفتد، در این صورت در خصوص قیمت واقعی سهام با توجه به توقف ابهام وجود دارد. ممکن است، اخبار منتشر شده یا تعدیلاتی صورت گرفته که سود شرکت و قیمت را پس از بازگشائی تحت تاثیر قرار دهد و این امر به مسئله نمایندگی میان سهامدار عمده و سهامداران خرد میانجامد.
در این صورت با توجه به اینکه درمورد قیمت بازگشائی سهام ابهام وجود دارد، افراد باید اختیار داشته باشند تا در هر شرایطی سهام خود را واگذار کنند و وجه تضمین شده را دریافت کنند به جای آن که تسویه نقدی نسبت به قیمت آخرین روز معاملاتی صورت گیرد.
در حقیقت، هزینه توقف نماد در وضعیت فعلی برعهده سهامداران خرد دارنده اوراق تبعی است، اما توقف نماد شرکت یا به دلیل برگزاری مجامع (که چند شرکت لیست 29 تایی می توانند در تاریخ سررسید مجمع داشته باشند) یا ناشی از عدم شفافیت یا اطلاع رسانی دقیق و به موقع شرکت باشد، بر عهده سهامدار عمده که خود ناشر اوراق تبعی است، باشد.
فارس: مزیت اوراق تبعی در مقابل سپرده گذاری در بانک چیست؟ هر دو سود 20% را تضمین می کنند؟
حسینی:در خصوص اوراق تبعی فعلی باید توجه داشت که این اوراق حداقل سود 20% را تضمین کردهاند اما اگر قیمت سهام به بیش از قیمت تضمین افزایش یابد، یعنی سود بیش از 20%، این سود نیز نصیب سرمایه گذار میشود. در نتیجه، در مقابل سود تضمین شده 20% این یک فرصت بدون ریسک یا اصطلاحا آربیتراژ برای کسب سود بیشتر است، در حقیقت سرمایه گذار با تضمین و خیال آسوده سود 20% روزشمار را در دسترس دارد و همچنین میتواند در انتظار رشد قیمت سهام باشد تا به سودی بیش از 20% درست یابد، در حالی که سپرده گذاری در بانک، هیچ انتظار یا امیدی برای کسب سود 20% وجود ندارد.
در نتیجه سود مورد انتظار در بانک فقط 20% است و در این روش 20% یا بیشتر است. برای دسترسی به مزیت بیشتر از 20% نیز سرمایه گذار هیچ هزینه ای نمیپردازد، زیرا قیمت گذاری اختیار تبعی بر اساس قیمت سهام و قیمت اوراق تبعی محاسبه شده است.
فارس: اگر سرمایه گذاری قصد کسب سود بیشتری داشته باشد، اوراق تبعی کدام شرکت بهتر است؟
حسینی:براساس مدلهای قیمتگذاری رایج اختیار معامله، سهامهایی که نوسان بیشتری دارند، قیمت اختیار بالاتری دارند.
درمورد اوراق اختیار تبعی فروش، سهامهایی که ریسک بالاتر یا به عبارت دیگر نوسان بیشتری دارند، گزینه های خوبی برای سرمایهگذاری هستند؛ زیرا اگر قیمت سهام فوق به علت ریسک بیشتر کاهش یابد، سود 20% تضمینی عاید سرمایهگذار میشود و اگر سهام فوق به علت ریسک بیشتر با رشد بیشتری مواجه شود، سود قابل توجهی نصیب سرمایه گذاران میشود. تشخیص و خرید سهام پر ریسک تر با هدف کسب سود بیشتر از اختیار تبعی یا دست یافتن به سود بیش از سود تضمین شده از فهرست 29 سهمی ارائه شده با توجه به روند معاملاتی و ویژگیهای سهامهای فوق چندان دشوار نیست.
* گفتوگو از محمد صادقپور
من بدون اینکه سهم پایه مخابرات راداشته باشم اقدام به خرید حدود چهار ونیم میلیون تومان سهم هخابر310 نمودم که با این اوصاف پولمو از دست دادم.تورو خدا راهنمایی کنید شدیدا به این پول نیاز دارم..
درضمن مگر نباید خوده سیستم موقع خرید تذکر خرید بدهد ..خواهشا جواب بدید
چطور میتونن برای فروش چون سهم پایه رو نداریم جلومون رو بگیرن ولی نمیتونن همون اول کاری کنن هرکی سهم پایه رو نداره نتونه بخره؟!
چرا میتونن ولی ببخشید دارن حروم لقمه بازی در میارن این پولا خوردن نداره ...
متاسفانه منم بدون اینکه سهم پایه مخابرات رو داشته باشم از روی نا آگاهی حدود نیم میلیون سهم هخابر خریدم :(
وقتی سیستم هیچ گونه پیغام تاییدی یا هشداری نمی ده و با کمترین میزان اطلاع رسانی در این زمینه عمل می کنه آیا این کار به نوعی کلاه برداری از افراد کم تجربه تر نیست؟؟
آیا راهی برای کمک به امثال ما وجود داره؟؟
پیشاپیش ممنون از راهنماییتون .
بورس که کلا سرمایمو برد حداقل اینو بهم برگردونید
چطور مجوز فروش رو درصورتی که سهام پایه رو نداریم هنگام فروش نمیدن
خب همون اول مجوز خرید ندید
واقعا این پولا درسته؟! خیرررر هیچ کس حتی از یه یه قرونیش نمیگذره
پول خیلی از مردم بدبخت بخاطر همین اوراق مزخرف بر باد رفت و مستیقما و به همین راحتی رفت تو جیب یک عده دزد بدون هیچ هشدار یا اطلاع رسانی هنگام خرید این اوراق شرم بر باعث و بانیان آن.
بیشتر شرکت ها پول کسایی که به اشتباه خریدن رو پس دادن..از کارگزاریتون بپرسید
موضوع : خرید اشتباهی بیمه تبعی بدون سهم پایه
سلام . بنده و چند نفر از آشنایان و دوستان هم مثل سایر دوستان عزیز بدون آگاهی اقدام به خرید نماد هبرکت ۹۱۲ نمودم و هنگام فروش با پیام غیر قابل فروش مواجه شدم و گاگزاری و بورس خیلی راحت گفتن پولتون سوخته این یعنی یک دزدی سیستماتیک در روز روشن که هیچ جای دنیا وجود نداره چطور میشه هزینه بیمه پرداخت کنی بدون اینکه کالا یا سهمی خرید کردهدباشی تبریک می گم به تمام مسولین علی الخصوص مسولین بورس.
خواهشی که دارم پیام بنده و خیلی از افراد که به این طریق دچار ضرر و زیان شده اند را به گوش مسولین برساند.
م. ق
پول خیلی از مردم بدبخت بخاطر همین اوراق مزخرف بر باد رفت و مستیقما و به همین راحتی رفت تو جیب یک عده دزد بدون هیچ هشدار یا اطلاع رسانی هنگام خرید این اوراق شرم بر باعث و بانیان آن.
موضوع : خرید اشتباهی بیمه تبعی بدون خرید سهام پایه
خواستم به اطلاعتان برسانم که خیلی از افراد مشابه من و خیلی از عزیزان هموطنم بدون آگاهی اقدام به خرید نماد بیمه تبعی کردیم (برای مثال نماد هبرکت ۹۱۲ که مانند بقیه سهام ها ضرر و زیان داشت و گزینه خرید و فروش) بدون اینکه هشداری از سوی کارگزاری مفید برای ما داده شود که این نماد غیرقابل فروش هستن و زمان فروش با پیامک غیرقابل فروش گارگزاری مواجه شدیم و خیلی راحت بیان میکنن که پول شما از بین رفته است در واقع یعنی ما حق بیمه کالا یا سهامی که نداریم را پرداخت کرده ایم و این کلاهبرداری با پوشش عنوان بیمه سهام محسوب میشود . چرا باید برای سهامی که نداریم بیمه سهام خریداری شود؟ چرا سیستم هوشمند بورس باید همچین اشتباهی را انجام دهد و انقدر ضعیف عمل کند؟! هر جای دنیا اگر سهام پایه نباشد به هیچ عنوان بیمه سهام خریداری نمیشود و خرید هم بخورد و تا آخر ساعت کاری سهام پایه خریداری نشود بیمه سهام کنسل میشود و پول سهامداران به آنها برمیگردد ولی در کشور ما براحتی میگویند شما نباید خرید میزدید و پولتان سوخته !! هیچ سازمان و ارگانی مسئولیت چنین اشتباه بزرگی را گردن نمیگیرد !!! گزینه فروش برای چیزی که قابل فروش نیست یک جوک احمقانه است
از شما خواهشمندم صدای ما و خیلی از افرادی که به این طریق متضرر شده اند و در این تله گیر افتاده اند را به گوش مسئولین برسانید زیرا هیچ جای دنیا برای دارایی نداشته بیمه ایی صادر نمیشود ، کدام کشور برای ماشینی که نداری بیمه صادر میکند؟! کجای این کره خاکی وقتی هیچ نداری برای هیچ بیمه قرار میدهند؟! چرا کارگزاری یا سازمان بورس که مطلع هستند من سهام پایه در پرتفوی ام ندارم بیمه آن سهام را سریع برایم خرید میزنند و مانند بقیه اوراق یا سهامهای دیگر کنسل نکردند؟! مردم کشور ما از نداری و اعتماد به دولت و مسئولین و برای درآمدن از منجلاب فقر تمام داراییشون را در بورس به توصیه رئیس جمهور این مملکت گذاشته اند چه کسیکه کل داراییش دو میلیون تومان است چه صد میلیون و ....
امیدوارم یاری شما باعث جبران خسارت من و خیلی های دیگر شود
متاسفم براتون ...............، به کجا میخواین برسین یه مشت دزد،
اخرشم یه سنگ میزارن زیر سرتون و یه خروار خاک میریزن رو سرتون به درک جهنم تشریف میبرید
حداقل یه پیام بدید موقع خرید که شما ماشین نداری که میخوای بیمه اش کنی، خدا نابودتون کنه که اعصاب نذاشتین برامون
باید پیگیرش باشید و به بورس زنگ بزنید
مال هبرکت برام به دلیل ابطال اوراق اختیار فروش تبعی هبرکت برگشت داده شد. ولی هغدیر هنوز برگشت ندادهو میگن بستگی به ناشر داره......
لطفا کسایی که میدونن مارو هم راهنمایی کنند
ممنون
من برج 8 سال 99 تازه کدبورسی گرفتم و وارد بورس شدم که سهام هغدیر912 و هبرکت 912 رو به اشتباه خریداری کردم
که متأسفانه اون موقع سیستم مثل الان هیچ اخطار ویا هشتاری نداد و مثل سهام های دیگر معامله میشد
و من نمیدونستم که این سهم ها بیمه هستند
و هیچ ارزشی ندارند کارگزاری هم هیچ اخطاری نداده
سهم پایه هم نداشتم که نگه دارم تا زمان سررسید
و چند وقت پیش پولی که بابت هبرکت 912 داده بودم به قدرت خریدم اضافه شد و پیامش هم نوشته بود به دلیل ابطال اوراق اختیار فروش تبعی هبرکت912
میخواستم بدونم کی هغدیر 912هم پولو برگشت میده
چون بیشتر پولم توی اونه..
چند وقت پیش هم کارگزاری گفت که کسانی که اوراق تبعی به اشتباه خریدن پولشون برگشت داده میشه
یه سری شرایط هم براش گذاشته بودن
که من همه شرایطشو دارم
ارزش پورتفویش زیر ده میلیونه
و کمتراز 50هزار برگه
ممنون میشم کمکمون کنید چون خیلی ها به اشتباه خرید کردند الان 7 ماه پولمون تو هغدیر گیره که میگن رو حساب سازمان بورس