آبسیم بررسی کرد؛
سریال فرار از زندان باز هم تکرار میشود/ معافیتی در پس نمایش تلخ تحریم در «گروه مپنا»
در چند سال اخیر همواره از تحریمها به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای اقتصادی یاد شده که حتی شرکتهای بزرگ نیز نتوانستند راه گریز پیدا کنند.
به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، پیشبینیهای نهادهای مختلف حاکی از آن است که اقتصاد ایران با تشدید تحریمها با چالش بزرگی مواجه شده که در سالهای آتی اثرات آن نمود بیشتری پیدا خواهد کرد. ترکشهای تحریمها مسلما با شدت بیشتری بر تن شرکتهای بزرگ و مطرح، خواهد نشست.
یکی از شرکتهایی که به همراه زیرمجموعههای خود در دایره تحریم قرار گرفتند، «گروه مپنا» بود. در اثر اعمال دور جدید تحریمها مراودات این شرکت بزرگ با شرکتهای مطرح خارجی همچون زیمنس آلمان به حاشیه کشیده شد.
«مپنا» در دور اول تحریمها
بررسیها نشان میدهد که دور نخست تحریمها در سال 89، «گروه مپنا» را به سرعت تحت تأثیر قرار داد و در پی آن، روند نزولی درآمدهای عملیاتی شکل گرفت.
همانطور که ملاحظه میکنید درآمدهای عملیاتی از 2548 میلیارد تومان در سال 88 به 1736 میلیارد تومان در سال 91 افت کرد.
به همین ترتیب، سود خالص نیز روندی پرنوسان را طی کرده و افت و خیزهای فراوانی داشته است.
در سال 90 که درآمدهای اصلی شرکت افت داشته، به مدد سایر درآمدها توانسته سود خالص خود را بالا ببرد اما در سال بعد، این رخداد تکرار نشد و شاخص افت سودآوری «مپنا» بودیم.
همانطور که در تصویر زیر ملاحظه میکنید، تحریمها بر هزینههای این شرکت اثرگذار بود و موجبات کاهش حاشیه سود ناخالص را فراهم آورد. تا سال 91 موقعیت خود را حفظ کرد و تلاشها برای کنترل هزینههای تولید جواب داد اما در سال 92 ظاهرا اثر تحریمها نمود پیدا کرد و شاهد افت حاشیه سود هستیم.
هر چند که در سالهای پس از دور اول تحریمها، توانست خود را با شرایط موجود وفق دهد و مجددا گام در مسیر صعود بگذارد. البته از این نکته نیز نباید گذشت که شرکت فولمن شریک ایرانی شرکت «مپنا»، بنا به حکم دادگاه اروپا در سال 92 معاف از تحریمها شد.
شاید همین مورد عاملی شد تا «مپنا» بتواند مجددا درآمدهای خود را افزایش دهد و بر هزینههای خود مسط شود.
«مپنا» در دور دوم تحریمها
در حالی که این شرکت بزرگ جان تازه گرفته بود و روند صعودی را با سرعت بیشتر میپیمود، دور جدید تحریمها آغاز گردید. سال 97 تحریمهای جدید از سوی آمریکا بر علیه ایران وضع گردید و «مپنا» نیز از این قاعده مستثنا نبود.
همانطور که در تصاویر بالا ملاحظه کردید، درآمدهای عملیاتی طی عملکرد 12 ماهه منتهی به فروردین 98 نسبت به 12 ماهه سال قبل از آن، افت داشت. سود خالص نیز تأثیرپذیری بالایی از این موضوع نشان داد؛ به گونهای که در دوره 9 ماهه سال مالی اخیر، به زحمت به نصف سود خالص 12 ماهه قبل از آن رسید.
بنابراین، میتوان چنین گفت «مپنا» تحت تأثیر تحریمها قرار داشته و دارد اما با کنترل هزینهها و حضور مؤثرتر در بازارها، توانست عملکرد خود را بهبود ببخشد.
حال سوال این است که آیا «گروه مپنا» میتواند عملکرد مثبت خود در سالهای پس از دور اول تحریمها را در دور جدید نیز تکرار کند و مجددا شاهد اوجگیری این شرکت در پارامترهای مختلف باشیم؟!
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه