ورود مردم به بورس، ابزار بود نه هدف!
به گزارش بورس نیوز، ریزش های فراتر از انتظار بورس تهران، قابل توجیه نیست. ارزش دلاری بورس و فرابورس از مرداد ماه امسال تا کنون (با احتساب دلار ۲۸ هزار تومانی) نصف شده است.
بهنام مرادی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: ریزش بازارسرمایه از بعضی جهات، قابل توجیه بود و از بعضی جهات نیز خیر؛ شاید جنبه قابل توجیه ریزش بازارسرمایه، عدم هماهنگی رشد این بازار با بازارهای موازی بود و به هر حال زمانی که بازار سرمایه ما رشد افسارگسیخته داشت و هر روز شاهد صف های خرید در تمام نمادهای بازار بودیم، بازارهای موازی خصوصا بازار ارز، رکود قابل توجهی داشت.
وی ادامه داد: با نگاهی دیگر، به نظر میرسد وضعیت مبهم اقتصادی که در تمام بازارها سایه افکنده، عامل اصلی شرایط کنونی بازارسرمایه است؛ قیمتهای کنونی سهم ها، قیمتهای مناسبی بوده و بر اساس ارزش دلاری و نیز وضعیت بازارهای موازی، بازار سهام برای سرمایه گذاری جذاب است.
مرادی تصریح کرد: آما آنچه از بازار سرمایه سلب شده، اعتماد سرمایهگذاران نسبت به این بازار بوده و باور دارم اگر در هر نقطهای از بازارسرمایه و در هر لحظهای، حتی اگر اعتماد از دست رفته ۴۰ درصد از حقیقیها، دوباره جلب شود؛ مطمئنا شاهد بازگشت روند بازار سرمایه به فاز صعودی خواهیم بود. عدم اعتماد به این بازار در بین سهامداران، به واسطه ارتباطات فردی به سایر مردم هم انتقال یافته و اثرات و تبعات این عدم اعتماد در بین سرمایهگذاران خرد حقیقی، منجر به عقبنشینی مجموعههای حقوقی هم شده و فاجعه درپیداشته است.
وی ضمن تاکید بر اینکه اعتماد از دست رفته، قابل بازگشت دوباره خواهد بود، اظهار کرد: شرایط برای جلب اعتماد دوباره سرمایهگذاران نسبت به بازارسرمایه فراهم است. امروز ما یک خلا عظیم سیاسی در جامعه و خصوصا در بدنه دولت داریم. در تمام بازارهای کشور، اعم از بازارهای سنتی خرده فروشی در سطح شهر و... تا بازار سرمایه کشورمان، همه تحلیلها از وضعیت آینده آن بازار، به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گره خورده است. ولی معتقدم اگر واقعا دولتمردان ما طوری رفتار میکردند (در عمل، نه در شعار) که حیات و ممات اقتصاد ما، ربطی به دولت آمریکا ندارد و ما در هر حالتی، توان اداره اقتصاد کشور را خواهیم داشت، امروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اینطور روند بازارهای ما را تحت تاثیر قرار نمیداد.
وی افزود: قطعا عدم وابستگی اقتصاد ما به دولت آمریکا، چیزی نیست که با شعار دادن بتوان ِآن را به بازارها القا کرد و باید عملا، رفتارها و اقدامات سیاست گذاران، نشان از عدم وابستگی داشت. متاسفانه دستگاه نظارتی کشور (مجلس شورای اسلامی)، هیچ طرحی برای نظارت بر رفتار بازار سرمایه کشور و شرکتهای دولتی ندارد. از قبل از انتخابات مجلس فعلی، بارها گفته شد کمیسیون اقتصادی و کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مکلف هستند بصورت عینی بر وضعیت و فعالیتهای اقتصادی دولت، صندوقهای سرمایه گذاری و شرکتهای دولتی نظارت داشته باشند. تصور مجلس این بود که هجوم مردم به بازار سرمایه، هدف است؛ در حالی که این اتفاق ابزاری بود برای تحقق هدف بالاتر یعنی شکوفایی اقتصادی کشور.
مرادی اضافه کرد: باید از هجوم سرمایهها به بازار سرمایه، در همان چند ماه رونق بورس استفاده میکردیم و گرههای کور شرکتهای بزرگ بازار، با کمک سرمایههای مردم باز میشد؛ نه اینکه دولت، خود وارد سفته بازی در بورس شود. مسوولیت اساسی دولت، هدایت سرمایههای مردم به سمت تولید و اشتغال و جبران بدهیهای شرکتها و... بود که البته نقدینگی وارد شده، به این مسیر هدایت نشد. اگرچه دولت برای انجام این مهم، زمان کمی در اختیار داشت؛ اما از همان زمان کم هم استفاده مناسب نشد! دولت در نیمه اول بازی که هدف رسیدن پول به بازار سرمایه بود خوب عمل کرد؛ ولی در نیمه دوم که باید این نقدینگی به سمت بنگاههای اقتصادی هدایت میشد و ارزش افزوده ایجاد میکرد، عملکرد خوبی نداشت. با این حال هنوز هم برای جلب اعتماد دوباره سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در بازار سهام، فرصت هست؛ مشروط بر آنکه سیاست گذاران و دولتمردان، عملکرد صحیحی داشته باشند.
حال انصاف نیست اعتماد " سهامداران از بازار سرمایه " آنقدر کـــــــم شود تا سهامداران فرار را به قرار ترجیح دهند و به بازارهای موازی رجوع کنند .
وابستگی ایران به آمریکا مسحعل شده بوده حتی به اتحادیه اروپا