دنده عقب مسئولان "بورس" در اتوبان سرعت آزاد
به گزارش بورسنیوز، دامنه نوسان باردیگر طی ۶ماه گذشته دچار تغییر شد و البته تغییرات اعمال شده در شب گذشته، بیشتر بازگشت به عقب بود چراکه سهامداران مجددا دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ را در معاملات خود مشاهده خواهند کرد.
بازارسرمایه در روزهایی که شاخصکل از قله به پایین سقوط کرد، شاهد تصمیمهای غیرکارشناسی و انگشتبهدهان گذار فراوانی شد تا قفلی روی قفلهای صف فروش زده شود و پس از آنکه افلاطون و سقراطهای حاضر در گعدههای بورسی نتیجه کار خود را میدیدند، عقبنشینی از دستهگلی که به سر بازار زدند را ارجح دانسته و بیش از حد فرصتسوزی نکرده و یک گام عقب مینشینند ؛ البته باید خداروشکر کرد که مسئولین با سواد، بر تصمیمهای خود و اجرای آن پافشاری نمیکنند!
اما باید گفت عجب دانشگاه آزمونی و خطایی شده است این بورس و چه موشهای نجیبی هستند این سهامداران که تمام تئوریها و آزمایشهای مسئولان بر سهامداران تست میشود!
اینجاست که در گعدهنشینیها برای سهامداران مظلوم میخوانند " عجب حلوای قندی تو، امیر بیگزندی تو " تا مسئولان بالایی موزشان را بخورند، کارگزاریها کارمزدشان را بگیرند، دولت هم بتیغد و از عصاره باقی مانده، مالیات را در جیب مبارک بریزد.
بهراستی آیا نباید مسئولیت تصمیمهای مسئولان و آزمونوخطا کردنهای مداوم آنها در نهادی بررسی شود؟
شاید در علم اقتصاد، عواقب سرمایهگذاری هر فرد، خود او باشد اما؛ فرش قرمز دولت، دعوت بزرگان کشور، تشویقهای سرمایهگذاری برای حفظ ارزش نقدینگی ..... تا تصمیمهای یکشبهای که مسئولان گرفتند و خود آنها زیر بار این تصمیمها قد خم کردند را چه کسانی باید بدهد! بازهم سهامدار ...
گناه سهامداران تنها اعتماد بود
بدیهی است که تغییرات مکرر مقررات و زیرساخت های بازار سرمایه و به عبارتی تغییر مکرر قواعد بازی در هیچ زمین باری پذیرفته نیست و منجر به ضرر و زیان و فراری شدن بازیگران آن خواهد شد.
قطعاً تغییر مکرر قوانین در تمامی بازارهای سرمایهگذاری بدون برنامهریزی قبلی و پیشبینی از آینده به نفع آن بازار تمام نخواهد شد!
اگر قرار است مقررات بازارسرمایه دچار تغییراتی شود، باید سازمان بورس بر اساس تقویم کاری خود آینده حداقل یکساله خود را اعلام کند.
باید توجه داشت، به هر میزانی که سهامدار احساس ثبات قوانین بیشتری را داشته باشند، طبیعتا آرامش و اطمینان بیشتری هم از سرمایهگذاری خود خواهند داشت و این موضوع به افزایش اعتماد سهامداران و سرمایهگذاران جدید کمک خواهد کرد.
اما در مورد مشکلات بازارسرمایه در سال ۹۹، برچسب زدن " مقصر " فراتر از سازمان بورس و شورای عالی بورس و وزارت اقتصاد هست؛ زمانی که مردم برای سرمایهگذاری در بورس دعوت شدند، اتفاقهای تلخی برای بازار رخ داد و برای اینکه بورس از این بحران عبور کند، نیاز به عزمی جدی وجود دارد ولی نباید فراموش کرد که هر مقدار زمان بگذرد شاید شرایط بورس عادیتر شود اما؛ ضرر مردم جبران نخواهد شد!
جمعبندی فعالان بازار سرمایه از این تغییرات بدون شک مثبت نخواهد بود و هیچوقت این رفتارها روش مناسبی برای روزهای بد بازار نبوده و تجربه خوبی از این موضوع نداریم. در یک سال اخیر شاهد تغییرات زیادی در قوانین بودیم از ممنوعیتهای برخی از معاملات مثل معاملات الگوریتمی گرفته تا قوانینی مثل دامنه نامتقارن برای سهام که هیچکدام به سود سهامداران و فعالان این بازار نبوده است .
در کل، جدا از خوب یا بد بودن قوانین جدید؛ تعداد و سرعت زیاد تغییر قوانین و مقررات، بازار سرمایه را دچار بیثباتی میکند درحالیکه ثبات، مشخصه و مؤلفه اصلی بازار سرمایه است و میتواند افزایش این تغییرات باعث بیاعتمادی سهامداران شود.
در فضای عدم قطعیت و عدم اطمینان، فرآیند تصمیمگیری با تأخیر مواجهه میشود ، و آثار روانی این فضا درنهایت موجب ضرر و زیان سهامداران میشود .
بنابراین سازمان بورس در برابر زیان سهامداران مسئول بوده و ضروری است پاسخگوی آثار تصمیمات خود باشد.
این حجم از تغییرات اصلاً لازم نبود و نباید در سازوکارهای بازار دخالت کرد. مسئولیت سود و ضرر و زیان هرکسی بر عهده خودش است.
تغییرات مکرر نشان از اختراع مجدد چرخ و چاه دارد! انجام یکسری اقدامات در سال ۸۴ هم نتیجه نداده بود.
مسئولیت ضرر و زیان سهامداران هم با همان سهامدارانی است که به این سیستم اعتماد کردهاند!
- بیشتر بخوانید:
مطمئن باشید کسانیکه مردم رو باشوق و وعده های آنچنانی به بورس دعوت کردند وبعد کلأ خودشون رو به اون راه زدن،خیلی پررو تر و وقیح تراز این حرفها هستند که باگوشه وکنایه کک شون بگزه یا بهشون بر بخوره که بخوان کاری کنن یا ذره ای از پس انداز مردم رو که بانامردی بالا کشیدن رو لااقل دوباره توی همون بازار سرمایه ،سرمایه گذاری کنند، فقط باید بهشون گفت؛ای وای اگر از پس امروز بود فردایی،بدجور تاوان میدن،هم خودشون هم همرزمان دزدشون
آیا خارج شدن از بازار هم مقصر آگاهی نداشتنه؟
ایا در دیگران کشورها اینطور اتفاقات می افتد
سرمایه گذاری میکنی تا بهره ببری ولی.....
هیهات من الظله....