افزایش جذابیت بورس در سایه انتظارات تورمی
بورس نیوز: اگرچه خبر توافق گروه خودرویی و برخی نمادهای بانکی را جذاب کرده؛ ولی هنوز بازار سرمایه تحرک چندانی نداشته است. این در حالی است که در چند ماه اخیر، تمامی بازارهای مالی بجز بازار سرمایه رشد کرده اند.
نوید قدوسی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: اعلام رسمی خبر توافق، برخی گروههای خاص از جمله همین چند گروهی که در روزهای اخیر مورد اقبال بازار بوده اند را جذاب خواهد کرد و فارغ از این که آیا به لحاظ تحلیلی این گروه ها از پتانسیل رشد دارند یا نه، تحت تاثیر جو روانی ایجاد شده، نقدینگی به سمت این گروه ها حرکت خواهد کرد. ضمن اینکه به نظر میرسد نرخ ارز هم با اعلام خبر توافق کمی افت کند و سهم های دلاری بازار سرمایه با فشار فروش مواجه شوند و نقدینگی از سمت این گروه ها هم به سمت سهم های خودرویی و بانکی و... خواهد رفت. با توجه به آن که حدود ۷۰ درصد از ارزش بازار سرمایه متعلق به سهم های دلاری بازار است این اتفاق میتواند در کوتاه مدت روی شاخص بورس تاثیر منفی داشته باشد.
وی اضافه کرد: نکته این جاست که احتمال کاهش نرخ ارز تحت تاثیر احیای برجام همزمان با کاهش قیمت جهانی کامودیتی ها بوده و هر چند با کاهش قیمتهای جهانی، بهای تمام شده برخی شرکتهای بورسی کاهش خواهد داشت؛ اما در کل کاهش قیمتهای جهانی اثر منفی روی کلیت بازار سرمایه خواهد داشت. البته در نظر داشته باشید که درآمد شرکتهای بورسی بر مبنای نرخ ارز در سامانه نیما شناسایی میشود و باید دید با احیای برجام، سیاست بانک مرکزی در بازار ارز چه خواهد بود و آیا نرخ ارز نیمایی در محدوده فعلی تثبیت خواهد شد یا بانک مرکزی سیاست دیگری در پیش خواهد گرفت. شخصا معتقدم با احیای برجام نرخ ارز در سامانه نیما به نرخ های بازار آزاد نزدیکتر خواهد شد و اگر بانک مرکزی چنین سیاستی در پیش بگیرد، ریسک کاهش نرخ ارز متوجه صنایع بورسی نخواهد بود و نرخ ارز به ثبات خواهد رسید. در مورد کامودیتی ها هم افت خاصی متصور نیستم. با این فرض کم کم توجه بازار به سمت سهم های کامودیتی محور جلب خواهد شد. علاوه بر این در صورت رفع تحریمها، فضای عملیاتی شرکت ها بهبود یافته و با کاهش ریسکهای سیستماتیک، بازار سرمایه شانس بیشتری برای صعود و افزایش P/E خواهد داشت و فرصتی ایجاد می شود تا بعد از آن که بازار سرمایه از شوک کاهش نرخ ارز خارج شد، سهم های دلاری بازار هم مورد توجه قرار بگیرند.
این کارشناس بازار سرمایه در پیش بینی وضعیت بانک ها بعد از احیای برجام گفت: به نظر میرسد توافق سیاسی چندان منفعتی هم برای بانک ها به همراه نخواهد داشت؛ چرا که احیای برجام به معنای تعدیل انتظارات تورمی خواهد بود و اگر چه با تعدیل انتظارات تورمی، سپرده گذاری در بانک ها جذاب تر خواهد شد؛ اما اعطای تسهیلات در شرایط رکودی وضعیت متفاوتی خواهد داشت و شاید بانک ها نتوانند از محل عملیات بانکی سود مناسبی شناسایی کنند. تجربه نشان داده در شرایط رکود اقتصادی، مطالبات غیرجاری بانکها افزایش پیدا میکند و این مطالبات، بخش کم کیفیتی از دارایی های بانک ها است و هر چقدر دوره ماندگاری مطالبات غیرجاری بانک ها طولانی تر شود، بانک ها برای انجام عملیات بانکی دچار مشکل شده و شاید برای تامین نقدینگی بیشتر اقدام به پیشنهاد سود بالاتر به سپرده گذاران و یا استقراض بین بانکی کنند که این اقدامات هم بدهی بانکها را افزایش خواهد داد. در مقابل شانس بانک ها برای شناسایی سود از محل تسعیر ارز یا واگذاری دارایی ها کاهش خواهد یافت. به همین دلیل به نظر می رسد در صورت توافق، شرایط برای بانکها دشوارتر خواهد شد.
قدوسی در خاتمه در پیش بینی وضعیت بازار سرمایه تا پایان سال جاری اظهار کرد: معتقدم بازدهی بازار سرمایه تا پایان سال جاری بیش از بازارهای موازی خواهد بود، چرا که در روند فرسایشی بازار سرمایه، قیمت سهام در این بازار افت زیادی داشته و نسبت P/E سهم ها پتانسیلی برای رشد بازار سرمایه ایجاد کرده است. ضمن اینکه قبل از توافق فضای کلی اقتصاد کشور ما به صورتی بوده که به سبب بالا بودن سطح ریسک سیستماتیک، گرایش سرمایه گذاران به دارایی های پر ریسک، کمتر بوده و این موضوع یکی از علل فشار فروش در بازار سرمایه بوده است. در مقابل سرمایهگذاران به سمت داراییهای فیزیکی گرایش داشته اند. با کاهش ریسک سیستماتیک گرایش سرمایه گذاران هم تغییر خواهد کرد و داراییهای مالی بیش از قبل مورد توجه قرار خواهند گرفت و در این صورت، بازار سرمایه شانس زیادی برای رشد خواهد داشت.