سه خواسته سازمان بورس از بانک مرکزی برای رونق بازار سرمایه
به گزارش بورسنیوز، قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: اتفاقات مثبت در حوزه بازار سرمایه، باید در حوزه فاکتورهای بنیادی شرکتها و شاخصهایی که در حوزه شرکتها است رخ دهد.
وی عنوان کرد: در صورتی که جریان نقدی وارد بازار نشود، احتمال دارد که بازار به بحرانهای عمیقتری دچار شود و شاید نتوانیم تاب آوری مثبتی در این حوزه داشته باشیم.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: همه ما به بحثهای بنیادی اقتصاد اعتقاد داریم و کسریها و ناترازیهای انرژی را میدانیم اما این بحثها تکرار مکررات است.
وی افزود: بازار سرمایه ما وارد فضای اورژانسی شده و باید این بیمار را به شکلهای مختلف احیا کنیم. این بحرانها در کشورهایی چون چین و آمریکا نیز دیده شده است و آنها نیز این فضا را مدیریت کرده و می کنند و خواهند کرد.
معصومی خانقاه اشاره کرد: وقتی قیمت گذاری دستوری صورت می گیرد، مجبور می شویم به دلیل کاهش تولید دو برابر سرمایه قیمت گذاری دستوری را صرف واردات کنیم. اگر مفاهیم اصلی در اقتصاد ما حل شود نیازی به صندوق توسعه بازار نداریم. با همه موضوعات بنیادی موافق هستیم اما لازم است که حاکمیت به میدان آمده و پول را به این بازار تزریق کند. بانک مرکزی با تعیین نرخ بهره به شکل کاملا مستقیم روی بازار سرمایه اثرگذار است و این امر قابل انکار نیست.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: وقتی بهره بدون ریسک به بازار تزریق می شود انتظار بازده بیشتری از سهام خواهیم داشت و وقتی چنین شد، سهام نیز ریزش خواهد داشت. اقداماتی که روی میز شورا گذاشته شد، تقسیم بندی شده بود. آنچه که قرار بود سازمان بورس انجام دهد، شامل استفاده از ظرفیت صندوقهای حمایتی از نوع تبعی و تامین مالی بود. همچنین در حوزه تامین مالی قرار بر این بود که از صندوقهایی با درآمد ثابت که مورد تایید بانک مرکزی است استفاده شود. ما نمی توانیم این صندوق ها را وارد بازار سهام کنیم تا به شخصی که سطح ریسک آن پایین است تحمیل کنیم. در این زمینه پذیرفتیم که ده درصدی که به شکل اختیاری است یک سال تمدید کرده ایم. ضریب اعتباری کارگزاری ها نیز در این حوزه افزایش یافته است و همچنین از اوراق تبعی بیمه ای استفاده کردیم.
وی با اشاره به درخواست هایی که از بانک مرکزی صورت گرفته است ، افزود: از بانک مرکزی سه خواسته داشتیم. نخست، تجهیز منابع صندوق توسعه بازار سرمایه بود. از دیگر سوی بخشی از نقدینگی بازار از این جهت تامین می شود.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: تلاش در جهت کاهش رانت بین تفاوت دلار نیما و آزاد، از دیگر خواسته های ما از بانک مرکزی است.
وی افزود: همچنین در حوزه نرخ بهره و انتشار نرخ دولتی از بانک مرکزی درخواست بازنگری کردیم که امیدواریم با تجهیز منابع این نرخ ها را تعدیل کنند.
معصومی خانقاه یادآور شد: این پنجاه همتی که تعریف شده بود بخشی برای پایین آمدن نرخ اوراق بخشی برای تامین منابع به کارگزاری و بخشی به صندوق توسعه بازار سرمایه اختصاص می یابد.
وی خاطرنشان کرد: علی رغم همه تلاش های ما و دعدههایی که با نهادهای مختلف داشته ایم، کماکان مجوزی از سمت بانک مرکزی صادر نشده است و پولی به سمت این صندوق ها و موارد دیگر واریز نشده است. البته امیدوار به انجام این امر هستیم.