میزان تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار سرمایه/ لزوم شکلگیری فرهنگ اعتمادسازی توسط ثبات قوانین
علی اسکینی، مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین، در گفتگو با بورسنیوز مطرح کرد: در شرایط فعلی، مهمترین عاملی که میتواند در وضعیت کوتاه مدت بازار اثرگذار باشد، انتخابات آمریکا است. بازار در کوتاه مدت به انتخاب ترامپ خوشبین نیست و خوشبینی به انتخاب کامالا هریس نسبت به ترامپ بیشتر است؛ چراکه انتظار دارد با روی کار آمدن ترامپ تنشهای سیاسی افزایش یابند، به تبع آن فروش نفت ایران دچار مشکل شود و این عوامل سبب تشدید ریسک بازار سرمایه گردند.
وی یادآور شد: هر شخصی که در انتخابات آمریکا پیروز شود، اثری کوتاه مدت بر بازار خواهد گذاشت. انتخاب ترامپ سبب ایجاد شوک کوتاه مدت و در مقابل انتخاب کامالا هریس نیز منجر به مثبت شدن بازار صرفا در کوتاه مدت خواهد شد و پس از آن بازار به عوامل بنیادینی که بر آن اثر گذاشتهاند، همچون فاصله دلار نیما و آزاد، سیاستهای بانک مرکزی و نرخ بهره و بی اعتمادی سرمایه گذاران نسبت به فضای ایجاد شده، باز خواهد گشت.
اسکینی با اشاره به دامنه نوسان معاملات افزود: تا زمانی که تزریق نقدینگی از سوی نهادهای حمایتی بازار وجود ندارد، افزایش یا کاهش دامنه نوسان به صلاح نخواهد بود. تغییر در دامنه نوسان باید با پشتوانه منابع باشد؛ زمانی که منابع کافی برای حمایت از بازار وجود ندارد و بازار نیز در وضعیت ثبات به سر نمیبرد، تغییر در دامنه نوسان منطقی نیست.
وی اشاره کرد: مهمترین عاملی که در بلندمدت برای بازار سرمایه اهمیت دارد، شرایط کلان اقتصادی است. تاثیرپذیری از انتخابات آمریکا نیز به وضعیت اقتصاد کلان مربوط میشود. بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن وضعیت اقتصاد کلان، سبب بی اعتمادی سهامداران شده و اتخاذ تصمیماتی علیه بازار را محتمل میسازد.
ضرورت پیش بینی پذیر بودن بازار سرمایه/ پیش بینی پذیری بورس در کدام عوامل نمود خواهد یافت؟
وی افزود: پیش بینی پذیر بودن بازار از مهمترین مطالبات سرمایه گذاران است. این پیش بینی پذیر بودن در قیمت گذاری دستوری نمود خواهد یافت. قیمت گذاری دستوری که علیه بازار باشد و به جیب شرکتها دست درازی کند باید حذف شود. مشخص بودن حد فاصل دلار آزاد و نیما نیز اثر بسیاری بر بازار سرمایه دارد. همچنین اینکه نرخ بهره در کانال مشخصی باشد تا سرمایه گذاران بتوانند بر یک رقم معین برنامه ریزی کنند یکی از پارامترهای دیگر است.
اسکینی بیان کرد: در مجموع مشخص شدن وضعیت دلار نیما، نرخ بهره و قیمت گذاری دستوری، مهمترین خواستههای سرمایه گذاران جهت تعادل و صعود بلندمدت بازار سرمایه هستند؛ در کنار این عوامل ثبات قوانین حائز اهمیت بسیار است. قوانین و مصوبات باید به ثبات برسند تا فرهنگ اعتمادسازی در بازار شکل بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: فاصله فعلی دلار نیما و آزاد در حال کاهش است و به دلیل میزان اهمیت میتواند در میان مدت بازار را رشد دهد که از این بابت میتوان خوشبین بود، اما همواره باید در کنار این موضوع ریسک سیستماتیک نیز لحاظ شود.