ارزیابی مهمترین محرکهای بازار سرمایه در شرایط فعلی
حمید کوشکی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتگویی با بورسنیوز اظهار داشت: بازار سرمایه در یک ماه گذشته شاهد روندی صعودی بوده است، در حالی که طی چند سال اخیر، معاملهگران با روندی آزاردهنده مواجه بودند. بنابراین، این رشد و بازدهی ۴۰ تا ۵۰ درصدی در بسیاری از نمادها فرصتی را برای معاملهگران فراهم میکند تا بخشی از دارایی خود را به عنوان سود ذخیره کنند. با این حال، وقوع یک یا دو روز منفی پس از این روند مثبت، امری غیرقابل پیشبینی نیست و جزء ذات بازار به شمار میآید. نگرانکنندهتر خواهد بود اگر در این اصلاح، شاهد افزایش حجم معاملات در نمادهای بزرگ بازار که به نوعی لیدر رشد هستند، باشیم و در عین حال خروج پول را مشاهده کنیم.
وی افزود: همچنین در روزهای اخیر تحولات سیاسی در سوریه نگرانیهایی را برای معاملهگران ایجاد کرده است. پیش از رشد اخیر بازار، به این نکته اشاره شده بود که بازار به محرک اقتصادی نیاز ندارد، بلکه نیازمند محرک سیاسی است. اگر مشکلات سیاسی که طی یک سال گذشته بازار را تحت تأثیر قرار دادهاند، حل شوند، بازار میتواند بدون توجه به مصوبات اقتصادی، رشد کند. اکنون با افزایش نسبی تنشهای سیاسی و ذخیره سود معاملهگران، بازار با عرضه بیشتری مواجه شده است. بنابراین، نگرانیها تنها زمانی منطقی است که این تنشها شدت بگیرند. برای اثبات تأثیر این تنشها بر بازار کافی است روند معاملات و خروج پول در نمادهای لیدر را بررسی کنیم.
کوشکی ادامه داد: در حال حاضر، واکنش ایران به تحولات اخیر سوریه محرک اصلی بازار است. اگر این واکنش به صورت حسابشده باشد یا اصلاً واکنشی از سوی ایران مشاهده نشود، تأثیرات سیاسی بر بازار کاهش خواهد یافت. همچنین، نیاز به افزایش دامنه نوسان احساس میشود. باید توجه داشت که نباید ریسکهای اضافی به بازار اضافه کرد؛ زیرا در حال حاضر ریسک نقدشوندگی به بازار افزوده شده است. ارزش کلی بازار رقم بزرگی نیست و اگر محدودیتهای بیشتری بر آن تحمیل شود، قطعاً بر جریان نقدینگی تأثیر منفی خواهد گذاشت و انگیزه ورود سرمایهگذاران را کاهش میدهد. بنابراین، برای بهبود گردش معاملات و افزایش تبادل سهام، لازم است دامنه نوسان به وضعیت قبلی خود بازگردد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بر اساس دادههای اقتصادی فعلی، به نظر میرسد بازار بتواند حداکثر ۱۰ تا ۱۵ درصد دیگر رشد کند و اگر تغییرات معناداری در دادههای اقتصادی رخ ندهد، رشد بیشتر میتواند زنگ خطری باشد. معاملهگران نباید تصور کنند که هر روند ریزشی یا صعودی حتماً ادامهدار خواهد بود. در کل، انتخاب ترامپ میتواند شرایط منطقه را بهتر از بایدن مدیریت کند و جسارت بیشتری از خود نشان دهد.
وی افزود: تنشهای منطقهای دلیل اصلی نوسانات اخیر بازار بودهاند. با توجه به دادههای فعلی و وضعیت سیاست خارجی، روند صعودی بازار ادامه خواهد داشت؛ اما این رو به رشد بودن لزوماً به معنای افزایش قیمتها نیست بلکه کیفیت بازار نسبت به گذشته بهبود خواهد یافت. تا زمانی که دادههای اقتصادی مانند دلار و نقدینگی به ضرر اقتصاد افزایش نیابند، بازار میتواند ۱۰ تا ۲۰ درصد دیگر رشد کند؛ اما این بدان معنا نیست که سقوط شدیدی در انتظار بازار باشد، بلکه بازار دست به دست خواهد شد و میتواند در یک محدوده نوسانی از لحاظ زمانی با اصلاح مواجه شود.
کوشکی در پایان تاکید کرد: تعصبات بیجا در خصوص بازار سرمایه باید کنار گذاشته شود. گاهی اوقات بخش عمدهای از دیدگاه ارزنده بودن بازار ناشی از خستگی معاملهگران است که پس از چهار سال رکود و ریزش و رشد سایر بازارها، به این نتیجه میرسند که بازار سرمایه باید ارزنده باشد. این تصور ممکن است افراد را به سمت سرمایهگذاریهای پرخطر سوق دهد. آسیبهایی که سرمایهگذاران در سال ۹۹ متحمل شدند نباید مجددا توسط برخی دیدگاههای خاص تکرار شود.