چشمانداز مثبت بازار سهام با رشد نقدینگی و نرخ دلار
بهناز اکبرپور کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز به بررسی عملکرد بازار بورس و وضعیت شاخصهای کل و هموزن پرداخت. وی در ابتدا به روند مثبت شاخصها اشاره کرد و گفت: شاخص کل با رشد حدود ۲۴ هزار واحدی همراه بود و به محدوده ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد رسید و شاخص هموزن نیز با رشد حدود ۸ هزار واحدی، به محدوده ۸۷۸ هزار واحدی رسید.
وی افزود: که در بازار امروز شاهد ورود نقدینگی به سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی بودیم و ارزش معاملات خرد به ۷.۳ همت رسید. در پایان بازار، ۶۹ درصد نمادها در محدوده مثبت قرار داشتند و ۳۱ درصد نمادها در محدوده منفی به کار خود پایان دادند.
اکبرپور در ادامه به ارزش دلاری بازار اشاره کرد و گفت: ارزش دلاری بازار طی روزهای اخیر به محدوده ۱۲۵ میلیارد دلار رسید، که نشاندهنده وضعیت کنونی بازار است. این رقم مشابه مقادیر اسفند ماه سال ۱۴۰۱ و دی ماه ۱۳۹۸ است. این کاهش نسبت به سال گذشته و مقایسه با سقف اردیبهشت ۱۴۰۲، نشاندهنده عقبماندگی بازار از تورم است.
دلایل کندی روند صعودی بازار
اکبرپور در ادامه به دلایل کندی روند صعودی بازار اشاره کرد و افزود: بازار سرمایه از نوزدهم دی ماه امسال وارد روند فرسایشی شده است و حتی گزارشهای خوب ۹ ماهه برخی صنایع، مانند بانکداری، نتوانست تاثیر زیادی بر جهت بازار بگذارد. به نظر میرسد عدم کاهش جدی نرخ بهره یکی از دلایل اصلی این روند باشد.
وی ادامه داد: دولت در شرایط فعلی در یک چرخه گرفتار شده است. نرخ نقدینگی در پایان آبان سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۹۳۹۲ همت رسید که نسبت به آبان سال قبل ۲۸ درصد رشد داشته است. از سوی دیگر، نرخ دلار با رشد نقدینگی سالانه ۳۰ درصدی همراه خواهد بود. در این شرایط، کاهش نرخ بهره ریسکهایی به همراه دارد؛ زیرا باعث میشود نقدینگی از بانکها و صندوقهای درآمد ثابت به بازارهای موازی مانند ارز و سکه منتقل شود، که ممکن است تورم شدیدی را ایجاد کند.
عدم تاثیر گزارشات ماهانه دی ماه بر روند بازار
این تحلیلگر بازار سرمایه به گزارشات عملکرد ماهانه دی ماه اشاره کرد و اظهار داشت: انتظار میرفت که انتقال ارز از سامانه نیما به سامانه ارز توافقی که در انتهای آذر ماه انجام شد، اثرات خود را در گزارشات دی ماه شرکتهای صادراتی نشان دهد. اما محدودیتهای تولید و قطعی گاز، این فرصت را از شرکتها گرفت و گزارشات مطابق با پیشبینیها پیش نرفت.
اختلاف دلار توافقی و دلار آزاد
اکبرپور در بخش دیگری از صحبتهای خود به اختلاف میان دلار توافقی و دلار بازار آزاد اشاره کرد و گفت: دلار توافقی در روزهای اخیر سرعت رشد قبلی خود را از دست داده و یا حتی با کاهش کمی روبهرو شده است. در حال حاضر، این اختلاف با دلار بازار آزاد حدود ۲۱ درصد است و به نظر میرسد که با انتقال ارز از سامانه نیما به سامانه ارز توافقی، تغییری در این اختلاف رخ نداده و نرخ ارز یکسانسازی نشده است. لازم است که سرعت رشد دلار توافقی افزایش یابد.
چشمانداز سود خالص شرکتها و پی برای بازار
وی در ادامه اظهار داشت: با فرض میانگین دلار توافقی ۶۵ هزار تومان، کل سود خالص شرکتهای بورسی حدود ۱۶۰۰ همت برآورد میشود. با توجه به ارزش بازار فعلی سهمها، پی برای فعلی بازار به ۶.۷ واحد کاهش یافته است که بسیار نزدیک به کف پی برای ۶.۲ واحدی سال ۱۴۰۱ است. از لحاظ بنیادی، بازار از نظر ریسک خاصی در حال حاضر مشکلی ندارد.
ورود نقدینگی به صندوقهای طلا
اکبرپور در مورد صندوقهای طلا نیز گفت: از ۲۹ دی ماه تا امروز، شاهد ورود نقدینگی حقیقی به صندوقهای طلا بودهایم. حتی در روز ۱۴ بهمن ماه نیز رکورد ورود نقدینگی به این صندوقها شکسته شد و مبلغ آن به حدود ۱.۱ همت رسید.
چشمانداز آینده بازار سهام
وی در پایان افزود: با توجه به رشد سالانه دلار و نقدینگی کشور، اگر اتفاق سیاسی خاصی در کشور نیفتد، میتوانیم بگوییم که بازار سهام در شرایط بهتری نسبت به رقبای خود قرار دارد و انتظار بازدهی بهتری از این بازار داریم. در نهایت، بسیاری از نمادها در محدودههای فعلی کف مناسبی ساختند و اگر اتفاقات سیاسی خاصی رخ ندهد، افت بیشتری برای بازار متصور نیستیم.
اکبرپور با تاکید بر اینکه اگر مسئولین اقدام جدی برای کاهش نرخ بهره انجام دهند، شاخص بورس میتواند در سال جاری به محدوده سه میلیون واحد نیز برسد، اظهار امیدواری کرد که روند بازار بهبود یابد.
پایان مطلب