بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۸

«آیا مدیریت مصرف به معنای قطع برق در شب‌های سرد زمستان است؟

«آیا مدیریت مصرف به معنای قطع برق در شب‌های سرد زمستان است؟
چرا وزارت نیرو در طول سال‌های گذشته و اخیر، هیچ اقدامی برای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی انجام نداده است؟ چرا سوخت‌های جایگزین و تجدیدپذیر، حداقل از ۱۵ سال قبل تا کنون مورد حمایت و جایگزینی، قرار نگرفته‌اند؟ این روز‌ها را سال‌های سال است کارشناسان تذکر می‌دهند، اما برنامه ریزی مسئولان برای مواجهه یا بهتر است بگویم پیشگیری از این بحران، در حد صفر و زیر صفر است. مسئولان زحمت کشیده‌اند و یک واژه اختراع کرده‌اند به نام «مدیریت مصرف». در این واژه همه چیز جا داده شده به جز مدیریت.
کد خبر : ۲۹۰۸۰۲
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، در ساعات عصر و شب گذشته (۲۳ بهمن ماه)، تهران با خاموشی‌های وسیعی روبه‌رو شد که نه تنها منجر به قطع آب در برخی ساختمان‌ها و ایجاد سرما به دلیل خاموشی سیستم‌های گرمایشی شد، بلکه ترافیک سنگینی در مسیرهای پرازدحام شهری ایجاد کرد؛ ترافیکی که به دلیل عدم کارکرد چراغ‌های راهنمایی، احتمال تصادف را افزایش داد. اما چه کسی را می‌توان مقصر این وضعیت دانست؟ وزارتخانه‌های نیرو و نفت به یکدیگر اتهاماتی را متوجه کرده‌اند.

وزارت نیرو علت خاموشی گسترده برق در تهران را به کمبود سوخت نیروگاه‌ها نسبت داد و به نوعی مسئولیت را بر دوش وزارت نفت انداخت. اما صبح امروز (۲۴ بهمن ماه) وزارت نفت به این ادعاها پاسخ داد و اعلام کرد: «برنامه‌ریزی صحیح مصرف سوخت از سوی نیروگاه‌ها، نقش حیاتی در جلوگیری از مشکلات در تولید برق دارد. نادیده گرفتن مدیریت ناکافی سوخت نه تنها مشکل را حل نمی‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز چالش‌های مشابه در آینده باشد. وزارت نیرو به جای تمرکز بر سیاست‌گذاری دقیق و اجرای مصوبات مرتبط با مصرف سوخت مایع، سعی دارد با فرافکنی، کمبود گاز را عامل اصلی خاموشی‌ها نشان دهد.»

این رویدادها در حالی اتفاق می‌افتند که عباس علی آبادی، وزیر نیرو، اخیرا وعده داده است که ناترازی برق تا زمستان سال آینده برطرف خواهد شد. با توجه به این مسائل، سوالاتی درباره منشا این مشکلات به وجود آمده است؛ سوال مهم‌تر این است که کدام نهاد و سازمان مسئول حل این معضلات است؟ دکتر هاشم اورعی، استاد تمام دانشگاه صنعتی شریف و رئیس اتحادیه انرژی، در گفت‌وگویی با بورس‌نیوز به این سوالات پاسخ داد:

 

نیروگاه‌های ایران تا ۹۰ درصد به گاز وابسته‌اند

رئیس اتحادیه انرژی اظهار داشت: «متاسفانه رفتارهای کج‌دار و مریز در ادارات و سازمان‌های دولتی ما تازگی ندارد و در موارد زیادی شاهد کمبود صداقت و شجاعت از سوی مسئولان بوده‌ایم. پیش از بروز خاموشی‌ها، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد که روزانه ۵۰ میلیون لیتر گازوئیل به نیروگاه‌ها تحویل می‌دهد. در واقع، معضل مازوت‌سوزی کنار گذاشته شده و اختلاف بر سر این است که آیا مازوت و گازوئیل وجود دارد یا خیر و چرا به نیروگاه‌ها داده نمی‌شود. اگر بخواهیم جمع‌بندی کنیم، می‌توان گفت که مسئولان وزارتخانه‌های نفت و نیرو هر دو از یک قماش هستند و نمی‌توان انتظار داشت که یکی از آن‌ها بتواند برنامه‌ریزی کند و دیگری نتواند. این‌ها به شیوه‌ای انتخاب شده‌اند که سال‌هاست نادرست است و در هر دو بخش با مشکلات جدی روبه‌رو هستیم.»

وی افزود: «اگر از وزارت نفت آغاز کنیم، می‌بینیم که بعد از سرد شدن هوا، با کمبود گاز مواجه شدیم به‌گونه‌ای که تولید ما ۸۸۰ میلیون مترمکعب بود و بخش خانگی ۹۰ درصد این رقم را مصرف می‌کرد. در نتیجه، چیزی برای صنعت و نیروگاه‌ها باقی نمی‌ماند. همچنین، در بخش مازوت و گازوئیل با محدودیت‌های زیادی روبه‌رو هستیم. گازوئیل به اندازه کافی وجود ندارد که بتوانیم به نیروگاه‌ها بدهیم. اگر هم گازوئیل داشته باشیم، انتقال آن با توجه به محدودیت‌های ناوگان جاده‌ای دشوار است. بنابراین، زمانی که نمی‌توانیم گاز نیروگاه‌ها را تامین کنیم، کار ساده‌ای نیست که گازوئیل و مازوت را جایگزین کنیم. به طور کلی، نیروگاه‌های ما تا ۹۰ درصد به گاز وابسته‌اند و برای هیچ منبع دیگری جز گاز برنامه‌ریزی نکرده‌ایم.»

وی همچنین در خصوص عملکرد وزارت نیرو گفت: «از وزارت نیرو انتظار می‌رفت که تدبیری منطقی‌تر اتخاذ کند. این اتفاقات ناگهانی نبوده و سال‌هاست که ما با این مشکلات مواجهیم. سوال این است که چرا وزارت نیرو در طی سال‌های گذشته هیچ اقدامی برای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی انجام نداده است؟ چرا سوخت‌های جایگزین و تجدیدپذیر از ۱۵ سال پیش تا کنون مورد حمایت قرار نگرفته‌اند؟ این روزها را کارشناسان سال‌هاست که هشدار داده‌اند، اما برنامه‌ریزی مسئولان برای پیشگیری از این بحران در حد صفر است. مسئولان با اختراع یک واژه به نام «مدیریت مصرف»، تمام مشکلات را در این زمینه گنجانده‌اند. قطع برق به بهانه مدیریت مصرف، توجیه‌ناپذیر است.»

این کارشناس انرژی در ادامه تأکید کرد: «با توجه به شرایط موجود، ولازم است که برنامه‌ریزی‌های جامع‌تری از سوی وزارت نیرو و وزارت نفت انجام شود تا مشکلات موجود برطرف گردد. برای تحقق وعده‌های وزیر نیرو، نیاز به تدابیر و اقدامات جدی وجود دارد.»

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر