ورود پرسپولیس و استقلال به بورس، اشتباه محض بود!

به گزارش بورس نیوز، از سهام شرکتهای بنیادی و ارزنده سودی نصیب سهامداران نمیشود، آن وقت دو باشگاه فوتبالی را با آن همه ریخت و پاش و بدون هیچگونه فعالیت اقتصادی از پهلو وارد بورس میکنند! از شما مخاطبان سوالی داریم؛ آیا از این دو باشگاه چه در زمان عرضه اولیه چه در معاملات سهم، خیری دیدهاید؟ به جای اینکه از شرکتهای تولیدی حساس ما با آن همه فروش و خلق ارزش برای اقتصاد کشور که زیر فشار مالیاتی له میشوند حمایت کنند، رفتهاند طرحهایی را وارد بازار سرمایه کردهاند که میلیونها دلار تامین مالی از سهامداران، رقم قرارداد بازیکنان شوتبال خواهد شد!
نگاهی به تابلوی سهام این دو باشگاه انداختهاید؟ پرسپولیس با آن همه هیاهو فقط ۱۸ میلیون تومان ارزش معاملات دارد. جالب است بدانید این ۱۸ میلیون تومان، حجم خرید کسی است که کامنت گذاشته "امیدوارم تا سال بعد ۳۰ درصد سود بگیرم". خب دوست عزیز به جای خرید این سهم بیارزش و متوسل شدن به دعا، بر روی صندوق درآمد ثابت سرمایهگذاری کنید که سود کف بازاریاش ۳۵ درصد بدون ریسک است! ارزش معاملات ۱۸ میلیون تومانی برای یک شرکت ۱۶۰۰ میلیاردی واقعا خنده دار است؛ یعنی nvt حدودا ۹۰ هزار واحد که نشاندهنده عدم نقدشوندگی میباشد و زنگ خطری است برای سهامداران که خودشان مراقب سرمایهشان باشند، در این آشفته بازار کسی به شما رحم نمیکند!
پرسپولیس و ۲۳۹ میلیارد تومان زیان خالص
باشگاه پرسپولیس را با ۷۱۹ میلیارد تومان زیان انباشته و ۲۳۹ میلیارد تومان زیان خالص سالانه آن هم در بدترین شرایط وارد بازار سرمایه کردند که بگویند میتوانند هر طرح و پروژهای را عرضه اولیه کنند و قدرت تامین مالی از سهامدار را دارند. تامین مالی هم اصول و چارچوبی دارد به همین راحتی نمیشود که یک زمین خشک و خالی را با عنوان فلان پتروشیمی یا باشگاه و ملک شخصی را در قالب سهام و صندوق به زور وارد بورس کرد! پرسپولیس نصف کل دارایی هایش فقط زیان انباشته دارد که اگر روند زیان دهی و ریخت و پاشها متوقف نشود، بیشتر هم خواهد شد.
نسبت بدهی به دارایی باشگاه ۰.۷۸ میباشد که نشان میدهد حقوق مالکانه بسیار کمی دارد و اگر مدیریت نادرست ادامهدار باشد، بدهی و ضرر حقوق صاحبان سهام بیش از پیش خواهد شد. گردش مطالبات باشگاه واقعا عجیب و غریب است؛ به طوری که هر ۴۲۳ روز حسابهای دریافتنی تسویه میشود! هزینههای اداری نیز، نسبت به سال گذشته ۴۲ درصد افزایش یافته و به ۵۴ میلیارد تومان رسیده است؛ یعنی ۱۹ درصد از کل درآمد.
استقلال و سقوط ۵۷ درصدی قیمت سهام!
حتما دلیلی وجود دارد که گفته میشود نباید سهام این دو باشگاه وارد بورس میشد. قیمت سهام پرسپولیس در این دو سال و نیمی که گذشت، حدودا ۵۷ درصد سقوط را تجربه کرد و نفع این باشگاه برای سهامداران شد! در این مدت با توجه به نوسانات کل بورس، طبیعتا باید چند بار رشد میکرد، اما مثل اینکه حقوقی و گردنکلفتان باشگاه (بهتر است شرکت نگوییم) تصمیم به منفعت یک طرفه گرفتهاند و فقط به فکر تامین مالی هستند! سهام استقلال هم اوضاع جالبی ندارد و ۶۶ درصد سقوط قیمت را به سهامداران خرد هدیه داده که در این مدت اگر نرخ تورم و فرصتهای از دست رفته را حساب کنیم، پول سهامداران را بالا کشیدند! جالب است بدانید برخی از طرفداران این دو باشگاه به سهامداران سیگنال خرید و قول رشدهای چند برابری را میدهند، اما متاسفانه هیچ صحبتی از اوضاع مالی و عملکرد گذشته نگر سهام این دو باشگاه نمیکنند.
استقلال و ۹۸۶ میلیارد تومان زیان نباشته
باشگاه استقلال ۱۰ میلیارد تومان هم بیشتر از پرسپولیس در یک سال اخیر، زیان خالص ساخته است و به ۲۴۹ میلیارد رسیده که تقریبا ۳ برابر ارزش ویژه این موسسه است. واقعا عجیب است طرحی که ۱.۴ همت ارزش بازار دارد، ۹۸۶ میلیارد تومان زیان انباشته داشته باشد! سرمایه گذاری بر روی موسسهای که به اندازه ۶۸ درصد از کل ارزش بازار خود زیان انباشته دارد، اصلا منطقی نیست. مشکل اصلی سهامداران و مردم این است که به دلیل اوضاع نابسامان اقتصاد کشور، دنبال سود فضایی هستند، اما پس از خرید سهام به دعا متوسل می شوند تا بتوانند سهام یک باشگاه که ۹۸۶ میلیارد تومان زیان انباشته دارد را ۵۷ درصد زیر قیمت خرید آن هم با ارزش معاملات بسیار کم به فروش برسانند. عقب ماندن از تورم را در این محاسبات به هیچ وجه فراموش نکنید!
جای این دو باشگاه در بازار سرمایه نیست!
اصلا شما بگویید؛ در این شرایط اقتصادی و تورمی واقعا نیاز به سهام پرسپولیس و استقلال داریم؟ سود سالانه شرکتهای تولیدی را با هزار سختی و مکافات می دهند، آن وقت از سهامداران انتظار دارند بر روی سهام دو باشگاهی که پر از رانت و فساد است، سرمایه گذاری کنند. هر کس که الان جبهه می گیرد و معتقد است ورود این دو باشگاه به بورس هیچ مشکلی ندارد، منتظر باشد و ذره ذره آب شدن پولش را تماشا کند. این یک نظر سلیقهای نیست؛ آمار و ارقام با ما حرف می زنند! دانش تحلیل به ما می گوید شرکتی که زیان ناخالص دارد و ریخت و پاش مدیران روز به روز بیشتر می شود، باید اصلاح و یا منحل شود تا بیش از این به اقتصاد کشور آسیب نزند.
فکر می کنید چرا کشورهای توسعه یافته، اقتصاد شفاف و رو به رشدی دارند؟ فکر می کنید چرا همه شرکت هایشان سالم هستند؟ یکی از دلایل اصلی رشد و توسعه اقتصادی آنها این است که با هیچ شرکتی تعارف ندارند و پروژههای زیانده را در اولین فرصت کالبد شکافی می کنند. آن وقت در ایران صدها طرح اقتصادی بدون توجیه وجود دارد که از مردم تامین مالی میکند، وارد بورس می شود، زیان می سازد و انباشت می کند و هیچ نهاد ناظری هم وجود ندارد به اوضاع آن رسیدگی کند.
هادی بهرامی_پژوهشگر بازار سرمایه





