اصل انصاف زیر سوال رفت ...
به گزارش بورسنیوز، "حمید پهلوان کارشناس بازار سرمایه" در یادداشتی برای بورس نیوز نوشت:
رفتار تبعیض آمیز با سهام مختلف مانند چند نوبته کردن معاملات در تابستان، حمایت از تنها چند نماد و صنعت خاص، رفتار بدون ضابطه شفاف در باز و بسته کردن و ابطال و تایید برخی نمادها و همچنین اشاره مستقیم و مشخص به نمادها و یا صنایع خاص در گفتار و مصاحبه های برخی مسوولین بازار، همگی اصل انصاف در بازار را زیر سوال برده اند.
ماموریت سازمان بورس و اوراق بهادار که فلسفه وجودی سازمان می باشد، «حفظ، تقویت و توسعه بازار سرمایه باثبات، شفاف، منصفانه و کارآ از طریق نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات مرتبط، کنترل و مدیریت ریسک فراگیر، انجام پژوهشهای توسعهای و کاربردی، ایجاد زیرساختهای مقرراتی و فناوری اطلاعات، ارتقای جایگاه بینالمللی، توسعه فرهنگ سرمایهگذاری و ارتقای سواد مالی» است. بنابراین رسالت سازمان بورس به طور خلاصه تلاش برای بازار کردن و بازار نگهداشتن "بازار" است و لاغیر. همانطور که در بیانیه ماموریت سازمان آمده، یک بازار زمانی به معنی واقعی کلمه بازار است که "باثبات" باشد و قواعد آن پی در پی تغییر نکند؛ "شفاف" باشد و رانت درآن جایی نداشته باشد؛ "منصفانه" باشد و با سهام مختلف به صورت تبعیض آمیز رفتار نشود و "کارا" باشد، به صورتی که تاثیر متغیرهای بیرونی به سرعت بر قیمت سهام مشاهده شود.
هر چند از قبل هم ویژگی های فوق الذکر به صورت کامل در بازار سرمایه ایران وجود نداشته؛ ولی به خصوص در سال جاری، وضعیت بازار از لحاظ ویژگی هایی چون "باثبات"، "منصفانه" و "کارا"، به شدت آسیب دیده است.
وضع و تغییر پی در پی مقررات بازار سرمایه، منجر به کاهش ثبات بازار گردیده است. رفتار تبعیض آمیز با سهام مختلف مانند چند نوبته کردن معاملات در تابستان، حمایت از تنها چند نماد و صنعت خاص، رفتار بدون ضابطه شفاف در باز و بسته کردن و ابطال و تایید برخی نمادها و همچنین اشاره مستقیم و مشخص به نمادها و یا صنایع خاص در گفتار و مصاحبه های برخی مسوولین بازار، همگی اصل انصاف در بازار را زیر سوال برده اند. اخیرا هم که اعمال محدودیت بیشتر در دامنه نوسان جدید در سمت منفی نیز، "کارا" بودن بازار را بیش از پیش کمرنگ کرد و زمان تاثیر گذاری تغییر متغیرها بر قیمت سهام را طولانی تر کرد.
جالب اینجاست که تجربه ماه های گذشته به خوبی نشان می دهد که این نوع اقدامات مداخله گرانه در بازار در این مدت، نه تنها به ایجاد تعادل در بازار کمکی نکرده است، بلکه با کمرنگ کردن ویژگی های بازار و در نتیجه کم اثر کردن کارکرد بازار، منجر به افزایش مشکلات و نگرانی سهامداران و معامله گران و در نتیجه بدتر شدن وضعیت بازار شده است. هر چند در حسن نیت مسوولان سازمان تردیدی نیست، ولی به نظر می رسد عدم توجه به این نکته مهم که ماموریت سازمان صیانت از شاخص و جلوگیری از کاهش قیمت ها نیست؛ منجر به اتخاذ تصمیمات خلق الساعه، پی در پی و همراه با دستپاچگی شده که نتیجه عکس داده و مرتبا به وخامت اوضاع دامن می زند.
آری؛ رسالت سازمان بورس و اوراق بهادار، تلاش برای بازار کردن و بازار نگهداشتن "بازار" است؛ نه کاهش و افزایش قیمت سهام. به عبارت دیگر کشف قیمت سهام، کارِ خود بازار است نه سازمان. به همین دلیل هم بهترین کاری که سازمان می تواند انجام دهد، عدم اتخاذ تصمیم محدود کننده جدید و برداشتن همه محدودیت های وضع شده در ماه های اخیر و به نوعی دادن فراهم کردن فرصتی است که بازار سرمایه، خود به تعادل برسد. اگر از همان ابتدای بحران چنین می شد و اجازه داده می شد تا بازار سرمایه، خود و بدون دخالت از بیرون به تعادل برسد، بازار خیلی زودتر به تعادل می رسید و اکنون شاهد بازاری متعادل و شاید حتی در قیمت های بالاتر بودیم. باید توجه داشت که هیچ عاملی غیر از خود بازار نمی تواند بازار را به تعادل برساند.
دخالت در بازار، ضمن ایجاد بی ثباتی و کمرنگ کردن انصاف، هم به نگرانی سهامداران و در نتیجه ترغیب آنها به فروش در هر شرایطی دامن می زند، هم (مخصوصا در مورد دامنه نوسان) به ادامه دار شدن و سرایت جو منفی به روزهای متوالی بعد منجر می شود. برای همین بهترین راهکار برای کمک به تعادل بازار، مانند آنچه در سایر بازارهای سرمایه توسعه یافته دنیا انجام میشود، جلوگیری از مداخلات پی در پی در بازار و حذف و یا حداقل افزایش یا پویا کردن دامنه نوسان است تا هیجانات به سرعت تخلیه شود و دست نامرئی بازار سرمایه، خیلی سریع به میدان بیاید و خود را به تعادل برساند. درست است که در بازارهای سرمایه توسعه یافته دنیا نیز در شرایط خاص دخالت هایی می شود و محدودیت هایی گذاشته می شود، ولی باید توجه داشت که این دخالت ها به گونه ای است که ثبات، انصاف و کارایی بازار تحت الشعاع قرار نگیرد. همچنین محدودیت هایی که در شرایط خاص در برخی بازارهای سرمایه توسعه یافته گذاشته می شود به ندرت، در زمان های بسیار خاص و استثنایی و برای مدت زمان بسیار کوتاه (بعضا چند دقیقه) است تا برای مدت زمان کوتاهی به بازار فرصت تفکر بیشتر داده شود و بتواند منطقی تر عمل کند، که پر واضح است سنخیتی با دخالت ها و محدودیت ها در بازار ما ندارد.
بیشتر بخوانید:
به نظر میرسه آقای پهلوان جمله بالا با توجه به عدم شناخت کامل جنابعالی از ماهیت کاری و فعالیت سازمان عنوان شده است!! اطلاعیه سازمان در خصوص بررسی عملکرد گروه پتروشیمی تابان که به تازگی مشمول اصل 44 شده جهت ورود به بازار بورس می باشد!! لطفا اطلاعیه صادره توسط سازمان بورس را بدقت مطالعه بفرمایید آنوقت متوجه رسالت اصلی سازمان که همان عدم مسئولیت پذیری بوده و صرفا دخالت در کارهای بی مورد و حتی اصلی ترین ماموریت سازمان صیانت از شاخص و جلوگیری از کاهش قیمت هاست؛ که منجر به اتخاذ تصمیمات خلق الساعه میشود!؟!
""گزارش پیوست در اجرای تکالیف قانونی موضوع ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی مصوب 25 خرداد ماه 1387 (اصلاحی مورخ 1393/04/01 و 1395/06/07 ) انتشار یافته و انتشار آن در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران (کدال) این سازمان به معنی بررسی، کنترل و تایید صحت اطلاعات مذکور نمی باشد،بدیهی است کلیه مسئولیت های حقوقی و قانونی ناشی از نقص یا عدم صحت اطلاعات ارائه شده حسب مورد برعهده مدیرعامل، اعضا هئیت مدیره، حسابرس و بازرس قانونی شرکت بوده است و سازمان بورس مسئولیتی در قبال آن ندارد""
کافیه یه نگاه به معاملات حقوقی ها و سهامداران عمده و بازارگردان های شپنا (پالایش نفت اصفهان) بندازند و بررسی کنند چرا هروقت سهم میخواد برگرده به سمت مثبت اینها با فروش چند میلیونی سهم رو صف فروش میکنند و بعد که صف فروش شد از صف فروش چند ده میلیون میخرند؟!؟!؟!؟
اینها شپنا رو لیدر بازار کردند و چشم بازار به شپنا هست ،با صف فروش کردن شپنا کل بازار منفی میشه و با اینکار دارند دستوری کل بازار رو منفی میکنند ،هیچ کس هم صداش در نمیاد، ناظر هم انگار اصلان وجود ندارد...
ودو باره با كاهش نرخ سهام و سقوط شاخص كه بر اساس توجه دولت به بازار اوراق بدهي شكل گرفته بازار را براي يك دوره رشد مهيا كرده اند
ودو باره با كاهش نرخ سهام و سقوط شاخص كه بر اساس توجه دولت به بازار اوراق بدهي شكل گرفته بازار را براي يك دوره رشد مهيا كرده اند
من نمیدونم چرا بعضی ها به فکر دولت نیستن آخه دوات دستور داد که بخاطر فروش اوراق خود وتامین هزینه ها دامنه نوسان را منفی ۲ کنن واگه با این حجم فروش اوراق اگه منفی ۵ می بود بورس به صفر میرسید وتعطیل می شد و العان که اوراق فروش بشه دامنه بر میگرده وضمنا وقتی تا هرسهمی میخاد بالا بیاد حقوقی عوض خرید دست به فروش میزنه معلومه که نمیخان سهم بالا بیاد
ودر نهایت برای اینکه بتونن ضرر بیشتر وارد کنن خیلی از سهمها به اندازه حجم مبنا میخرن که منفی بیشتری بخوره ودر نهایت همه چیز دست حقوقی هاست اگه بخان فردا همه سهما مثبت میشن
رانت اطلاعاتی هم که الا ماشااله موفق باشید