ادامه روند امیدوارکننده صندوق " پایا ثروت پویا "
به گزارش بورسنیوز، بیتردید صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، یکی از ابزارهای پرکاربرد در بازارهای مالی کشورهای توسعهیافته است. ضرورت تسلط و بهرهمندی از علوم مختلف اقتصادی، صنعتی و مالی از یک سو و پیگیری اخبار و اطلاعات روزانه و ۲۴ ساعته رخدادهای داخلی و بین المللی اعم از تغییرات قوانین، اجرای مصوبههای گوناگون، تغییر قیمتهای جهانی کالا و مواد اولیه و ...، از سوی دیگر، سبب شد تا صندوقهای سرمایه گذاری مشترک با استقبال گستردهای از سوی سرمایه گذاران روبرو گردند.
چندین دهه از حضور فعال و تأثیرگذار صندوقهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی دنیا میگذرد. شرکتهای تخصصی و نوابغ زیادی در بازارهای مالی بینالمللی توانستند با ثبت بازدهیهای بینظیر در صندوقهای سرمایهگذاری، اعتماد عموم را به این ابزار مفید جلب کنند.
مکانیزم و ماهیت وجودی و دلیل محبوبیت بالای این صندوقها، شفاف و منطقی به نظر میرسد. این صندوقها شرایط را برای حضور هر سرمایهگذاری با هر میزان سرمایه، درجه ریسکپذیری و یا ریسک گریزی و هر سطحی از دانش و تسلط به علوم مالی مهیا میسازد.
در بازار سرمایه کشورمان نیز بهویژه در یک دهه گذشته، شاهد تأسیس و فعالیت انواع مختلفی از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک هستیم. علیرغم آنکه نمیتوان از ضعفهای موجود در نحوه اعطای مجوز، مدیریت و عملکرد برخی از صندوقهای سرمایهگذاری فعال در ایران چشمپوشی کرد، بااینحال روند جذب منابع و اعتماد روزافزون سرمایهگذاران خرد به این ابزار مالی قدرتمند، غیرقابلانکار است.
در این راستا، "رسانه بورسنیوز" تصمیم دارد تا بنا بر درخواستهای بیشمار شما عزیزان و ایفای نقش خود در افزایش سطح آگاهی و کمک به اتخاذ فرایند تصمیمگیری سرمایهگذاران، در گزارشاتی هفتگی، به بررسی وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری و معرفی اجمالی برخی از بهترین صندوقها با بالاترین عملکرد بپردازد.
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام: (سرمایهگذاران ریسکپذیر)
یکی از اصلیترین صندوقهای سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه کشور، صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است. مبنای سرمایهگذاری در این نوع صندوقها، دریافت و تجمیع سرمایههای خرد و کلان از سهامداران حقیقی و حقوقی توسط مدیر صندوق (وابسته به نهادهای مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار کشور) و سرمایهگذاری در سهام شرکتها و نهادهای فعال در بازار سرمایه است.
برخلاف سرمایهگذاران ریسکگریز صندوقهای با درآمد ثابت و سرمایهگذاران کمریسک صندوقهای مختلط، دارندگان یونیتهای صندوقهای در سهام، ترجیح میدهند با پذیرفتن ریسک بیشتر، از بازدهی بیشتری برخوردار باشند.
اگرچه در دو یا سه روز ابتدای هفته شاهد رشد نامحسوس و تشکیل صف خرید در اکثر سهام فعال در بازار بودیم بااینحال افزایش عرضهها در روزهای انتهایی تا حدود زیادی سرمایهگذاران و سهامداران را نسبت به صعود مقطعی بازار سرمایه ناامید کرد.
این نکته که آیا اتخاذ چنین تدابیر منسوخ شدهای نظیر تحدید دامنه نوسان و حمایتهای کورکورانه از برخی سهام بزرگ نظیر سهام بانکها و یا دو خودروساز ورشکسته تا چه حد میتواند مشکل بنیادی بازار سرمایه و اعتماد خدشهدار شده این بازار را مرتفع سازد، موضوعی است که نه مربوط به این هفته یا ماه یا حتی سالهای گذشته باشد.
اصولاً سهامداران و سرمایهگذاران بازار بورس در ایران تنها اشخاصی هستند که از سوراخی به نام تصمیمات سازمان بورس، بارهاوبارها گزیده میشوند و هر بار تاریخ به شکل مفتضحانه تری تکرار میشود.
همانگونه که عنوان شد بازار در روزهای ابتدایی هفته گذشته روندی صعودی به خود گرفت و همین موضوع کافی بود تا بازده صندوقهای سهامی عدد ۲.۲ درصدی را به ثبت برساند.
• لازم به ذکر است، در هفته گذشته اکثر صندوقها تا تاریخ ۱۴۰۳/۰۵/۳۰ به روز رسانی شدهاند. همچنین صندوقهای تازه تاسیسی که فاقد بازده سه ماهه میباشد از جداول گزارش حذف گردیده اند.
همانگونه که مشاهده میگردد، عملاً بازدهی خاصی برای صندوقهای در سهام در هفته منتهی به ۱۴۰۳/۰۵/۳۰ به ثبت نرسیده است علی رغم آنکه اکثر صندوقها هفته خود را با ثبت بازدهی مثبت به پایان رسانیده اند.
صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت: (سرمایهگذارهای ریسکگریز)
از پرطرفدارترین صندوقهای سرمایهگذاری این روزهای بازار سرمایه، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت است. در واقع بسیاری از سرمایهگذاران ریسکگریز و یا سرمایهگذارانی که بنا به تحلیل و تشخیص خود ترجیح میدهند، بخشی و یا تمام سرمایه خود را در مقاطع زمانی مختلف (عمدتاً در زمان نزول و یا رکود بازار)، به ابزاری با درآمد ثابت و بی ریسک تبدیل کنند، از مشتریان پروپاقرص این نوع صندوقها هستند.
از محاسن این صندوقها در مقایسه با سپردههای بانکی میتوان به تبدیل سریع این داراییها به انواع دیگری از اوراق و یا سهام اشاره کرد. (بهویژه صندوقهای ETF و قابلمعامله)
همچنین محاسبه نرخ بازدهی مفید بیشتر از سپردههای بانکی آنهم بدون وجود نرخ شکست، از مهمترین مزایای خرید یونیت چنین صندوقهایی است.
در هفته گذشته، باتوجهبه سهم پایین و تنها ۴.۹ درصدی سرمایه گذاریهای صندوقهای با درآمد ثابت در اوراق سهام شرکت ها، عملکردی خنثی در میان انواع صندوقهای سرمایه گذاری را میتوان به این صندوقها نسبت داد.
اگر چه ثبت میانگین بازدهی هفتگی ۰.۴۷ درصد برای صندوقهای با درآمد ثابت، تفاوت محسوسی با عملکرد این صندوقها نسبت به هفته گذشته و برخی از هفتهها و ماههای گذشته ندارد، با این وجود آنچه مشهود است، عملکرد مناسب این صندوقها در قبال سرمایه گذاران ریسک گریزشان است.
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط: (سرمایهگذاران کمریسک)
ارزش پائین خالص داراییهای صندوقهای مختلط در ایران نشان میدهد که یا ارزیابیهای صحیحی از میزان ریسکپذیری افراد صورت نگرفته است (مانند ارزیابی میزان ریسکپذیری افراد) و یا بسیاری از سرمایهگذاران در دو طبقه ریسکگریز و ریسکپذیر قرار دارند.
بههرحال باتوجهبه سهم در حدود ۴۸ درصدی سرمایه گذاریهای صندوقهای مختلط در سهام موجود در بازار سرمایه، ثبت بازده منفی و ناامیدکننده این نوع از صندوقها در هفته گذشته غیر منطقی نمیباشد. در حالی که شاهد روند منفی در بسیاری از سهام در هفته گذشته بودیم، صندوقهای سرمایه مختلط در هفته گذشته، بازدهی ۱.۳۷ درصدی را به ثبت رساندند.
لازم به ذکر است صندوق تضمین اصل مبلغ سرمایه خلیجفارس با ثبت بازدهی هفتگی ۲.۳ درصدی در عملکرد هفته گذشته، از بهترین صندوقهای سرمایه گذاری فعال در بازار سرمایه بود.
صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سپردههای کالایی: (سرمایهگذاران مشتاق به سرمایهگذاری در بازار طلا و ارز)
متأسفانه، باتوجهبه شرایط اسفناک اقتصاد کشور در سالهای اخیر و تلاطمات و جهشهای ناگهانی قیمت ارز، سرمایهگذاری در طلا و دلار همواره یکی از سرمایهگذاریهای معقول و پر بازده در ایران بوده است.
مشکلات ناشی از خرید و نگهداری طلا (عمدتاً سکه) و دلار، اعم از امنیت و اعتماد خرید این دو کالا، قابلیت نقدشوندگی، موانع قانونی خرید (قوانین مربوط به قاچاق ارز)، اخذ مالیات، ثبتنام خریداران در سامانههای دولتی و... تنها برخی از دلایلی هستند که بسیاری از سرمایهگذاران این حوزه را به سمت خرید یونیت صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سپرده کالایی (بهویژه مبتنی بر طلا) سوق داده است.
ابزاری که اگر چه شفافیت معاملات را در پی دارد؛ اما تا حدود زیادی خیال سرمایهگذارانش را از بابت استفاده از نوسانات قیمت طلا و تا حدود زیادی نرخ ارز، راحت کرده است.
اصولاً هرچه وضعیت سیاسی و امنیتی کشور دچار نوسانات و تلاطمات بیشتری باشد، شاهد افزایش تقاضا و قیمت طلا و دلار در کشور خواهیم بود. متأسفانه این هفتهها و پس از ترور اسماعیل هنیه، کشور دچار افزایش ریسکهای سیاسی و بهتبع آن کاهش ارزش پول بود.
قیمتهای طلای جهانی هم نوساناتی عجیب را در هفته گذشته پشت سر گذاشت و درحالیکه بازارهای مالی در بسیاری از کشورهای جهان شاهد نوسانات عجیبی بود، قیمت طلای جهانی نیز این نوسانات را تجربه کرد.
بااینحال ثبت و بازگشت قیمتهای طلای جهانی به کانال ۲۵۱۰ دلاری در آخرین روز هفته گذشته و افت محسوس قیمت دلار به قیمت ۵۹.۰۰۰ تومان به واسطه آرامتر شدن شرایط سیاسی و امنیتی کشور، نتوانست بازدهی مناسبی را برای دارندگان واحدهای سرمایه گذاری صندوقهای طلا به ارمغان بیاورد.
رشد محسوس قیمتهای جهانی طلا کافی بود تا صندوقهای سرمایهگذاری طلا نیز بازدهی مثبت ۰.۴۷ درصدی را به ثبت برسانند.
صندوقهای اختصاصی بازارگردانی هم که این روزها با چالشهای عجیبی نظیر حذف الزام شرکتها به داشتن بازارگردان و شرایط نامطلوب بازار سرمایه، روبرو هستند، با ثبت بازده مثبت حدود ۱.۲ درصدی، عملکردی همسو نسبت به هفته گذشته به ثبت رساندند.
بنابراین، آنچه میتوان از عملکرد انواع صندوقهای سرمایهگذاری در هفته گذشته، بیان کرد، ثبت بازدهیهایی مثبت، همسو با شرایط کلی بازار سرمایه و بر خلاف روند قیمت دلار است.
همانگونه که در جدول فوق مشاهده میگردد، تنها صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سپردههای کالایی موفق به ثبت بازده سالانه ۴۳ درصدی شدهاند؛ بنابراین اگر در سال گذشته عملکردی با بازدهی صفر و یا حتی بازدهی منفی تا ۵ درصد را به ثبت رساندهاید خیلی به خودتان سخت نگیرید چرا که برآیند فعالیت سالانه ۱۳۴ صندوق در سهام کشور، بازدهی حدود مثبت ۱ درصدی را به همراه داشته است.
معرفی اجمالی صندوق درآمد ثابت"پایا ثروت پویا":
در گزارشهای بررسی هفتگی صندوقهای سرمایهگذاری، قصد داریم تا به بررسی اجمالی صندوقهای برتر سرمایهگذاری بپردازیم تا علاوه بر تشویق مجموعهها و مدیران این صندوقها به ادامه روند مطلوب، چشمانداز مناسبی برای سرمایهگذاران و فعالین بازار سرمایه کشور فراهم گردد.
در هفتههای گذشته به بررسی اجمالی برخی از بهترین صندوقهای با درآمد ثابت، در سهام و مختلط پرداختیم. در این هفته قصد داریم به بررسی صندوق با درآمد ثابت پایا ثروت پویا یکی از پربازدهترین صندوقهای در سهام بپردازیم.
صندوق سرمایهگذاری پایا ثروت پویا، یکی از صندوقهای موفق در کسب بازدهی سالانه در بین صندوقهای در سهام است. این صندوق با " ثبت بازده سالانه بیش از ۲۹.۸ درصدی "، " ششمین صندوق از حیث بازدهی سالانه " در میان ۱۴۶ صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت است.
مدیریت صندوق پایا ثروت پویا:
مدیریت صندوق پایا ثروت پویا، بر عهده شرکت سبدگردان ثروت پویا با مدیریت مسعود شرفی (باسابقه فعالیت در شرکت تأمین سرمایه امین، تأمین سرمایه مسکن و...) است.
شرکت سبدگردان ثروت پویا در مهرماه ۱۳۹۹ موفق به دریافت مجوز تاسیس شد. همچنین در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در اداره ثبت شرکتها و خرداد ماه همان سال در سازمان اوراق بهادار به ثبت رسید. سرمایه شرکت برابر با ۲۲۰.۰۰۰ میلیون ریال بوده و تا به امروزه ارزش داراییهای تحت مدیریت این سبدگردانی بالغ بر ۲۵.۰۰۰ میلیارد ریال است.
لازم به یادآوری است سهامدار و رئیس هیئتمدیره این شرکت بر عهده جناب آقای عشقی نژاد از مدیران شناخته شده بازار سرمایه است.
صندوقهای سرمایهگذاری بخشی سمان و صندوق بازارگردانی ثروت پویا از دیگر صندوقهای تحت مدیریت این شرکت سبدگردانی است.
ترکیب داراییهای صندوق با درآمد ثابت پایا ثروت پویا:
عمده داراییهای صندوق با درآمد ثابت ثابت پایا ثروت پویا، سپردههای بانکی با ۴۶ درصد، اوراققرضه و مرابحه با ۴۳ درصد، یونیت صندوقهای سرمایهگذاری (عمدتاً یونیت صندوقهای بخشی ثروت پویا و مشترک نیکی گستران) با ۶.۵ درصد و نهایتاً سهام با تنها ۴.۵ درصد است.
سرمایهگذاری در سهام:
از نکات قابلتوجه گزارش عملکرد ماهانه این صندوق ارزش تنها ۶۷ میلیارد تومانی سبد سهام این صندوق در مقایسه با ارزش بیش از ۱.۵۰۰ میلیارد تومانی کل داراییهای صندوق نشان از عدم اعتماد مدیران این صندوق به آینده بازار سرمایه در سال جاری دارد.
سهام گروه انتخاب با ارزشی بیش از ۲۲ میلیارد تومانی بالاترین وزن را در میان سهام موجود در پرتفوی سرمایه گذاری این صندوق به خود اختصاص داده است.
البته میتوان از سرمایهگذاری بیش از ۹۷ میلیارد تومانی این صندوق در صندوقهای بخشی ثروت پویا، نیکی گستران و ...، از سرمایه گذاریهای غیر مستقیم این صندوق در سهام نام برد.
سرمایهگذاری در اوراق مشارکت و اوراق اختیار فروش تبعی:
بر اساس عملکرد تیرماه منتشر شده صندوق، بخش عمده ۶۴۵ میلیارد تومان به سرمایه گذاری در اوراق مرابحه اختصاص دارد. به جز رقم سنگین ۲۰۰ میلیارد تومانی اوراق مرابحه تولیدی سیرنگ، ۹۴ میلیارد تومان اوراق مرابحه دولتی و ۵۲ میلیارد تومان اورق مرابحه کرمان موتور، سایر اوراق مرابحه صندوق مربوط به اوراق دولتی است.
سپردههای بانکی:
۶۹۰ میلیارد تومان سپردههای بانکی موجود در سبد سرمایه گذاری این صندوق تا تاریخ ۲۹ تیرماه سال ۱۴۰۳، نشان از سهم ۴۶ درصدی بانکها از کل منابع این صندوق دارد.
یکی از ریسکهای این صندوق همچون بسیاری از صندوقهای بررسی شده در هفتههای گذشته، سهم بالای پول سرمایهگذاری شده در سپردههای بانک گردشگری است. در حدود ۳۲۰ میلیارد تومان از ۶۹۰ میلیارد تومان سپردههای بانکی این صندوق در انتهای تیر ماه در بانک گردشگری، بانک تجارت و بانک پاسارگاد سپرده گردیده است.