ضربان قلب سپ از حرکت ایستاده است؟
بورس نیوز:
در روزهای رونق بازار و قبلتر از آن در روزهای افت و ریزش بازار شاهد یک رفتار عجیب در قیمت سهام شرکت پرداخت الکترونیک سامان کیش یا همان نماد سپ بودیم که به وضوح کار بازارگردان و بازیگر سهم است. اتفاقی غیر منطقی که باعث شده است تا سرمایه گذاران همگی از سمت این نماد متواری شوند، همچنین حباب مثبت در قیمت نماد نیز تخلیه نشده و به سمت قیمتهای مناسب برای سرمایه گذاری حرکت نمیکند. در واقع نوسان قیمت سهم همانند ضربان قلب یک فرد پس از مرگ شده است، البته این نماد نیز از دید اهالی بازار مرده است و کسی به سمت سرمایه گذاری در آن نمیرود. در تصویر زیر نمودار تغییرات قیمت سهم را مشاهده میکنید:
درآمدهای شرکت نیز هیچ رشد و افزایشی از خود نشان نمیدهد.
اگر سری به گزارشهای ماهانه شرکت بزنیم مشاهده میکنیم که درآمد ماهانه شرکت نیز در یک سال اخیر بدون هیچ رشد و افزایشی نداشته است و در واقع توسعه و رشد درآمدی در شرکت رخ نداده است و همواره اطراف ۵۰۰ میلیارد تومان باقیمانده است. همین امر همانطور که در ادامه خواهید دید باعث شده است تا با توجه به افزایش هزینهها سود خالص شرکت روند نزولی را در پیش بگیرد.
روند تغییرات درآمدی شرکت به شکل زیر است:
درواقع همزمان با افقی شدن روند درآمدهای شرکت، نبض قیمت سهم نیز به حالت افقی درآمده است.
بررسی صورت سود و زیان شرکت
در جدول فوق میزان درآمد، سود ناخالص، سود عملیاتی و سود خالص شرکت را به شکل فصلبهفصل مشاهده میکنید. علیرغم افزایش سود خالص شرکت در تابستان جاری، شاهد روند نزولی سودسازی شرکت هستیم. مجموع سود خالص ۶ ماهه شرکت در سال ۱۴۰۳ برابر با ۹۰ میلیارد تومان است که نسبت به ۱۲۵ میلیارد تومان سال گذشته کاهش ۳۷ درصدی را نشان میدهد.
روند تغییرات سود خالص شرکت نیز به شکل زیر است:
اگرچه شرکت زیان ده نیست و با حداقل سود و حاشیه سود در حال فعالیت است، اما سود فعلی نیز با توجه به ارزش بازار یا مارکت کپ شرکت غیرقابلقبول است. ارزش بازار شرکت به هر دلیل نامشخصی در گذشته به سمت عدد بسیار بالای ۱۸.۶ همت حرکت داده شد، اما سود سازی شرکت در ۱ سال گذشته تنها برابر با ۳۶۰ میلیارد تومان بوده است.
شرکتی با این عظمت و بزرگی و با این ارزش بازار تنها ۳۶۰ میلیارد تومان سود خالص در ۱ سال گذشته کسب کرده و این امر باعث شده است که نسبت p/e سهم به بیش از ۵۰ واحد برسد. اگر به جدول حاشیه سود فصلی شرکت نیز نگاه کنیم خواهیم دید که در ۱۰ فصل اخیر همواره حاشیه سود شرکت زیر ۱۰ درصد بوده است. در سال جاری نیز شاهد افت این نسبت در شرکت بودهایم.
نکته، اما اینجاست که شرکت ۱۸ همتی با سود سالانه ۳۶۰ میلیارد تومانی و حاشیه سود ۴ و ۱ درصدی، اساساً چه نفعی به حال سهامداران و مدیران آن دارد؟ چرا بازارگردان و بازیگر سهم اجازه اصلاح قیمتی ندادند تا قیمت سهام و مارکت کپ شرکت به ارقام منطقی برسد؟ نفع چنین رفتاری در قیمت سهم با توجه به شرایط بنیادی آن در چیست؟ سؤالاتی که شاید پاسخ آنها تنها در اختیار مدیران و بازیگران قیمتی سهم باشد.
پایان مطلب
نویسنده مهمان: فرید عباسی